Hvad er de tekniske installationer i en bygning?
De tekniske installationer i en bolig omfatter de installationer, der leverer el, vand og varme til beboerne. Det er afgørende at vedligeholde installationer løbende for at sikre at de fungerer optimalt. Uopdagede fejl og mangler kan medføre alvorlige konsekvenser, såsom brand- og vandskader.
Ifølge bygningsreglementet er der 2 krav, som alle tekniske installationer i bygninger skal overholde:
- "Tekniske installationer skal udformes, så de frembyder tilfredsstillende tryghed i brand, sikkerheds-, funktions- og sundhedsmæssig henseende.
- Tekniske installationer skal udføres af materialer og komponenter, der er tilstrækkeligt holdbare over for de påvirkninger, som de udsættes for. Påvirkningerne kan være både termiske eller mekaniske påvirkninger, korrosion med mere, og de kan være både udvendige og indvendige."
Fra 1. februar 2012 blev et eltjek (i dag hedder det en eleftersynsrapport) en del af tilstandsrapporten. Af eltjekket fremgår det, om der er ulovlige installationer i boligen. 8 ud af 10 boliger har fejl på deres installationer, der er så alvorlige, at de kan give anledning til brand.
Udover et eltjek skal tilstandsrapporten indeholde oplysninger om ulovlige vvs- og kloakforhold. Ulovlige installationer vil desuden være omfattet af ejerskifteforsikringens udvidede dækning af ejerskifteforsikringen, der også træder i kraft 1. februar 2012.
Hvilke skader opstår typisk på elinstallationer?
Fejl på elinstallationer kan være meget alvorlige, da de kan være årsag til brand. Det er derfor vigtigt at vedligeholde og efterse boligens elinstallationer jævnligt.
Har du den mindste tvivl om, hvorvidt dine elinstallationer er ulovlige eller rummer risiko for brandfare, bør du hurtigst muligt få en elektriker til at gennemgå dem.
Elinstallationer er generelt pakket godt ind, og man kommer sjældent i direkte kontakt med dem. Derfor kan der opstå fejl på steder, man ikke kan se. Måske borer man for at hænge et billede op og tænker ikke lige over, at der ligger strøm i væggen. Er uheldet ude, kan man ødelægge en el-ledning og dermed skabe risiko for brandfare.
Løse stikkontakter
Den mest almindelige skade i boligens elinstallationer er løse stikkontakter. En stikkontakt kan rives løs af væggen, hvis den ikke har været monteret korrekt, eller den har været udsat for et slag el. lign. En løs stikkontakt skal laves så hurtigt som muligt, da der er risiko for, at ledningerne inde i stikkontakten også rives løs, og så kan der opstå en kortslutning, som kan være årsag til brand.
Defekt HFI- eller HPFI-relæ
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit HFI/HPFI-relæ fungerer korrekt, kan du afprøve, om det slår fra, ved at bruge testknappen på relæet. Der er risiko for, at de mekaniske dele i udløsemekanismen bliver træge, hvis ikke HFI/HPFI-afbryderen bliver motioneret igennem en længere periode og derfor anbefales det at teste funktionen flere gange årligt. Du kan også kontakte en elektriker, som kan foretage et eftersyn.
Sådan tester du dit HFI/HPFI-relæ
Det er ifølge Sikkerhedsstyrelsen vigtigt at teste sit HFI/HPFI-relæ to gange årligt. Du kan se her, hvor let det gøres.
Fejl på ledninger
Brud eller fejl på ledninger kan føre til stød eller i værste fald antænde en brand. Det er derfor vigtigt at kontrollere synlige ledninger regelmæssigt for skader. Der må fx ikke stå noget tungt oven på en ledning, så den bliver trykt flad og dermed beskadiget. Ledningerne må ikke hænge eller have samlemuffer, som har revet sig løst.
Hvilke skader opstår typisk på vvs-installationer?
Det er vigtigt, at vvs-installationer er korrekt installeret og vedligeholdt, da der ellers kan ske alvorlige skader i bygningen og bygningsdelene.
De mest almindelige skader på vvs-installationer er utætte vandhaner og løbende toiletter. Det anbefales generelt ikke at forsøge at reparere mere komplekse VVS-skader selv, da der er stor risiko for at forværre problemet. I ejendomme og boliger med mere end 1 etage kan en vandskade være meget dyr.
Utæt vandhane
En utæt vandhane er en typisk skade. Mange er ikke klar over, at vandregningen kan blive adskillelige hundrede kroner større, hvis en vandhane drypper. Du bør gennemgå alle boligens vandhaner hvis du registrerer, at de drypper. Hvis du ikke selv kan fikse det, bør du kontakte en vvs’er.
Løbende toilet
Et løbende toilet spilder 100,4 m3 vand årligt, og med en pris på 60 kr. pr. m3 vand betyder det altså ca. 6.024 kr. ekstra på vandregningen.
Så har du mistanke om, at toilettet løber, bør du kontakte en vvs-installatør. Tegn på, at et toilet løber, er fx kalk- og rustaflejringer i kummen, sydende lyde fra kumme og rør eller uro i vandoverfladen. Du kan også prøve at slukke for al vandet i din bolig og kigge på din vandmåler for at se, om der er et forbrug.
Hvilke skader opstår typisk på kloakinstallationer?
Mange husejere er ikke opmærksomme på deres kloaksystem, og fejl bliver ofte først opdaget, når skaden er sket og er alvorlig. Den mest almindelige skade på kloakinstallationer er tilstoppede eller defekte brønde.
Dette kan føre til oversvømmelser og vandskader både inde og ude. Lækager på rør og brønde kan også opstå, hvilket kan medføre yderligere skader på ejendommen. Regelmæssig vedligeholdelse og inspektion af kloaksystemet kan hjælpe med at opdage problemer, før de udvikler sig til større skader.
Tilstoppede brønde
Tilstoppede brønde kan være skyld i oversvømmelser og vandskader både inde og ude.
Tagbrønden, som samler regnvand fra taget, bør tjekkes mindst en gang om året. Filteret, der sidder i bunden af brønden, skal efterses og renses for blade, grene, løv, grannåle osv.
Afløbsbrønde skal ligeledes tjekkes årligt for at sikre, at der ikke ligger noget, der forhindrer en fri vandgennemstrømning i brønden.
Tærede rør eller huller i kloakinstallationer
Tærede rør eller deciderede huller i kloakinstallationer er en særdeles ubehagelig skade, da den oftest ikke opdages i tide og derfor kan gøre stor skade. For at undgå dette kan du få en kloakmester til at foretage et årligt eftersyn af kloakinstallationerne.
Du kan også få foretaget en tv-inspektion af en kloakmester, hvis du har mistanke om at der er brud på kloakledninger.