1. Tø julestegen op i køleskabet
Lad frosne madvarer tø op i køleskabet. Maden sænker temperaturen, så køleskabet skal bruge mindre strøm.
2. Stil drikkevarerne udenfor
Spar energi og plads i køleskabet ved at stille drikkevarer udenfor. Vær opmærksom på frostvejr, så de ikke fryser.
3. Nedkøl resterne af julemaden udenfor
I køligt vejr kan du spare strøm ved at nedkøle resterne efter julemaden udenfor. Ifølge Fødevarestyrelsen skal madens temperatur falde fra 65°C til 10°C inden for højst fire timer for at undgå skadelig bakterievækst, så sæt maden ud til nedkøling, så snart I er færdige med at spise. Beskyt maden mod skadedyr i fx gryder eller beholdere af hård plast. Stil beholderne på en ren overflade, så jordbakterier ikke bliver slæbt med ind i køkkenet.
4. Lav risengrød (og meget mere) under dynen
Du sparer energi ved at lade risengrøden koge færdig under dynen. Du kan også bruge en høkasse, og metoden kan desuden bruges til fx kartofler, gryderetter, ris, pasta og grøntsager. Lad gryden stå i høkassen eller under dynen i maks. en time.
5. Lav spare-julekalender med familien
Lav en ny spare-udfordring hver dag. Hvem har fx slukket lyset flest gange, brugt kortest tid ved en skærm, taget det korteste bad eller slukket flest elektriske apparater? Dagens vinder får en julegodte.
6. Julehyg som i gamle dage – uden skærm
Klip julepynt, læs historier, spil brætspil eller kort, mens alle skærme er slukket. En gennemsnitsfamilie bruger mellem 26 og 39 procent af deres strøm på tv og underholdning, så der er meget at spare på at slukke.