Hvornår er det en god idé at etablere trapper i haven?
En trappe er en rigtig god løsning, når haven skråner, og der er brug for at forbinde dele af haven, som ligger i forskellige niveauer. Selvom det kan være både smukt og hyggeligt med havestier, der skråner, kan den slags stier være både besværlige og glatte at gå på - især i vådt vejr og frost. Derfor er en trappe ofte at foretrække og man behøver ikke at gå på kompromis med havens smukke udseende.
Hvis haven skråner jævnt igennem haven, er det bedre at samle flere trin i én trappe, end at have enkelte trin spredt ud her og der langs en sti. Den slags småtrin ser man måske ikke lige, og så er der risiko for at falde.
Hvilke materialer kan bruges til trapper i haven?
Trapper i haver er normalt udført enten af træ eller sten.
Trapper af træ
Trapper af træ bygges op omkring en trækonstruktion, som trinene bliver skruet fast til. Dybden trinenes trædeflade bør være mindst 33 cm i dybden, så de er behagelige at gå på. Det er vigtigt, at trappens trækonstruktion er solid og stabil, og at den hviler på et fast fundament af enten stolper eller fliser, så den ikke begynder at synke og blive skæv med tiden.
Der findes mange forskellige træsorter, der kan bruges til trapper udendørs. Både danske træsorter som gran, robinie og eg samt udenlandske træsorter som fx teak, ipé og sibirisk lærk kan holde længe i det danske klima, især hvis de behandles med træbeskyttelse eller varmebehandles. Til den del af konstruktionen, som har kontakt med jorden, er sorterne eg, ask og robinie at foretrække, samt trykimprægneret træ af en god kvalitet. Til trinnene som nødvendigvis ikke er i direkte kontakt med jorden kan man her bruge imprægneret fyr, lærk og varmebehandlet træ. Af eksotiske sorter kan her bruges Ipé, jatoba, eller sibirsk lærk, men gå her efter træ der er FSC mærket.
Det er muligt at etablere trapper i haven selv, men det kan dog være et større arbejde. Du kan også få hjælp af en tømrer til etableringen. Se i følgende video, hvordan man anlægger en lille trætrappe i haven.
Trapper af sten
Trapper af betonsten eller granit er meget holdbare, under forudsætning af at underlaget under trappen er lavet rigtigt. Stenene må f.eks. ikke ligge og vippe, så de knækker. Det er derfor vigtigt at være omhyggelig med anlægsarbejdet, bl.a. ved at grave ud under trappen, så der både er plads til bundsikringsgrus og stabilgrus. Laver du både et lag med bundsikringsgrus og stabilgrus skal du grave 30-35 cm jord ud.
At etablere trapper i haven af sten minder om at etablere en havesti af sten. Du kan I følgende video se hvordan sådan en laves.
Selvom det er muligt at anlægge trapper af sten i haven selv, kan det være et større arbejde. Det kan derfor være en ide at kontakte en brolægger.
Der er mange muligheder for at skabe en smuk trappe ved at lege med mønstre eller andre detaljer i belægningen. Det kan fx være ved at lægge en bort af chaussesten eller mindre betonsten som kant omkring en belægning af betonfliser. Ved at mikse natursten og betonsten kan du både skabe en mere spændende belægning og samtidig økonomisere med de dyre natursten.
Andre tips om trapper i haven
- En grundregel for trapper lyder at to stigninger (højden på trinnene) plus en grund (dybden på trinnene) skal ligge et sted imellem 61 og 63 cm. Udendørs trapper bør være mindre stejle end indendørs trapper. Hvis trinets dybde fx er 33 cm, bør trappetrinets højde således maksimalt være 15 cm.
- Man kan være tilbøjelig til kun at tænke på trappens trin, når man planlægger en trappe. Men der er mange andre detaljer, der har betydning for, om en trappe er vellykket og integreres fint i haven. Fx. kan rækværket eller beplantningen langs trappen også være afgørende for at få et smukt resultat. Husk, at trappen også skal være køn at kigge på nedefra og fra siden.
- Overvej at lave trappen ekstra bred, med trin i dobbelthøjde nogle steder på den. Dermed kan trappen også bruges som siddeplads i haven.