– Det er helt meditativt for mig at stå i drivhuset og forkultivere planter, og det er også skønt at sidde derude og høre podcast. Vi bruger drivhuset hele året, og der er en særlig glæde ved at kunne sidde ude en klar vinterdag, hvor det blæser, men solen skinner. Der kan det hurtigt blive 15-16 grader i drivhuset, fortæller Kristine Virén, der er formidlingschef i Videncentret Bolius.

Der er havemøbler og lyskæder, planter og udstyr samt et varmepanel i drivhuset, som ligger ved siden af familiens terrasse.

– Det er rart at have det et sted, vi ofte passerer. Når jeg går ud med skrald, skal jeg forbi drivhuset, og hvis solen skinner, og det ser lyst og lunt ud, så får jeg lyst til at være der. Det skete fx en af juledagene, hvor der kom nogle af de solstrejf, vi havde hungret efter. Vi rykkede resterne ud i drivhuset, og så sad familien og spiste julefrokost i vintersolen. Det var så hyggeligt.

Sundt at måtte vente på planterne

Om efteråret, når drivhuset stadig bugner af sæsonens auberginer og tomater, er der også ofte dækket op til gæster mellem planterne.

– Det er helt eksotisk, nærmest som at sidde i en urskov og spise, og når solen går ned, kan vi tænde for varmen og blive siddende til midnat.

Kristine dyrker også peberfrugter, chilier og krydderurter i drivhuset, der også bliver brugt til overvintring for frostfølsomme planter.

– Vi får så mange tomater, at der er tomatsauce til langt hen på vinteren. Agurker har jeg til gengæld haft svært ved at få succes med, men de giver alligevel noget positivt: I dagligdagen har vi tusind ting i gang, som kan ændres fra dag til dag, men når man dyrker agurker, går der et år, før man kan se en ændring. Jeg er utålmodigt anlagt, men for mig er der noget meget sundt i at være nødt til at vente på planterne.

Kristines tip til andre er at undgå at indrette hele sit nye opholdsdrivhus på én gang:

– Lad det komme til dig undervejs, hvordan du gerne vil bruge drivhuset, og hvad du så har brug for af møbler m.m. Det gør det både mere personligt og mere funktionelt.

Gode råd fra haveeksperten: Sådan får du succes med drivhuset, du kan opholde dig i

Her får du haveekspert i Videncentret Bolius Berit Rørbøls råd om, hvad du skal tænke over, hvis du drømmer om et drivhus, der både kan bruges til at forlænge sommeren og dyrke planter i:

Type og indretning

Du skal tænke både størrelse og indretning ind, når du skal vælge et drivhus, som både du og dine planter kan opholde jer i. Du skal fx kunne komme til dine planter uden at være nødt til at kravle over møbler først.
En løsning kan være et drivhus med en indgang midt på den lange led, hvor du har planter til den ene side og siddemiljø med møbler til den anden. En anden mulighed er et aflangt drivhus, hvor du har planter til begge sider med en gang i midten og møbler  for enden.

Det er ikke nødvendigt at isolere drivhuset, medmindre det skal huse planter, som ikke tåler frost. Dog kan det være rart at kunne sætte lidt varme på, så du kan forlænge sæsonen endnu mere. Varmen kan komme fra en brændeovn, et elpanel eller en gasvarmer. 

Størrelse

Cirka 15 m2 er et godt bud på et minimumsareal, men den præcise størrelse afhænger af, hvor mange der skal kunne opholde sig i drivhuset, og hvad I vil bruge det til. Skal I sidde og nyde solnedgangen om aftenen, eller skal familie og venner kunne spise middag her? Så er borde og bænke måske bedre end en kurvesofa. Det kan også være, der skal være plads til en briks, hvor man kan snuppe en lur.

Husk også plads til en varmekilde, hvis du vil have sådan en. Og så skal der selvfølgelig være plads til dine planter.

Vedligehold

Planter i drivhuset giver et fugtigt miljø, der i perioder også er meget varmt. Det kan give meget ”død” og tung luft samt en sur lugt. Derfor er det vigtigt at lufte ud og gøre rent i drivhuset, så det er rart at opholde sig i, og der ikke sidder fx svampevækst op ad glasset.

En form for belægning i bunden, det kan være fliser eller klinker, vil gøre det nemmere at holde rent.

Vælg møbler, der kan tåle at stå i et drivhus uden at blive mugne.

Indsats

Størrelsen på drivhuset og det, du gerne vil dyrke, er afgørende for, hvor stor en indsats du skal lægge i det. Her er det en fordel, at du bruger drivhuset til at opholde dig i, da det her er nemt lige at binde tomaterne op eller knibe dem, når du alligevel sidder ved siden af dem.

Når det er tæt på dig, vil indsatsen ikke føles så krævende, og på den måde kan du godt have lidt større ambitioner med planteprojekterne her.

Afgrøder

Det er oplagt at udnytte planternes størrelser, former, farver og dufte til at skabe det udtryk, du ønsker, samtidig med at mange af dem kan nydes i husholdningen.

Tomater og agurker er altid en god idé, og de kan samtidig bruges som en slags ”grønne gardiner”, der afskærmer, så du ikke er så eksponeret, når du sidder i drivhuset.

Chiliplanter med forskellige farver chilipebre er flotte at se på, og krydderurter er både anvendelige og indeholder æteriske olier, der frigiver duft, når du piller ved dem.

Til at skjule den ellers lidt tunge drivhusluft kan du stille citrus­træer og duftpelargonier (som også kaldes duftgeranier) ind i drivhuset.