I bund og grund kan du plante alt i et højbed – lige fra blomster, buske og træer til afgrøder og krydderurter. 

Haveekspert i Videncentret Bolius, Berit Rørbøl, har udvalgt 5 planter og afgrøder, der især gør sig godt i et højbed.

5 gode planter til dit højbed

1. Japansk ahorn

Det forholdsvist lille træ, japansk ahorn, egner sig godt til den begrænsede vokseplads i et højbed. Træet er løvfældende og fås i mange forskellige sorter – afhængig af sort kan træet være opadvoksende eller mere eller mindre hængende, ja endda krybende. Træet får meget flotte blade, alt efter sort kan de være grønne, røde eller gullige, og japansk ahorn får meget flotte efterårsfarver.

Træet kan i realiteten plantes hele året, bare der ikke er frost. Det plantes dog bedst i efteråret. japansk ahorn foretrækker en lys placering med læ, da træets blade kan være lidt sarte over for vind – det er dog vigtigt, at det ikke står i direkte sol hele dagen.

 

 

2. Japansk azalea

Denne lille busk, som også kaldes for mini rododendron, er delvist stedsegrøn, og om foråret får den smukke blomster i hvide, rosa og lilla nuancer. Busken egner sig godt til at blive plantet i højbed, da den har et begrænset rodnet både i dybden og bredden. Japansk azalea er en surbundsplante og foretrækker derfor en sur jord at vokse i.

Busken plantes bedst i efteråret, men kan dog alternativt også plantes i foråret. Den trives med såkaldt vandrende skygge – det vil sige både sol og skygge i løbet af dagen.

3. Bladgrøntsager

Bladgrøntsager som fx salat og kål er gode afgrøder i et højbed, da de her bedre kan beskyttes mod skadedyr. De har et begrænset rodnet, så højbedet behøver ikke at være særligt højt. Da disse afgrøder er et-årige, skal de have en ny vokseplads hvert år – ellers kan der være større risiko for skadedyr og sygdomme. Kål bør ikke plantes samme sted før efter 4-5 år.

Bladgrøntsager kan enten sås direkte i bedet i løbet af forår og sommer eller forspires indendørs eller i drivhus og så plantes ud, når der ikke længere er risiko for frost. Salat tåler ikke frost, mens nogle kåltyper tåler frost i efteråret, men ikke i foråret. Bladgrøntsagerne kan høstes løbende.

4. Dahlia

Denne blomst er en flerårig knoldplante, der kommer år efter år med smukke blomster i alverdens farver. Knolden tåler dog ikke frost, så den skal graves op hvert efterår, når den første frost viser sig. 

Derfor egner Dahlia sig fint til højbede, da det her er nemt at holde styr på knoldene og grave dem op år efter år. Det er også nemmere at beskytte planterne mod fx dræbersnegle i et højbed med et sneglehegn.

Dahlia skal lægges i jorden i foråret, når der ikke længere er risiko for frost, og blomstrer typisk fra juli frem til den første frost.

5. Prydgræsser

Prydgræs er en bred betegnelse for de græsarter, der bruges i bede og ikke som plænegræs. De forskellige arter varierer i både højde, bladfarve og -form samt størrelse. Nogle arter, fx elefantgræs, kan blive helt op til tre meter høje. 

Nogle arter breder sig meget hurtigt på friland, så de kan med fordel plantes i et højbed, så du kan styre væksten. Her er de også gode til at skabe læ og afskærmning.

Mange prydgræsser er flerårige, nogle endda stedsegrønne, mens andre arter ikke tåler frost. Alt efter art skal prydgræsser placeres i sol eller let skygge og plantes bedst i efteråret. Mange prydgræsser blomstrer i løbet af sommeren, men deres aks er også smukke visne om vinteren indhyllet i frost.

Gode råd til højbede

  • Du kan bygge dine højbede selv ved at bruge alt fra pallerammer, sveller eller træ fra byggemarkedet eller endda mure dem op i sten. Du kan også købe dem færdiglavet i både træ eller stål og i alle mulige former. Brug ikke trykimprægneret træ, hvis du skal dyrke grøntsager i dit højbed, da forurening fra træet kan ende i jorden og optages i planterne.
  • Uanset, hvad du ønsker at plante eller så i dine højbede, skal du starte med at fylde bedet op med jord. Der skal bruges meget jord, så det er en fordel, hvis du har jord i haven i forvejen, som du kan blande op med kompost, hvis jorden er meget leret eller sandet. Du kan også købe og få leveret decideret køkkenhavejord eller højbedsmuld. Fyld jord op til et par centimeter fra kanten af højbedet og så eller plant derefter den enkelte blomst eller afgrøde. Vand herefter.
  • Vand dine planter og afgrøder i højbedene hyppigt – alt efter, hvor høj kant højbedet har. Afhængigt af højden på bedet kan jorden tørre hurtigere ud end i havens almindelige bede. Du kan også få brug for at tilføre næring til dine planter, særligt hvis du dyrker grøntsager. Her kan du lægge et lag kompost på i foråret og vende det ned i det øverste jordlag.