1) Kommunal hjælp til havearbejdet
Undersøg, om din kommune giver tilskud til praktisk hjælp i haven og snerydning – og hvor stor din egenbetaling er.
Flere kommuner tilbyder ordninger med hækkeklipning, græsslåning og snerydning – men ordningerne er indtægtsbestemte og forskellige fra kommune til kommune. Her er et eksempel:
- I Vallensbæk Kommune kan ældre få kommunal hjælp, hvis man af helbredsmæssige årsager ikke selv har mulighed for slå græs, klippe hæk eller rydde sne. Man skal selv betale for den kommunale hjælp, men prisen kan variere alt efter husstandens økonomiske råderum.
2) Ældre Sagens frivillige
Ældre Sagens frivillige tilbyder gratis hjælp til hjemmeboende ældre til mindre, praktiske opgaver som fx at give altankasserne ny jord via Den hjælpende hånd.
De frivillige udfører ikke opgaver af større fysisk karakter som fx træfældning.
Hvis du vil have en hjælpende hånd, skal du kontakte den lokale afdeling af Ældre Sagen.
Du kan også kontakte Ældre Sagens rådgivning (tlf.: 70 89 00 81) og få et godt råd om, hvordan du kan få hjælp i netop din situation.
3) Find praktisk hjælp til haven i dit nærområde
Hvis du er på udkig efter private leverandører af praktisk hjælp i dit nærområde, kan du få hjælp på følgende hjemmesider:
- Handyhand.dk: Danmarks største formidlingssite af mindre opgaver mellem private – fra havearbejde og rengøring til it-hjælp og madlavning.
- Go Go Garden: Få hjælp til havearbejdet. Go Go Garden tilbyder haveservice foretaget af lokale havemænd i hele landet.
- Fritvalgdatabasen.dk: Under hver kommune kan du finde informationer om fx godkendte, private og kommunale leverandører af praktiske ydelser, som bl.a. relaterer sig til rengøring, madudbringning, personlig pleje og også for visse leverandører havearbejde – som du kan kontakte, hvis du har brug for havehjælp, som du i de fleste tilfælde selv skal betale for.
4) Bed familie og venner om hjælp til haven
Mange ældre hjælper eller får selv hjælp til praktiske opgaver af familie og venner. Ifølge analysen Fremtidsstudie 2015 fra Ældre Sagen, hvor flere end 4.000 personer i alderen 50-89 år er blevet telefoninterviewet, har seks ud af ti ydet praktisk hjælp til venner og bekendte. De, der hjælper, bruger typisk 1-2 timer om ugen på det.
Det kan være en rigtig god idé at hjælpe andre. Et dansk studie fra 2017 fra forskere ved Statens Institut for Folkesundhed og ABC for mental sundhed viser, at du har dobbelt så stor sandsynlighed for at have det godt mentalt, hvis du mindst én gang om ugen hjælper andre. Hjælper du andre 1-2 gange om måneden, øger du din chance for at have en høj mental sundhed med 40 procent.
Sådan kan du motivere din familie/venner til at hjælpe dig
Det er en gode idé at sige, hvad du helt konkret har brug for hjælp til og så forsøge at gøre det til en hyggelig begivenhed.
Du kan fx:
- Invitere på aftensmad: Hvis du gerne vil have nogen til at hjælpe med at slå græsset, fælde et træ eller planter stauder om, kan du invitere på aftensmad – som du selv laver, eller køber som takeaway.
- Ønske hjælp som ’gavekort’: Du kan også ønske dig praktisk hjælp som en gave fra fx børn eller børnebørn. Børnebørn har måske ikke altid så mange penge at gøre godt med, hvorfor det er en fin mulighed for dem at give et gavekort på fx 5 x græsslåning, 1x maling af skur eller hækkeklipning. Bonusgevinsten er, at du både gør din familie opmærksom på, at der er ting, du ikke længere selv kan, og at du får besøg af dit barnebarn.
- Udveksle vennetjenester: Hvis du har venner oppe i årene, har de muligvis også nogle skavanker, som kan være begrænsende. Men som regel er der altid noget, I kan hjælpe hinanden med. Hvis du fx ikke orker selv at klare fysisk krævende ting som havearbejde og derfor har brug for hjælp – eller ikke kan hjælpe andre hermed – kan du måske bidrage med at bage boller eller lave mad til en fødselsdag eller fest i en anden sammenhæng.
- Tilbyde pasning af hus og husdyr: Du kan også som modydelse for hjælp tilbyde dine børn, børnebørn eller venner at passe deres hus, potteplanter, hund eller kat, mens de er på ferie – eller hjælpe med andre ting, som du fortsat godt kan.
5) Få fradrag for hjælp til haven via servicefradraget
Via BoligJobordningen (også kaldet servicefradraget) kan du få fradrag for lønudgifter på maks. 6.600 kr. pr. person om året (2023-priser) til bl.a. almindeligt havearbejde som græsslåning, klipning af hæk, beskæring af buske og træer og fliserensning. Fradraget gælder ikke større haveopgaver som træfældning og fjernelse af væltede træer.