Hvis du ønsker at sælge din bolig med hjælp fra en ejendomsmægler, er det vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser, inden du vælger en mægler og sætter boligen til salg.
Her er 8 gode råd til at hjælpe dig i gang.
1: Undersøg ejendomsmæglerens omdømme
Et af de bedste værktøjer til at pejle dig ind på, hvilken ejendomsmægler du skal vælge, er Boligsiden.dk og Boliga.dk. Her kan du søge på boligtype og mæglere ned på postnummer-niveau og se en masse nøgletal for den enkelte mægler.
Tallene rummer b.la. oplysninger om, hvor mange boliger firmaet har solgt, og hvor hurtige mæglerne i gennemsnit er til at sælge. Du finder også oplysninger om kundetilfredsheden og tabte klage- og disciplinærnævnssager. Boligsiden.dk har informationer og nøgletal fra de sidste 12 måneder.
Tjek også ejendomsmæglerens renommé på Trustpilot.dk og ved at søge på mæglerens navn i Google, hvor du ofte kan finde kundeanmeldelser.
2: Efterlys dygtige ejendomsmæglere i dit netværk
Spørg venner, familie og arbejdskolleger, om de kan anbefale en god ejendomsmægler.
3: Kombiner research med din mavefornemmelse, når du vælger ejendomsmægler
Få et tilbud og en vurdering fra tre mæglere. Under mødet med mæglerne har du mulighed for at få et personligt indtryk af mæglerne.
Vælg ikke kun ud fra, hvem der sætter den højeste salgspris, for en høj vurdering er ikke nødvendigvis lig med en høj salgspris, da mæglerens vurdering kun er vejledende.
Brug din mavefornemmelse og mærk jeres kemi, når du mødes med ejendomsmægleren, hvor I bl.a. taler om, hvad en formidlingsaftale vil omfatte, den forventede salgspris, salær, og om mægleren evt. har en strategi for salget. Vælg den ejendomsmægler, du har størst tillid til – og sørg for at få tilbuddet på skrift.
4: Bonus-salærer og gaver fra ejendomsmægleren
For at få solgt boligen hurtigt til den vurderede pris har nogle mæglere en ordning, hvor sælgeren kan betale en særlig bonus til ejendomsmægleren. Reflektér over, om en sådan bonus er en reel fordel for dig, eller om den bare er ekstra løn for det, ejendomsmægleren jo er ansat til at gøre.
Nogle mæglere lokker også med en gave – fx et fladskærms-tv. Overvej, om du i stedet skal forhandle om et nedslag i salæret, der måske svarer til gavens værdi.
5: Vær opmærksom på ejerforhold og samarbejdsaftaler
Mange ejendomsmæglere er ejet af - eller har et fast samarbejde med et bestemt pengeinstitut, realkreditinstitut eller forsikringsselskab. Ejendomsmægleren er forpligtet til at oplyse dig om, hvilke selskaber han/hun arbejder sammen med og skal også oplyse om størrelsen på evt. provisioner. Uanset, hvad ejendomsmægleren foreslår, er du helt fri til at vælge aftaler om finansiering, rådgivere, leverandører og håndværkere.
6: Medlemskab af Dansk Ejendomsmæglerforening som kvalitetsstempel
Det kan være en god idé at vælge en ejendomsmægler, der er medlem af brancheforeningen Dansk Ejendomsmæglerforening (DE), hvad 9 ud af 10 ejendomsmæglere i Danmark er. Som medlem er mægleren forpligtet til at følge diverse normsæt og brancheregler – fx de forbrugeretiske regler, som sætter yderligere krav til mæglerne ud over selve lovgivningen. Herudover er der krav om løbende efteruddannelse, ligesom du kan være sikker på, at mægleren har den lovmæssige ansvarsforsikring og garantidækning for deponerede midler.
Hvis din ejendomsmægler ikke er medlem af DE, tjek da, om han/hun har en ansvarsforsikring og har stillet behørig sikkerhed for deponerede midler.
Udfør selv en del af ejendomsmægler-arbejdet
Når du sælger din bolig, skal du fremvise en del offentlige dokumenter, som ejendomsmægleren som regel skaffer. Men du kan måske spare lidt af udgiften til mægleren ved selv at finde dokumenterne (der er forskellige alt efter, om du sælger et hus eller en lejlighed):
- Årsopgørelse på kreditforeningslån (skal sælgeren skaffe)
- Seneste ejendomsskattebillet
- BBR-ejermeddelelse
- Den offentlige ejendomsvurdering
- Seneste opgørelse af fællesudgifter
- Seneste generalforsamlingsreferat fra ejerforeningen
- Seneste årsregnskab fra ejerforening
- Tilstandsrapport/el-installationsrapport
- Energimærke
- Ejerskifteforsikringstibud.
Du kan også spare penge ved selv at stå for at vise din bolig frem til interesserede købere. Sørg for at få det skrevet ind i formidlingsaftalen, hvis du ønsker at gøre noget selv.
7: Få ejendomsmægleren til at udspecificere tilbuddet
Spørg ind til, hvad du får for pengene, og hvad de konkrete ydelser dækker over. Der er en række obligatoriske ydelser, mæglerne skal udføre (se faktaboks om ejendomsmæglerens opgaver), og derudover en masse tillægsydelser, som varierer fra mægler til mægler. Husk, at pris og kvalitet ikke altid hænger sammen.
Få klarlagt:
- Hvilke og hvor mange annoncer mægleren tilbyder.
- Hvor og hvor ofte der annonceres.
- Hvem der står for fremvisning i forbindelse med salget (dig eller mægleren).
- Hvem der står for opgaverne, efter at ejendommen er solgt, og hvad disse opgaver nærmere består i.
- Hvem der overdrager boligen til køberen (aflevering af nøgler, aflæsning af måler, evt. gode tip/råd om boligen).
Sørg for, at mægleren skriver alt ind i jeres formidlingsaftale. Vær også opmærksom på, hvor lang bindingsperioden er, hvilket ifølge lovgivningen maksimalt kan være et halvt år.
8: Prut om salær til ejendomsmægleren
Forsøg at forhandle salæret til ejendomsmægleren ned, hvilket især er muligt, når markedet er presset. Brug evt. dine indhentede tilbud i forhandlingen.
Et typisk ejendomsmæglersalær ligger på 50.000-100.000 kr.,, og et nedslag på 15-50 % er ikke urealistisk (men kan variere fra område til område). Hvis ikke du kan forhandle om salærbeløbet, forsøg da at få nogle andre ting med som en større fotopakke eller flere annonceringer af din bolig.
En ejendomsmægler skal være uvildig
Ejendomsmægleren skal give uvildig rådgivning og må derfor ikke fungere som rådgiver for både køber og sælger i samme handel. Endvidere skal en ejendomsmægler leve op til god ejendomsmæglerskik – der er en præcisering af de regler, som gælder i henhold til Lov om omsætning af fast ejendom.