Fakta om Styrmandsgården på Bornholm
- Hvem bor her: Peter og Katja Møller Hjelvang med deres børn Oscar på 17 og Tilde på 15 år. Allan Brodersen. Camilla Høy og Rasmus Skov og børnene Martha på 10 og Rosa på 8 år. Tobias Kyhl og Louise Wulff og deres sammenbragte børn Smilla på 17, Lui på 14, Norr på 9 og Thomas på 8 år.
- Hvilket slags hus: Styrmandsgården ved Østermarie på Bornholm fra 1777.
- Hvor mange m2: Hovedhuset er på 152 m2. Derudover er der tre staldlænger på i alt 6.600 m2 grund inklusive en lille sø.
Den gamle gårdsplads mellem de fire længer står sommergrøn af ukrudt, men kun få af de 15 beboere på Styrmandsgården tager notits af alt det grønne, da de er i gang med kaffepausen i selskab med Cliff Richards ”Summer Holiday”, som lyder fra en medbragt højtaler.
Der er drømmekage på bordet, og den har sommerkollektivet fået kvit og frit i den lokale brugs, da de er ekstra gode kunder. Ikke to af kaffekopperne passer sammen, og det er ikke kun et humoristisk indslag, det er også et system, så man hele tiden har sin egen kaffekop og ikke tager en ny, hver gang man mister den af syne, forklarer Allan Brodersen, mens han holder godt fast i sin kop med påsatte keramikponyer.¨
Syv voksne og otte børn deler Styrmandsgården på Bornholm
Det er lidt over to år siden, at syv voksne og deres otte børn købte Styrmandsgården ved Østermarie på Bornholm. Faktisk var det hverken en gammel gård fra 1777 eller et sommerkollektiv, som nogen af dem var på udkig efter, men det var sådan, det blev.
Peter og Katja Møller Hjelvang var på udkig efter et sommerhus, og de så Styrmandsgården, som på det tidspunkt havde været til salg i tre år til en billig penge, men ingen havde mod på at give sig i kast med den omfattende renovering, som stedet kaldte på.
– Jeg faldt totalt for det her Morten Korch, men jeg måtte også se i øjnene, at det var lidt for vildt for os, siger Peter.
Skrev til gamle skolekammerater: Vil I være med?
I stedet gik han hjem og skrev til tre af sine gamle skolekammerater, som han stadig ser jævnligt. En af dem er Allan Brodersen.
– Jeg kan huske, at jeg kom ud fra et møde, og så var der en alenlang facebooktråd om en gård, og så skrev jeg kækt: ”Så vender man ryggen til en time, og så har vi købt en bondegård?” Tre dage senere mødtes vi for at tale om det. Jeg må indrømme, at jeg tog derhen for at tale os fra idéen, fortæller Allan, der som den eneste i flokken ikke har familie, men har købt en andel i Styrmandsgården selv.
To timer senere ringede de fire gamle venner til ejendomsmægleren og købte Styrmandsgården for 750.000 kr.
800.000 kroner til renovering af Styrmandsgården i Østermarie
De fire familier lagde hver 200.000 kr. til renovering. Derudover betaler hver familie 1.600 kr. om måneden til løbende udgifter, fx el.
De fleste idéer, vi får her, starter med, at nogen siger: ”Hey, kunne det ikke være fedt at …?”
Et budget på 800.000 kr. til at renovere var kun muligt, fordi de besluttede sig for at gøre det hele selv. Tobias Kyhl, som er en af de fire gamle skolekammerater, er selvstændig tømrer, og han er den, der leder og fordeler gør det selv-arbejdet.
– Langt de fleste kan sagtens lægge et gulv, hvis man først viser dem, hvordan man gør, og når de først kan det, kan jeg gå videre og lave noget andet, forklarer han.
– Mange kvinder ved for eksempel ikke, at de godt kan selv. De tror, det kun er deres mænd, der kan. Her på gården går vi alle sammen bare i gang, og indimellem slår vi nogle skæverter, men det behøver jo heller ikke at være perfekt, og vi kan jo altid bare lave det om. De store børn er også med i arbejdet, og så er vi faktisk 10 mand, når vi går i gang. Det er noget, der rykker, tilføjer Tobias med et skuldertræk.
Brug for flere værelser – og en sovesal til børnene
Først og fremmest handlede arbejdet på Styrmandsgården fra begyndelsen om at få skabt værelser nok, for oprindelig var der kun tre, og det er langtfra nok til fire familier. Derfor er de eksisterende værelser blevet malet og sat i stand, mens loftet er ved at blive isoleret i både tag og gulv, så der kan være værelser deroppe også. Der var i hvert fald planen.
– Mens vi gik og arbejdede der, fandt vi ud af, at det ville være hyggeligere for de unge at have en sovesal i stedet for mange små værelser heroppe. Nu kan der sove op imod 10 teenagere, hvis de vil, fortæller Allan.
Indtil videre er det dog kun Smilla og hendes lillebror Lui, der har indtaget den ene del af sovesalen – resten bygges færdig, når der er ledige hænder nok.
Kun et badeværelse med toilet – indtil videre
Styrmandsgården har kun et enkelt badeværelse med toilet, og på sigt er det ikke nok, så familierne planlægger at lave endnu et badeværelse med tiden. Indtil da er det brune 70’er-badeværelse blevet hyldet i sin stil ved, at beboerne har givet det en gang brun mikrocement. Derudover er der kun blevet gjort småting ved køkkenet og stuerne, for de var de mest funktionelle på gården.
