Som i et andet eventyr ligger Ærøskøbing midt i det sydfynske øhav, omkranset af blåt hav og idyllisk badet i solen. Byen gemmer på mange historier, bl.a. fortalt gennem byens sirligt snedkererede og håndmalede hoveddøre på byens mange, gamle huse.
Dørene er blevet byens vartegn, og det er en regelfast og ærekær sag at vedligeholde sin hoveddør, når man bor i Ærøskøbing.
Øens mindste hus er stort inden i
Harriet Friis ejer Ærøs mindste hus, Dukkehuset, der nok også er det mest fotograferede.
- Jeg købte huset i 1988 med en arv fra min mor. Pengene skulle gå til noget sjovt, og det blev til et køb af øens mindste hus. Huset er fra 1758 og er på 33 m2.
- Døren er 1½ m høj, men der er både 2 stuer, køkken og bad, og på førstesalen er både en repos og et værelse. Dét er da meget på så få kvadratmeter, konstaterer Harriet Friis.
Hun lejer huset ud og bor selv i et andet hus i en sidegade. Hvert andet år maler hun møjsommeligt hoveddøren på det lille hus med linoliemaling, aldrig alkyd- eller plastmaling. Og guldmalingen påføres sirligt ornamenterne på døren.
Billedgalleri: Ærøskøbings døre fortæller byens historie
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Byens ældste hus blev reddet
Ærøskøbing blev ramt af en forfærdelig brand, der lagde byen øde i 1629, derfor er der ingen af de oprindelige huse tilbage.
Det ældste hus, der kan spores tilbage til sin oprindelige stand, er Philip Kocks Hus fra 1645. I dag bor Lone og Carsten Meyer i huset. De overtog det i år 2000, hvor det var så forfaldent, at det var ved at være for sent.
- I dag bor vi i et levende museum og får dagligt mange nysgerrige blikke ind gennem vores småsprossede vinduer, og det trives vi sådan set meget godt med, fortæller Carsten Meyer, der har udgivet en bog om parrets hus.
Det store renoveringsarbejde af Philip Kocks Hus stod ægteparret selv for i samarbejde med Nationalmuseet, Det Særlige Bygningssyn og Kulturarvsstyrelsen, da huset i dag er fredet.
Giv en skilling til Ærøs døre
Når man overtager et hus i Ærøskøbing, er reglerne skrappe. Både når det gælder bevaringen og vedligeholdelsen af hus og hoveddør. For alt skal være som det plejer, og skal farven på huset ændres, skal man ansøge om det.
De smukke huse nydes af mange besøgende.
- I Holland så jeg, at ejeren af et smukt, gammel hus havde sat en bøtte op med teksten "Hvis du beundrer mit hus, så giv en skilling til vedligeholdelsen. så kan du blive ved med at nyde synet", fortæller Harriet Friis fra Dukkehuset.
- Måske er det noget til efterfølgelse her på øen, ler hun og konstaterer:
- Nej, den går nok ikke. Vi klarer det selv til glæde for alle. Sådan er vi her i Ærøskøbing.
Kort om Ærøskøbing
- Ærøskøbing er Ærøs næststørste by.
- Du kan sejle til Ærøskøbing fra Svendborg. Sejladsen går gennem det smukke sydfynske øhav.
- Der er over 100 smukke døre at beskue i Ærøskøbing, en god ide er at afsætte en hel dag til at fotografere og beundre.
- Der er rift om de gamle huse i Ærøskøbing. De er dog til at få fat i for interesserede, ca. en håndfuld bliver sat til salg hvert år.