– Jeg skal hjem.
Selv, hvis man bare skal besøge sine forældre og venner i barndomsbyen, bruger mange udtrykket ”hjem”. For hjem er ofte forbundet med der, hvor du er vokset op.
Hver syvende flytter tilbage til barndomskommunen
Men mange vælger også at flytte hjem til barndomsbyen eller -kommunen. En analyse fra Kommunernes Landsforenings analysemagasin, Momentum, viser, at hver syvende, der er født i årgang 1986 og har været flyttet væk i mindst to år, i 2021 var flyttet tilbage til deres barndomskommune. På det tidspunkt var de altså 35 år.
Samtidig er næsten hver fjerde blevet boende i deres barndomskommune fra de er 15 til 35 år, som er den periode, som analysen dækker.
Flest flytter tilbage til Syddjurs
Mere end hver femte fra årgang 1986 var i 2021 vendt tilbage til Syddjurs Kommune, som dermed topper listen over kommunerne, som flest flytter tilbage til. Dernæst følger Nyborg, Dragør og Greve Kommune, hvor 18-19 procent var flyttet tilbage.
…og færrest til Hørsholm
Derimod er det under 10 procent af de 35-årige, der i 2021 igen boede i kommunerne Hørsholm, Langeland, Lyngby-Taarbæk og Halsnæs.
Hørsholm og Lyngby-Taarbæk har høje boligpriser, og det kan måske være med at afholde folk i at flytte tilbage.
Må vi vise dig en infografik?
Her plejer at ligge et kort, et lagkagediagram eller lignende. Vi kan desværre ikke vise dig infografikken på grund af dine cookie-indstillinger.
Derfor flytter man tilbage til sin barndomskommune
Der er flere forklaringer på, hvorfor man vælger at flytte tilbage til den by eller kommune, hvor man voksede op. Blandt andet vil man gerne være bo tæt på sine egne forældre, når man selv har fået børn.
– Unge flytter også tilbage efter at kunne give deres børn den samme opvækst, de selv har haft – hvis den altså har været god. Hvis de har haft det fedt i folkeskolen og foreningslivet, hvis de kan se sig selv i de værdier, de er vokset op med og har haft en god ungdomstid, så vil de gerne tilbage.
– Begivenheder og omstændigheder, der ligger tidligt i den enkeltes liv, kan have stor betydning for deres lyst til at flytte tilbage. Og det er også tidligere end man egentlig havde regnet med. Men vi kan se, at hvis børne- og ungdomsårene har været gode, så får man en grundlæggende tilknytning, som kan trække en tilbage til området senere i livet, siger Ph.d-studerende på Syddansk Universitet og University of Groningen, Eva Mærsk til Momentum.
Hun forsker i, hvorfor unge flytter væk fra deres hjemstavn, og hvorfor nogle vender tilbage.
Bosætningskampagne og gratis bustur skal få unge til at flytte tilbage
Ifølge analysen fra Momentum, er der gradvist færre, som kommer til at bo i deres barndomskommune, da flere flytter væk fra kommunen, end de vender retur.
Derfor kan det være nødvendigt for kommunerne at gøre noget.
Flere kommuner er særdeles aktive for at få unge, der tidligere har boet i kommunen, til at flytte tilbage, og lokke andre til. Det gælder fx Syddjurs Kommune, der har lavet bosætningskampagner, mens kommuner som Hedensted og Sønderborg giver en gratis bustur til unge, der vil hjem til deres barndomskommune til jul fra deres studieby.
Men de vigtigste forudsætninger for, at man vil vende tilbage til sin barndomsby eller -kommune er, at der er gode jobmuligheder i nærheden og gode boliger. Andre undersøgelser viser også, boligkøbere sætter pris på gode indkøbsmuligheder, offentlig transport, pasningsmuligheder og folkeskole.
Omvendt trækker det bl.a. ned på interessen, hvis der er en trafikeret vej eller jernbane tæt på, hvor man bor, eller hvis der er risiko for oversvømmelse.