Jeg har et gammelt drivhus. Det stod i haven, da vi købte huset.
Vi bruger det ikke som drivhus. Jeg får aldrig plantet de tomat- og agurkplanter, som jeg så gerne ville. Og vi taler hvert forår om at rive det ned til fordel for mere plads i haven, flere æbletræer eller måske endnu et staudebed? Men det bliver ikke rigtigt til noget.
Til gengæld har jeg altid drømt om et orangeri, hvor jeg kunne sidde med en stor stråhat under appelsin- og citrontræers skygge og indtage min eftermiddagste. Og min sommer ville blive længere - både forår og efterår.
Men jeg har ikke råd til at få bygget et orangeri - ej heller at få et nyt drivhus. Men mindre kan også gøre det. Ved nogle enkelte tiltag kan dit eller mit drivhus blive et orangeri.
Men hvad skal der til?
Hvor stort skal et orangeri være?
Først og fremmest skal du være sikker på, at der kan stå nogle havemøbler i dit drivhus, når du bruger det til ophold.
Dit drivhus skal være minimum ni kvadratmeter for at kunne møbleres med mere end blot et lille cafebord og en enkelt stol.
Er dit drivhus under ni kvadratmeter, skal du overveje at få bygget/selv bygge bænke eller brikse specielt til dit drivhus, hvis I skal kunne være flere.
Flere fliser, når du går fra drivhus til orangeri
I et drivhus er der typisk anlagt en flisegang ned gennem midten og bede ude langs siderne til plantning. Hvis du skal bruge dit drivhus til ophold, er det en god ide at lægge fliser over det hele, så du har mulighed for at møblere.
Du kan vælge at lade nogle bede stå åbne - alt efter hvor stort dit drivhus er - men jo flere bede, jo mindre fleksibilitet.
Mal dit drivhus - og få et nyt orangeri
Hvis dit gamle drivhus trænger til en ansigtsløftning, kan du starte med at male profilerne - mal dem fx sort eller den karakteristiske, mørkegrønne farve, som er på mange gamle porte i København (flere nye drivhuse fås i denne grønne farve).
På den måde falder drivhuset fint ind i resten af havens miljø og virker ikke som et fremmed element, men mere som en del af dit haverum.
Afskærm lys i dit drivhus med gardiner
Lyset i et drivhus er som at sidde under åben himmel - og et meget skarpt lys. Derfor vil der være behov for at kunne afskærme for himmellyset, hvis du skal opholde dig i dit drivhus i længere tid.
Det kan du fx gøre med gardiner monteret i loftet, så der er mulighed for at skærme af. Gardinerne skal være et florlet, lyst materiale, der filtrerer lyset og giver et behageligt, blødt lys, som du kan holde ud i længere tid af gangen.
Kurvemøbler giver den rette stemning i et orangeri
Møblerne i et orangeri er meget ofte kurvemøbler. De falder godt ind i omgivelserne og har de bløde, runde former, som giver en afslappet, rolig og sydlandsk stemning, som vi på disse breddegrader gerne vil have meget af.
Der skal være en balance mellem, at møblerne er lidt 'primitive', men stadig komfortable, så det er behageligt at sidde i længere tid og læse, skrive eller konversere. Møblerne må endelig ikke blive for tunge.
En feltseng af en god kvalitet (træ/lærred) vil være himmelsk til en lille eftermiddagslur i orangeriet.
Brug disse blomster og planter i dit drivhus eller orangeri
Hvis du gerne stadig vil have en mindre drivhusfunktion - fx til en tidlig sommerblomstspiring - kan du etablere en blomsterhylde langs den ene langside.
Når du skal vælge blomster og planter til dit opdaterede drivhus/orangeri, er det en god ide at vælge svagt duftende blomster for at understrege orangeristemningen. Her kan fx anbefales:
- Den engelske rose Gertrude Jekyll.
- Et figentræ i en krukke i drivhuset giver en eksotisk stemning, og bladene dufter støvet og italiensk.
- En duftende klematis er smuk at have kravlende hen langs kippen på drivhuset og samtidig afskærme for stærk sol. Husk dog, at klematis-planternes rødder holder af at stå i skygge - fx dækket af en velduftende lavendel.
Andre typiske blomster og planter, der kan dyrkes i orangerier, er alle citrustræer, men også nerie, hibiscus, myrter, orkideer, kamelia, bananplanter og granatæble.
Brug pladsen foran orangeriet
At have et hus i haven betyder noget for ganglinierne i haven. Derfor kan du - samtidig med, at du opdaterer dit drivhus - overveje, om du vil have en lille plads foran dit drivhus.
Her kan der lægges de samme sten som anvendes i drivhuset og stilles nogle gode, store krukker med træer, fx oliven, figen eller syrén.
Sørg for gode adgangsforhold til dit orangeri, fx med en sti fra huset eller en terrasse eller med trædesten over plænen.
Skab symmetri i haven ved at placere højbede eller lignende i samme form, men mindre størrelser, i forbindelse med orangeriet.