Mange kontoransatte sparede turen til og fra arbejde og dermed også myldretidstæthed på enten motorvej eller i den kollektive trafik under Covid 19-pandemien. Og mulighederne for hjemmearbejde under coronakrisen fik en del danskere til at overveje at flytte længere væk fra deres nuværende arbejdsplads.
På landsplan overvejede 6,8 procent at flytte længere væk fra jobbet på grund af de muligheder for hjemmearbejde, som coronakrisen gav. Og interessen var endnu større i København og i større byer, hvor hver tiende overvejede at flytte længere væk.
Det viste undersøgelsen ”Danskerne i det byggede miljø 2021” blandt mere end 7.000 danskere udført af Kantar Gallup for Realdania og Videncentret Bolius. I 2021 handlede en række af spørgsmålene om corona, og pandemien påvirkede altså vores overvejelser om at flytte.
Må vi vise dig en infografik?
Her plejer at ligge et kort, et lagkagediagram eller lignende. Vi kan desværre ikke vise dig infografikken på grund af dine cookie-indstillinger.
Hvordan gik det med boligkøb før, under og efter Covid-19?
Hvordan gik det egentlig med bosætning og boligkøb før, under og efter Covid-19? Det har Curt Liliegreen, projektdirektør i Boligøkonomisk Videncenter analyseret.
Særligt unge familier ville flytte ud
Det er oplagt, at vi overvejer vores forhold til boligen, og hvor vi skal bo, når vilkårene omkring os ændrer sig, mente Ulrik Heilmann, adm. direktør i Videncentret Bolius, efter undersøgelsen blev offentliggjort.
– Vi ved, at boligen har stor betydning for danskernes hverdag og livskvalitet. Der er blevet investeret mange penge i boligen både indendørs og udendørs det seneste år, og det viser også, hvor vigtig boligen er for os. Og det er kun naturligt, at man overvejer sin boligsituation i forbindelse med, at flere af os har været hjemme og brugt mere tid i boligen, sagde Ulrik Heilmann.
Undersøgelsen viste, at det særligt var de unge i alderen 25-39 år, som overvejede at flytte længere væk fra den nuværende bolig. Hver sjette mente, at mulighederne for at arbejde digitalt under coronakrisen påvirkede deres forestilling om, hvor de ville bo.
Og det billede bekræftede ejendomsmæglerkæden Home. Allerede inden coronakrisen var der en stigende interesse for de mindre byer, særligt blandt unge familier, og den interesse blev forstærket af udsigten til flere hjemmearbejdsdage.
– Vi hører fra mæglerne, at mange yngre boligkøbere har fået øjnene op for at rykke længere væk fra de største byer. Corona har vist, at vi kan arbejde på en anden måde, og derfor kan man godt bo flere kilometer fra sin arbejdsplads. Hvis man ikke behøver at pendle hver eneste dag, men kun et par gange om ugen, kan man få hverdagen til at hænge sammen i forhold til børnepasning, fritidsaktiviteter og så videre, forklarede Henrik Hauthorn Jensen, boligmarkedsanalytiker hos Home.
Førstegangskøbere kan komme ind på boligmarkedet
En anden forklaring var, at boligpriserne i og omkring de større byer gør det svært for førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet, og her gav erfaringerne med hjemmearbejde nogle mod på at lede efter bolig en tak længere væk fra hovedstaden end tidligere.
– Priserne på boliger er steget, og særligt i hovedstadsområdet er de svære at komme i nærheden af for yngre boligkøbere. De har nu muligheden for at få foden inden for på boligmarkedet, få eget hus og egen have, hvor de ser ind i en fremtid, hvor de skal transportere sig selv mindre mellem hjem og arbejde, sagde Henrik Hauthorn Jensen.
– Bølgen var allerede i gang inden nedlukningen, men det er corona og boligpriser i en skøn forening, der skubber på den bølge, sagde han.
Urbarnisering og forskydning
At en del af os overvejede at flytte længere væk fra jobbet er én ting – om vi så gør alvor ud af det, er en anden ting, understregede Stine Lea Jacobi, programchef i Realdania. Der er nemlig mange faktorer, der spiller ind, når vi endelig beslutter os for at flytte.
– Vi har stadig en urbanisering i Danmark. Tendensen er ikke, at folk flytter i store tal fra Vesterbro til Sønderjylland, men der er i højere grad en forskydning fra de større byer til forstæderne og måske fra forstæderne til deres opland.
49,7 % af de 25-49 årige er helt enige eller enige i, at coronakrisen har gjort det mere attraktivt at bo i små byer eller på landet
Kilde: ”Danskerne i det byggede miljø”, Kantar Gallup for Videncentret Bolius og Realdania, april 2021
For de personer, der vælger at skifte livet i byen ud med et liv på landet, handler det i høj grad om adgangen til natur, forklarede Stine Lea Jacobi.
– Fra vores arbejde med landsbyklynger ved vi, at det er adgangen til naturen samt de nære fællesskaber, der trækker. Og det er også en tendens, der allerede var på vej, men som er blevet forstærket det seneste år, nemlig interessen for friluftsliv, vandring og adgang til naturen, sagde Stine Lea Jacobi i 2021.
– Det bliver spændende at se, om der kommer handling bag overvejelserne om at flytte længere væk fra de større byer, eller om det i stedet bliver til en stor efterspørgsmål på fritidsboliger, som vi også har set. Det er endnu for tidligt at se, om det her ændrer ved den generelle tendens til urbanisering, sagde Stine Lea Jacobi.