Hvilke muligheder er der med tegl/mursten som udendørs belægning?
Udendørs belægninger er fx terrasser, indkørsler og gangstier rundt i haven. De kan være lavet af grus, træ, fliser eller klinker og tegl. Gangstier af tegl er et særdeles godt alternativ til stier af grus og træ. Hvis en belægning af tegl eller mursten er lagt korrekt, kan den ligge i mange år. Belægninger af tegl er også mere holdbare end belægninger af træ.
Der er rigtig mange muligheder, hvis du vil bruge tegl eller mursten som belægning i din have. Mange af de store teglværksproducenter har lanceret flere forskellige typer tegl til belægninger i haven. De fås i mange farver og kan med fordel blandes eller lægges i flotte mønstre.
En god og holdbar belægning kræver et godt underlag
Uanset hvor stort dit projekt er, skal du vide, at det er tidskrævende at anlægge stier eller terrasser af tegl. At etablere et godt underlag og lægge selve belægningen er ikke gør det selv-arbejde, medmindre du virkelig ved, hvad du har med at gøre, og kan afsætte den nødvendige tid til projektet. Selv mindre stier skal laves helt rigtigt med korrekt udgravning, rigtig pladevibrering af grus og omhyggelig lægning.
Det er vigtigt at planlægge hele projektet grundigt fra starten, hvad enten det er en terrasse eller stier i haven. Lav målfaste tegninger over projektet, og vær helt sikker på, at du har valgt den korrekte løsning.
Hvis du fx vil have lamper langs fliserne, skal kablerne måske graves ned under fliserne, og det skal du planlægge fra begyndelsen. Små ændringer i projektet undervejs eller bagefter kan være helt uoverskuelige, når belægningen er lagt, og håndværkeren er taget af sted.
Du kan lave forskellige løsningsforslag på kalkérpapir (manifold-, mad- eller bagepapir kan også bruges). Så kan du sammenligne løsningerne, og det gør det nemmere at vælge den bedste. Hvis du ikke er så god til at tegne, kan du med fordel kontakte en havearkitekt, som kan være behjælpelig med en haveplan.
Vælg frostsikre tegl/mursten til belægning
Der er ikke den store forskel på tegl til byggeri og tegl som belægningssten. Dog er tegl til belægninger produceret på en måde, der gør dem frostfaste og dermed sikre i det lunefulde danske klima. Tegl som belægning er altså en mursten, med en lille vandoptagelse og en høj slid- og brudstyrke. Typisk sker det ved at brænde murstenene hårdere.
De mest almindelige belægningssten af tegl har samme form og størrelse som almindelige mursten. Mange belægningssten er som almindelige mursten blødstrøgne, altså maskinfremstillet, men nogle er håndstrøgne for at give dem et mere unikt og rustikt udseende. Mange går også under navnet teglklinker.
Det er vigtigt, at teglstenene er hårdtbrændte , så de suger mindst muligt fugt. Hvis stenene opsuger for meget fugt, kan det give grobund for alger, snavs og frostskader.
Teglsten har forskellig porøsitet. Sten med lav porøsitet suger ikke så meget vand/fugt som sten med høj porøsitet.
Ud over at belægningsstenene bør være frostfaste, skal du også tænke over, hvor glatte de bliver i vådt og fugtigt vejr. Kommer din nye havegang til at være sikker at færdes på, eller bliver den en ren skøjtebane i perioder med meget nedbør? Glaserede belægningssten vil ofte være meget glatte, og det kan ikke anbefales at lægge hele stier eller gange med disse. Det kan derimod være et frisk pust at bruge enkelte glaserede teglsten som del af mønstret i belægningen.
Stier og gangarealer med store fliser er ofte mere glatte, end hvis de er lavet med mindre fliser. Når det er fugtigt og glat, vil fugerne mellem de mange mindre belægningsstene med deres ru overflade bidrage til at gøre den samlede overflade mindre glat.
Hvordan kan du arbejde med mønstre og farver i udendørs teglbelægninger?
Der er to forhold, der er meget vigtige, når man anlægger nye udendørs belægninger. Det ene er etableringen af et godt underlag (se nedenfor), det andet er valget af mønster eller forbandt, som det hedder.
Belægningssten kan lægges i mange mønstre. Det er tit flot med enkle mønstre, da overfladen på alle belægningssten varierer i nuance. Det giver belægningen et ensartet roligt udtryk, som netop understreger de forskellige stens spil og stoflighed.
Ønsker du lidt spræl i belægningen, kan det også være flot at bryde en ellers ensfarvet belægning med glaserede farvede sten systematisk placeret i mønstret.
Du kan også lave en afslutning i siden af belægningen med en anden type sten. De kan evt. sættes på højkant, så det er tydeligt at se, hvor belægningen slutter. Sådanne kantbegrænsninger kan være meget smukke og fuldender nærmest hele belægningen.
Mønstre kan laves i alle mulige udgaver, og det kan være flot at bruge forskellige størrelser sten, der giver en meget levende belægning. Du skal dog huske, at man kan blive træt af meget farverige og sprælske belægninger, hvorimod mere rolige og afdæmpede belægninger er mere tidløse.
