Når de danske boligejere skal sætte ord på udfordringerne ved at blive boende i egen bolig i alderdommen, er "vedligehold af haven" noget af det første, der dukker op.
Videncentret Bolius' Senioranalyse 2015 viser, at 42 % ser vedligehold af haven som den største barriere for at blive boende i egen bolig, og et seniorbofællesskab er et godt alternativ, hvis du gerne vil blive ved med at have grønne omgivelser, men ikke har kræfterne til at passe dem. Det forklarer haveekspert Jesper Carl Corfitzen.
Er der nok hjælp at hente til haven for de ældre?
Selv om enkelte kommuner tilbyder tilskud til praktisk hjælp i haven (tjek din kommunes hjemmeside), kan du ikke automatisk regne med, at du kan få hjælp til at passe din have, når du bliver ældre. Men det vil også være for meget forlangt, mener Ældre Sagen. I stedet er du nødt til at finde dine egne løsninger.
- Når man vælger at bo alene, kan det med alderen blive svært at passe sin have. Man kan hverken forlange eller regne med, at man kan få hjælp af kommunen, så her har man tre muligheder, siger Margrethe Kähler, ansvarlig for boligpolitik i Ældresagen:
- Man kan sørge for, at haven bliver nemmere at passe.
- Man kan vælge at betale sig fra at få passet sin have.
- Man kan flytte i et bofællesskab, hvor man kan gå sammen to og to om at ordne haven eller have en fælleskasse, så man deles om at betale nogen for at komme og lave havearbejdet.
Gør din have klar til alderdommen som 60-årig
Men han understreger, at der er rigtig mange ting, du kan gøre for at fremtidssikre din egen have til alderdommen. Det handler bare om at gøre det i god tid.
- Det kan være svært at anerkende, at man er blevet ældre og syg og ikke magter det hele. Derfor er det vigtigt, man allerede, når man nærmer sig de 60, tænker over, hvad man kan gøre ved sin have, så man kan få glæde af den i mange år. I stedet for, at den ender med at blive et uoverskueligt projekt, siger han.
Lav højbede og overvej plantevalg
Helt konkret kan det handle om, at du får lavet din køkkenhave om til højbede, hvor du nemmere kan overskue det hele, men stadig kan have lidt grøntsager eller urter.
Højbedene giver dig også en mere ældrevenlig arbejdsstilling, fordi planterne kommer op i højden.
Du bør også overveje din indretning, plantevalg og plejeniveauet for din have.
- Hvis man har været vant til at have en helt skarptskåret have, kan det være en god idé langsomt at vænne sig til, at haven får en lidt mere vild kant. Vi som haveejere er jo heller ikke helt så skarpe, som da vi var yngre. Haven må godt få alder, for ellers er det, man kan ende med at køre sig selv ned.
- Fx kan man vælge træer og buske, der kan få lov til at vokse og brede sig i hele den bagerste del af haven, og så kan man koncentrere nogle blomsterbede oppe ved terrassen, hvor man kan sidde og nyde dem, anbefaler Jesper Carl Corfitzen.
Undgå bar jord - brug bunddækkeplanter
Han foreslår også, at du undgår så meget bar jord som muligt. For bar jord betyder mere ukrudt. Bregner, bronzeblad, storkenæb og hosta er gode bunddækkeplanter, og derudover kan du mikse med nogle gode robuste stauder som høstanemoner, dagliljer, solbrud og pæoner, som bare bliver større og flottere med årene.
Få hjælp til haven af naboerne
Har du små pigsten eller brosten i haven, skal de måske skiftes ud med store fliser eller græs. Så bliver de nemmere at passe, og så du også har mulighed for at bevæge dig rundt, selv om du skulle få rollator eller stok.
Når det kommer til de meget store haveopgaver som græsslåning og hækklipning, er der også flere løsninger at vælge imellem. Du kan eksempelvis anvende servicefradraget til hjælp med denne type haveopgaver, så udgiften ikke er lige så voldsomt. Måske har du bekendte, der bor i lejlighed og savner havearbejdet, som kan hjælpe dig og få ’betaling’ med blomster, frugter og grøntsager, der kan høstes i haven. Ellers kan du tale med naboerne om det.
- Det kan være en god måde at komme i kontakt med naboerne på og få skabt nogle nye fællesskaber. Måske kan I aftale, at I hjælper hinanden med at klippe hæk og græs, så længe kræfterne er til det. I kan også være fælles om at betale et gartnerfirma for at komme ud og gøre det, eller I kan sammen investere i elektriske løsninger som en robotplæneklipper, foreslår Jesper Carl Corfitzen.
Få andre til at passe haven
Du kan også invitere folk, der ikke selv har adgang til have, til at bruge haven. Og så kan de til gengæld hjælpe med pasningen.
Overvej at flytte til noget mindre - med have
Har du en kæmpe have, eller ligefrem en park, bør du overveje at flytte. Men ikke nødvendigvis til en lejlighed eller en anden bolig helt uden have.
- Det er utrolig vigtigt, man bevarer sin mulighed for at komme udenfor og bruge sine sanser og dufte til det grønne, selv om man bliver ældre og svagere. Det kan betyde utrolig meget for livskvaliteten.
- Det er en god idé at tage beslutningen, mens du har overskuddet til det, og få rykket fra fx en større parcelhushave til en lille rækkehushave. Her kan man have et højbed og nogle blomster og bevare sin haveglæde, mens man slipper for et uoverskueligt antal kvadratmeter.
- Kan man ikke selv få sig til at tage beslutningen, bør éns børn kærligt og hensynsfuldt presse på. Det kan være lidt et tabu, men alle vil gavne af at tage hul på snakken i tide, siger Jesper Carl Corfitzen.
De 10 bedste råd til at fremtidssikre din have til alderdommen
- Lav en plan for at gøre din have mindre pasningskrævende - gerne allerede, mens du er omkring 60 år.
- Udskift de sarte stauder - vælg robuste, flerårige blomster som høstanemone, dagliljer og pæoner.
- Plant en masse bunddækkeplanter som hosta og bregner, så du undgår bar jord, hvor ukrudt kan pible frem.
- Omdan køkkenhaven til højbede. Det bliver mere overskueligt, og du får en bedre arbejdsstilling.
- Omdan haven, hvis den er fyldt med snirklede kroge og stier. Rektangulære græsplæner er nemmere at slå med f.eks. robotplæneklipper.
- Overvej, om du skal ændre belægning. Tænk i store fliser frem for pigsten og brosten, så du kan bevæge dig rundt i haven, selv om du skulle blive afhængig af rollator, stok eller rullestol.
- Beskær frugttræer eller hold dem espalieret, så du kan nå frugterne uden at skulle op på stiger.
- Acceptér, at haven får en lidt mere vild kant med buske og træer nede bagi - og koncentrer dig om få, smukke blomster ved terrassen, hvor du kan nyde dem.
- Kontakt en anlægsgartner eller andre for at få en fast aftale om de hårdeste haveopgaver som græsslåning og hækklipning - så kan du fortsat selv nusse lidt med blomster eller urter.
- Tænk i nye fællesskaber. Tal med dine naboer om fælles havevedligehold. Måske kan I hjælpe hinanden eller gå sammen om at betale andre for at gøre det? Eller søg efter folk, der ikke selv har have, og som har lyst til grønne omgivelser at passe og hygge sig i. Det kan sikre dig både socialt samvær og vedligehold af haven.