Et badehus på Ærø er ikke blot et badehus. Det er et samlingssted for familier, traditioner og gode timer. Her mødes mennesker her leves og nydes livet, mens sankthansbålet brænder eller påskeæggene koges og trilles - og solen går ned og forsvinder i horisonten.
Badehusene ligger to steder på Ærø: På Eriks Hale ved Marstal og på Vesterstrand ved Ærøskøbing. Begge steder er husene smukke, karakteristiske og velholdte ned til mindste detalje.
Familiens fristed og øens varemærke
Kristian Kristensen er tredje generation i Marstals nok mest fotograferede badehus. Nemlig det med stråtaget. Huset er bygget 19. august 1931 for 367,35 kr. Værdien i dag taler ingen om, for huset kommer aldrig til salg.
- Jeg er kommet her som dreng, og huset var og er familiens fristed. Og næste generation, vores tre børn, er klar til at overtage huset, fortæller den stolte ejer.
Der ligger i alt 19 huse på Eriks Hale ved Marstal, og familien Kristensens hus er 9 m2, men de kan snildt presse otte personer ind omkring bordet. Huset ligger bogstaveligt talt i vandkanten, og ikke så få gange er Østersøen skyllet ind over gulvene.
Skrappe regler - alt skal forblive
- Det sker der såmænd ikke så meget ved. Huset bliver stående, og træet tørrer igen. På 90 år har vi kun skiftet gulvene én gang, så det med at få besøg af Østersøen tager vi roligt, siger Kristian Kristensen.
Grundene, som badehusene står på, er lejede for altid. Og klausulerne er skrappe: Ingen udbygninger, ingen tilbygninger og ingen installation af el eller vand. Alt skal forblive, som det var - kun moderate forbedringer er tilladt.
- Vi maler huset hvert andet år, og det gør de fleste.
Vesterstrand: Det bedste sted i verden
Ved Ærøskøbing ligger endnu flere badehuse. Lone Badino er også tredje generation i sit blå hus på 10 m2. Flaget er hejst, og hun har lige været ude at bade.
- Vi hejser Dannebrog, når vi er her. Det er en fast regel for alle husene. Vi kender hinanden alle sammen herude, men selv om der kun er en hybenhæk mellem husene, så har vi masser af privatliv, fortæller hun og fortsætter:
- Min datter er bryllupsarrangør her på Ærø, og vi forkæler ofte et brudepar ved at have dækket op herude i badehuset. Det kommer de sig aldrig over.
Lone Badino har boet i hele verden, før hun flyttede hjem til Ærø. Hun er ikke i tvivl, når hun udbryder:
- Vesterstrand slår alt. En solnedgang i Kenya. En solopgang i Japan. Alt.
Kraftig storm og nænsomt genopført
De ældste huse er snart 100 år gamle, og her gælder samme klausuler som i Marstal på de lejede grunde. Ingen udbygninger, ingen tilbygninger og ingen installation af el eller vand.
At bevare det gamle og originale tages meget seriøst.
- I 1999 forsvandt halvdelen af husene på Vesterstrand, da en kraftig storm huserede. Dog ikke vores hus. Men de andre huse er møjsommeligt blevet genopført som præcise kopier af de tidligere huse og alt er stadig, som det har været på Vesterstrand de sidste 100 år, forklarer hun.
Tiden står fortsat stille på Vestrestrand og Eriks Hale. Dannebrog er strøget til himmels, duften af hybenroser fylder luften, og det stille vand i bugten er klar til en dukkert.
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Kort om Ærø
- Ærø er en del af det sydfynske øhav.
- Øen er 30 km lang og 8 km bred.
- Indbyggertal 201: 5.977.
- Færge er nødvendig, hvis du vil til Ærø. Der er 20 daglige færgeafgange til og fra Ærø: fra Svendborg på Fyn til Ærøskøbing, fra Faaborg på Fyn til Søby, fra Rudkøbing på Langeland til Marstal og fra Fynshav på Als i Sønderjylland til Søby.
- Øens motto: Man sejler da til en rigtig ø med tilføjelsen: Alt er vand ved siden af Ærø.
- Badehusene har altid været en turistattraktion. På Eriks Hale ved Marstal ligger 19 badehuse og ved Vesterstrand ved Ærøskøbing ligger 45 badehuse.
- Det sker en sjælden gang, at der kommer et badehus til salg. Men de er næsten altid solgt, før nogen kan nå at sige badehus til salg.