Hvis du selv skal lægge stenene, skal du tænke over, hvor nemt eller svært et mønster er at lægge. Komplicerede mønstre, måske oven i købet med flere forskellige sten, er dyrere og tager meget lang tid at lægge.
Hvordan laves underlaget til udendørs belægninger?
Når du laver stier, terrasser og andre belægninger af teglsten i haven, er det vigtigste, at bunden og altså selve underlaget er i orden. Det er bunden, der bærer al vægt på belægningsstenene og sikrer, at stenene ikke sætter sig. Du kan ikke lægge belægningssten direkte oven på jorden. Der skal graves ud og lægges flere lag grus.
Det kan være svært at lave dette underlag korrekt, og er du i tvivl, vil det nok være klogest at hyre en anlægsgartner.
Jo mere præcis din udgravning er i dybden, jo bedre og nemmere bliver det at lægge de næste lag grus. Brug vaterpas i bunden af udgravningen for at sikre, at alt er ret og plant, som det skal være. Husk, at der bør være 2 procents fald væk fra huset og eventuelle bygningsdele, så vandet bliver ledt væk.
Der skal graves så dybt, at der er plads til stenen + ca. 15 cm stabilgrus + 5 cm brolæggergrus. Så er din udendørs tegl 5 cm høj (tyk), vil hele belægningen fylde 25 cm. Du skal grave lidt dybere end det totale mål, så den færdige belægning ikke rager op over det omkringliggende terræn.
Når du er færdig med udgravningen, skal der lægges et lag stabilgrus på minimum 15 cm. Hvis du vil have fiberdug under belægningen for at begrænse ukrudtet, skal den lægges før stabilgruset. Dette lag skal komprimeres, så det ikke sætter sig. Det gøres bedst med en pladevibrator på mindst 130 kg. Du er færdig med at komprimere bunden, når den lyder sprød, og slagene kommer direkte retur i pladevibratoren.
Når du er færdig med stabilgruset, skal der lægges ca. 5 cm brolæggergrus størrelse 0/6-8, som også pladevibreres og rettes af efter snore. For at være helt sikker på, at belægningsstenene kommer til at ligge i det planlagte niveau, kan det være en god idé at lægge to vandrør ned i gruset i hver side i det rette niveau. Du kan derefter trække gruset af med et bræt i zigzagbevægelser hen over de to vandrør.
Inden belægningsstenene er klar til at komme på plads, skal der først et lag stabilgrus og derefter 5 cm brolæggergrus under. Her kan man se, hvordan et bræt kan bruges til at trække gruset af. samtidig med at vandrør hjælper til at stenene kommer til at ligge i det planlagte niveau.
Belægningssten er mindre anvendelige til arealer, hvor der foregår tung trafik, eller hvor der kører biler, og hvor der drejes meget. Bilers ”power steering” kan være meget hård ved sådanne belægninger.
Hvordan lægger du belægningssten og fuger?
Når underlaget er helt plant, kan du begynde at lægge sten. Husk at sætte snore, som du kan bruge til at lægge stenene i helt lige baner. Begynd med at lægge en række sten efter snor eller retskinne, så den kommer til at ligge helt lige - som en ramme hele vejen rundt. Når de er lagt, fyldes ud med de resterende belægningssten.
Du skal sikkert skære i stenene, så de passer i mønstret og til belægningens mål og kanter. Man kan skære belægningssten til på flere måde. En sikker måde er at anvende vådskærer med en diamantklinge. Der skal altid være en sikkerhedskappe på vådskæreren, og du skal altid bruge arbejdshandsker, beskyttelsesbriller og høreværn, når du arbejder med den.
Når alle sten er lagt, skal der fejes med fugegrus/fugesand, som lægger sig mellem stenene og holder på dem. Selvom du lægger fiberdug under belægningen, eller bruger specielle former for fugegrus, findes der ingen dokumentation for fugegrusmateriale, der kan forhindre ukrudt i at vokse op imellem stenene. Du må altså indstille dig på at luge ukrudt et par gange årligt. Fyldte fuger er mindre modtagelige for ukrudt. De Danske Anlægsgartnere foreskriver en fugebredde på 2-5mm.
Inspiration til udendørs belægninger
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Hvad koster belægningssten af tegl?
Der er store prisforskelle på belægningssten af tegl. Priserne ligger typisk fra 400 kr. og helt op til 2500 kr. pr. m2 (priser inkl. moms, 2017). Dette er den rene nettopris på selve stenene. Den inkluderer ikke montering/lægning.
Oven i denne pris skal du lægge udgifter til grus, levering, leje af udstyr og evt. bortkørsel af jord inklusiv jordanalyser. Derudover kommer evt. udgiften til at få planlagt terrassen af en anlægsgartner, hvis du ikke selv kan gøre det.
Hvordan vedligeholdes og rengøres belægningssten af tegl?
De fleste belægningssten i haven kan rengøres ved at spule vand på dem og bagefter skrubbe med en havekost.
Som nævnt ovenfor er det uhyre vigtigt at bruge belægningssten, der kun tillader et lille vandindhold, for det er netop mængden af vand, der er afgørende for, hvor meget algevækst og snavs du får på dine nye sten.