Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Her bor
Kirsten og Ib Høgild, 72 og 75 år.
Drev tidligere eget firma med udlejning af automater, hvor Kirsten Høgild var bogholder.
Har boet i Hellebæk i over 40 år, senest 37 år i en gammel direktørvilla på 271 m2 på en 1700 m2 grund til dam og strandvej.
Siden Kirsten og Ib Høgilds datter for 20 år siden kom hjem med en kasse Dahlia-knolde fra det havecenter, hun arbejdede i, har intet været det samme.
Det nu pensionerede par er på det nærmeste blevet besat af Dahlia. Så meget at de har omlagt deres 1700 m2 store have i nordsjællandske Hellebæk til et paradis for den mexicanske højlandsplante, som er blevet en folkebevægelse i Danmark.
En stor del af jobbet med at holde Dahlia går ud på at tæmme de hurtig voksende og frodige planter, som kan blive op til 2,5 meter høje, fortæller Kirsten Høgild, som er primus motor i parrets Dahlia-passion. Videncentret Bolius besøgte parret i 2016.
- Vi er mere havemennesker end nogensinde. Så længe vi har det godt og er i stand til at klare arbejdet i haven, bliver vi ved. For det er en fornøjelse at gå herude næsten hver dag og holde bede og andet i en god forfatning. Tiden bruges på at luge, rense, fjerne visne blomster og meget andet.
Kirsten Høgild fik havens første Dahlia af sin moster Ruth ved indflytningen i huset i 1978. Blomsten var køn men gjorde ikke noget stort indtryk, så den indgik bare i de staudebede, parret var i færd med at anlægge for at få sat skik på den tilfældige og rodede have, de just havde overtaget. Da dræbersnegle siden blev et problem for haveejerne, fandt parret ud af, at det var skidt at dyrke Dahlia i samme bede som stauder. De blev skilt ad, og en sand mani for de store blomster, hvis stærke farver alle klæder hinanden, indfandt sig hos Kirsten Høgild.
- Der har været udfordringer med den sandede jord, vi bor på her nær havet. Men med renset kompostjord hentet gratis på genbrugsstationen og kunstgødning, vokser vore Dahliaer over al forventning, fortæller Kirsten Høgild, som holder udgifterne nede ved at bytte knolde med andre inkarnerede Dahlia-fans og udveksle ideer til ændringer af bede mm.
Og selv om alle Dahlia-farver i princippet klæder hinanden, laver hun om vinteren en farveplan, så de overvintrende knolde om foråret kan plantes ud i en optimal sammensætning. Der kan også være fejltagelser fra året før at rette op på, og så skriver Kirsten Høgild kartotek over, hvad hun gør og ændrer. Hun placerer små skilte ved planterne i bedene, så hun og alle andre kan se, hvad de hedder.
Parret tager sig ikke megen tid til at slænge sig i liggestole og nyde de mange udsigter, de bor med. Får de endelig slået sig ned, ender det gerne med, at Kirsten Høgild henter en saks for at nippe visne blomster – eller noget andet haverelateret. De to rejser aldrig i Dahlia-sæsonen, fordi især Kirsten Høgild ikke vil forlade sine elskede blomster fra slutningen af juli til midten af oktober.
- At være her føles som at være på ferie hele året, selv om der er arbejde forbundet med det. For her er jo både skov og strand. Eneste ulempe ved at bo i Hellebæk er, at her er for rart.
Dahlia: En populær hybrid
- Dahlia, som også kaldes Georgine, er en slægt i kurvblomstfamilien med henved 30 arter af urter med knoldformede rødder.
- Planten lever naturligt på højsletter i Mexico, Guatemala og Columbia og findes i diverse krydsninger og hybrider med store, farverige blomster.
- Dahlia er populær som haveblomst og blomstrer sensommer og efterår.
- Højden er fra 30 cm til op mod 2,5 meter med blomster på fem-30 cm i diameter.
- Den mexicanske indianerstamme Aztekerne spiste Dahlia og brugte blomsterne til dekoration og ceremonier – og en lang, træagtig version til piber.
- Dahlia referer til den svenske botaniker Anders Dahl, som navngav planten i 1791.
- Georgine blev anvendt efter 1810 og henviser til den russiske planteforædler Johann Gottlieb Georgi.
Kilde: Gyldendals Leksikon og Wikipedia
Se også: www.danskdahlia.dk