Der er dog planer om, at det gamle pillefyr, som er dyrt i drift, skal skiftes ud med en luft til vand-varmepumpe, og at fyrrummet en dag skal inddrages i køkkenet, så der kan sidde 15 mennesker ved ét langt bord, hvilket det kniber med lige nu. Derudover skal et gammelt rum ved siden af fyrrummet, som i dag bruges til opbevaring af piller til fyret, indrettes som endnu et badeværelse, da man efterhånden har set i øjnene, at ét badeværelse med toilet simpelthen ikke er nok til 15 mennesker.
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Fik gratis møbler på Facebook
Eftersom der er investeret så relativt sparsomt i Styrmandsgården, har møbelbudgettet heller ikke været højt. Faktisk nærmere ikkeeksisterende.
– Vi overtog gården næsten tom, så vi skrev ud på Facebook, at vi søgte møbler til stedet, og vi fik virkelig mange svar. Så lejede vi en trailer og kørte en hel weekend rundt og samlede møbler ind, og til sidst lejede vi en lastbil til at køre det hele herover, fortæller Allan.
Det betyder, at hele Styrmandsgården i dag er møbleret, uden at det har kostet en krone.
– Faktisk havde vi på et tidspunkt så mange madrasser og senge, at vi måtte have nogle på lager, for hver gang folk flytter sammen med en ny kæreste, køber de ny seng og har den anden i overskud, griner Katja.
Slyngelstue med bar, billard, klaver og bordfodbold
I gårdens tre længer er der frit spil for gode idéer. Indtil videre har det kastet en ægte slyngelstue af sig, for den gamle svinestald er blevet udstyret med bar, fjernsyn, billard, klaver og bordfodbold.
– Næst efter køkkenet er det det mest benyttede rum på gården, fortæller Allan, da han viser ind i stalden, som denne dag er optaget af de største drenge, Lui og Oscar, der følger ivrigt med i en FCK-kamp.
17 motorsave og alverdens redskaber og værktøj
At den er så relativt ryddelig, er et mindre mirakel, for Styrmandsgården har været beboet af samlere, lige så længe nogen kan huske. Der blev for eksempel talt intet mindre end 17 motorsave i staldene, da familierne flyttede ind i sommeren 2021. Derudover er der gamle landbrugsredskaber, værktøj, dimser, møbler og lige den ting, du står og mangler, hvis du bare kan finde den ude i staldene. Men efterhånden som projekterne skal realiseres, er staldene blevet ryddet
– Vi har kørt så mange gange på genbrugspladsen, men vi må indrømme, at vi indimellem er kommet tilbage igen med nogle andre ting, vi fandt derude, griner Peter.
Langsomt er staldene dog blevet tømt og lavet til både slyngelstue og samtaleværksted, men der er stadig masser af kvadratmeter at gå i gang med, og overvejelserne går på alt fra herreværelse til yoga-retreat eller bodega.
Indtil videre har et par af beboerne skabt en terrasse med havudsigt oven på en gammel ensilagetank, hvorfra man kan nyde en flig af Østersøen, mens et hejsesystem i fremtiden skal kunne fragte kølige drikkevarer derop, men det er der ikke nogen, der har haft tid til at bygge endnu.
Hey, kunne det ikke være fedt at …
Bag terrassen står en container, og den er lige blevet færdig og rummer faktisk et ekstra værelse. Der er nemlig indlagt el i den isolerede container, så det var oplagt at sætte et par havedøre ind i den ene ende af containeren og indrette den med seng, bord, hyggelamper og storslået udsigt over de omkringliggende marker.
– Ja, de fleste idéer, vi får her, starter med, at nogen siger: ”Hey, kunne det ikke være fedt at …?” siger Allan om alle de mange ting, som enten er blevet bygget, er på vej til at blive det, eller måske aldrig ser dagens lys.
– Vi har 15 jahatte på i det her hus. I morges var der en, der talte om, at man kunne bruge den campingvogn, vi har hentet gratis hos nogle venner, som rullende anneks. Så var der en anden, der talte om at krejle en saunaovn, og en tredje, der foreslog, at vi lavede en sauna i en campingvogn, griner Allan.
Klare aftaler om delt fritidshus skrevet ned, så ingen bliver uvenner
At være fire familier, der går sammen om ét fritidshus, kræver klare aftaler, og de findes. Der er taget højde for alt, lige fra at nogen vil sælge, til at nogen bliver skilt.
Papiret, det er skrevet på, har ingen kigget på, siden det blev skrevet. Det er den med den bedste idé, som får lov at udføre den, og hvis nogen bliver uvenner – det er kun sket få gange – klares det med et fællesmøde, lidt tid hver for sig og en krammer.
– Vi har tænkt meget over, hvad vi potentielt kan blive uvenner over. Derfor har vi også et avanceret excelark, som Katja og jeg styrer, hvor man taster ind, hvad man har lagt ud for, og som tager højde for, hvor mange man er i sin familie, forklarer Allan.
Sådan deler familierne Styrmandsgården
Derudover har alle parter aftalt, at hver familie har en uge i huset alene hvert år, at de holder arbejdsuge hver påske, og at de holder en uges fælles sommerferie hvert år. Resten af tiden kan man bruge huset selv, i fællesskab med de andre eller med sine venner.
– Vores grundregel er, at vi har købt huset for at være her selv – ikke for at leje det ud. Men vi lejede det ud til Folkemødet, og eftersom vi ikke kommer til at poste flere penge i det, kan det også blive nødvendigt at leje ud lidt mere på sigt, men det bliver primært til folk, vi kender, forklarer Allan.
Følg med i livet på Styrmandsgården på Instagram og Facebook.