Vi bliver flere og flere danskere, og vi klumper os mere og mere sammen.

I en ny befolkningsfremskrivning forventer DREAM og Danmarks Statistik, at:

  • indbyggertallet i Danmark vokser fra 5,96 millioner i 2024 til 6,22 millioner i 2070.
  • der i løbet af 2028 for første gang vil bo flere end 6 millioner indbyggere i Danmark.

9 kommuner med flere end 100.000 indbyggere i 2050

I 2050 vil 9 kommuner ifølge prognosen have flere end 100.000 indbyggere. Det er:

  1. København
  2. Aarhus
  3. Aalborg
  4. Odense
  5. Vejle
  6. Silkeborg
  7. Horsens
  8. Randers
  9. Esbjerg

Befolkningstal i Silkeborg, Horsens og Høje-Taastrup Kommune stiger mest

På kommunebasis har Danmarks Statistik lavet en befolkningsfremskrivning fra 2024 til 2050. Her forventes det, at der vil være befolkningsfremgang i 51 kommuner, mens der vil bo færre indbyggere i 47 kommuner.

Det er især i Østjylland og hovedstadsområdet, at indbyggertallet forventes at stige mest, men der er kommuner i alle landsdele, hvor man regner med befolkningsfremgang.

De to nabokommuner i Østjylland, Silkeborg og Horsens, fører an, mens to andre kommuner i region hovedstaden, Høje-Taastrup og Brøndby, følger lige efter. I alle fire kommuner forventes befolkningstallet at stige med mere end 20 procent.

Indbyggertallet forventes at gå fra:

  • Silkeborg: 101.000-128.000
  • Horsens: 97.000-123.000
  • Høje-Taastrup: 58.000-71.000
  • Brøndby: 39.000-47.000

Også Rødovre, Odder, Aarhus, Hillerød, Skanderborg og Vejle er på top 10-listen.

Lidt lavere vækst i København, Aalborg og Odense

Mens Aarhus er nummer 7 på listen, skal man længere ned for at finde de øvrige største kommuner i landet.

De tre kommuner har følgende placering på listen over de 98 kommuner med størst befolkningsvækst (i parentes den procentvise stigning). 

  • Aalborg Kommune: 17 (8 %)
  • Københavns Kommune: 22 (6 %)
  • Odense Kommune: 31 (4,4 %)

Danskere vil bo i store og mellemstore byer

Danmarks Statistik forventer, at tendensen med en befolkning, der især bosætter sig i de store og mellemstore byer, fortsætter. Det er der en forklaring på, mener Stine Lea Jacobi, programchef i Realdania.

– Øget boligefterspørgsel og prisstigninger i de større byer skaber ringe ud i nabokommunerne. Derfor ses en positiv udvikling i kommunerne beliggende tæt på storbyerne. Samtidig kan vi se, at hovedbyerne tiltrækker bosætning fra oplandet, siger hun.

10 kommuner med færre end 20.000 indbyggere i 2050

I 2050 vil der ifølge befolkningsfremskrivningen være færre end 20.000 indbyggere i følgende 10 kommuner:

  1. Læsø
  2. Fanø
  3. Samsø
  4. Ærø
  5. Langeland
  6. Dragør
  7. Lemvig
  8. Morsø
  9. Struer
  10. Vallensbæk

Færre indbyggere i 47 kommuner i 2050

Det er især i ø-kommuner og mindre kommuner i Nord-, Vest- og Sønderjylland, at der ifølge prognosen vil bo færre mennesker i fremtiden. Men også større kommuner som Gentofte, Frederiksberg, Viborg og Esbjerg forventes at få en nedgang i indbyggertallet.

Den største tilbagegang vil ifølge befolkningsfremskrivningen ske på i Fanø, Lemvig og Lolland Kommuner, hvor der forventes en nedgang i befolkningstallet på 14-17 procent. I Struer, Skive, Morsø, Frederikshavn, Tønder og Vesthimmerlands vil indbyggertallet ifølge prognosen falde med mere end 10 procent i 2050.

Færre indbyggere giver udfordringer

Fordi befolkningsfald kan skabe sociale og økonomiske udfordringer, arbejder bl.a. flere organisationer, kommuner og Folketinget allerede på projekter, der skal løse eller afhjælpe yderkommunernes fremtidige befolkningsudfordring.

– Det er svært at vende udviklingen, især for de kommuner, der ikke ligger tæt på storbyerne. Det kræver både omstilling til den nye virkelighed samt fokus på udvikling, hvis man skal tiltrække og fastholde befolkningen i fremtiden. Så vi kan sagtens se kommuner, der på samme tid river overflødige huse ned på landet og bygger nyt i hovedbyerne, hvor der kan forventes stigende efterspørgsel på bl.a. mindre lejeboliger, siger Stine Lea Jacobi.

Boligpriser påvirkes af indbyggertal

Befolkningsudviklingen kan få stor betydning for udviklingen i boligpriserne. For jo flere, der ønsker at bo et bestemt sted, jo mere vil priserne blive presset op.

Omvendt vil et fald i indbyggertallet betyde lavere efterspørgsel efter boliger, og det vil ramme boligpriserne ved enten at stige mindre end andre steder eller direkte falde. Nogle steder kan det blive svært at sælge huse, der af den ene eller anden grund ikke er så attraktive.

Selv om indbyggertallet falder i en kommune, kan det sagtens stige i en række af byerne i kommunen. Omvendt kan indbyggertallet også falde i byer i kommuner, hvor indbyggertallet vil stige.