Der er en lang række måder, du kan spare på energien i din bolig. Nogle forslag gør måske kun en lille forskel, men de kræver til gengæld ikke så meget i hverdagen, og hvis alle gør det, vil det have en synlig effekt på vores energiforbrug. Andre forslag kræver måske lidt mere, men til gengæld kan du også spare mere på energiregningen. Gå på opdagelse i rådene herunder, og vælg de råd der giver mening for dig.
Når du skal bruge noget i dit køleskab eller fryser, så åbn døren i kortest mulig tid, så du minimerer temperaturstigningen.
Hæld kaffen direkte over i en termokande, så snart kaffemaskinen er færdig med at brygge. Så kan du straks slukke for kaffemaskinen og spare på strømmen.
Brug drikkeglasset flere gange, og måske også tallerkenen, hvis der fx kun er krummer på, som kan hældes af. Så kan du forlænge tiden mellem opvaskene.
Med mindre du bager brød eller småkager, der kræver kort tilberedningstid, kan du med fordel spare strøm ved at undlade at forvarme ovnen. Sæt i stedet retten i en kold ovn, tænd den og læg 10-15 minutter til tilberedningstiden. Du kan sagtens udnytte eftervarmen i samme ombæring.
Skal du købe nye hvidevarer, er der meget strøm at spare ved at gå efter det bedst mulige energimærke. Energistyrelsen anbefaler A+ eller bedre for ovne, B eller C for opvaskemaskiner og D eller bedre for køleskabe og køle/fryseskabe.
Hvis din fryser er fuld af rim, bruger den mere strøm end ellers, og den kan samtidig have svært ved at sikre den rette temperatur.
Når du skal tilberede eller opvarme mindre portioner mad, kan du spare meget strøm ved at bruge mikroovnen i stedet for ovnen. På nettet kan du finde opskrifter på alt fra røræg, grød og kage til fisk og sprød bacon i mikroovnen.
Uanset om det er til te, pasta eller æg, bruger du kun halvt så meget strøm på at bringe vand i kog i en elkedel, som hvis du varmer det op i en gryde på en almindelig kogeplade (ved induktion er besparelsen mindre). Kog kun den mængde vand, du har brug for.
Hvis gryden er for lille til den kogeplade, den står på, bruger du mere strøm end nødvendigt. Det gælder dog ikke ved induktion.
Ovnens varmluft-funktion bruger mindre energi end den almindelige ovn-funktion, fordi varmeoverførslen er mere effektiv, når varmen blæses rundt om maden, og du derfor ikke behøver skrue lige så højt op for temperaturen. Derudover bliver ovnen hurtigere varm med varmluft.
Når filtret er snavset, skal emhætten køre på et højere trin og dermed bruge mere strøm for at få samme virkning. Rens filtret ca. én gang om måneden.
Æg, kartofler og grøntsager kan sagtens koges i ganske lidt vand. Ifølge Energistyrelsen kan du fx spare 30 procent af strømforbruget ved at koge kartofler med nogle få deciliter vand i stedet for at dække dem helt efter den traditionelle metode. Husk låg på.
Selv om eco-programmet er længere end de andre programmer, bruger det både mindre strøm og færre liter vand, bl.a. fordi det lægger dit service ’i blød’ i varm damp, som løsner madrester og snavs.
Fyld opvaskemaskinen helt op, før du starter den. Så skal den ikke køre så tit, og du sparer både energi, vand og opvaskemiddel.
For hver grad, du sænker temperaturen i dit køleskab, stiger strømforbruget med 5 procent, og for hver grad du sænker den i fryseren, stiger det med 2-3 procent.
Brug en brødrister, når du vil lune boller, brød, pitabrød osv. Ifølge Energistyrelsen bruger du på den måde 90 procent mindre strøm, end hvis du varmede dem i ovnen.
Ovn, glaskeramiske kogeplader og massekogeplader er fortsat varme i et stykke tid efter du har slukket dem. Spar energi ved at slukke, før maden er helt færdig, og lade eftervarmen klare det sidste.
Husk låget, når du laver mad på komfuret, så sparer du op til 50 procent på energiforbruget i forhold til at lade maden koge uden låg.
Når køleskabets udvendige køleribber er støvede, bruger køleskabet mere strøm end ellers. Hvis du har mulighed for det, kan du derfor spare strøm ved at trække køleskabet ud fra væggen og støve køleribberne af jævnligt.
Indstil din computer til at gå i dvale (sleep), når du ikke bruger den, så den ikke bruger unødig strøm. Den stationære bør gå i dvale efter 10-15 minutter uden brug, og den bærbare, når du lukker skærmen ned. Indstil også computeren til at slukke skærmen efter højst 10 minutter uden brug.
En elspareskinne fungerer på samme måde som en forlængerledning, men giver dig muligheden for at slukke flere apparater på én gang, så de ikke står unødigt på standby, når du ikke bruger dem.
Standbyforbrug er det spildforbrug der sker, når du ikke bruger dine apparater, men der stadig er tændt på kontakten. Det kan især være højt ved ældre apparater og apparater, der er online. Slip af med det ved at slukke manuelt eller brug et tænd-sluk-ur.
Hvis du har et elabonnement med variabel prisaftale – også kaldet flexafregning – kan du spare penge ved at lægge så meget af dit strømforbrug som muligt på tidspunkter, hvor strømmen er billigst. Det kan fx være brug af vaskemaskinen, opvaskemaskinen eller ovnen.
Skal du have ny skærm til computeren, så gå efter så god en energimærkning som muligt. Jo bedre energimærke, desto mindre strøm bruger apparatet. Energistyrelsen anbefaler at gå efter E eller bedre (i det nye energimærke).
Ældre apparater kan have et højt standbyforbrug i forhold til nye, så her kan det give en ekstra besparelse at slukke på kontakten, når du ikke bruger det. Har du ældre elektronik stående, som du sjældent bruger, så tag stikket helt ud.
Trådløse opladere kan lette hverdagen, men de bruger op til 50 procent mere strøm end traditionelle opladere. Vælg derfor de traditionelle, når du vil spare energi.
Forlæng tiden mellem opladninger af mobil, tablet og PC ved kun at aktivere bluetooth og wifi, når du reelt skal bruge det. Når de er aktiveret, søger bluetooth hele tiden efter enheder, der vil oprette forbindelse, og Wifi søger efter tilgængelige netværk, og det tærer på strømmen.
Både din elregning og din nattesøvn vil have gavn af, at du bandlyser tv og andre skærme fra soveværelset ved sengetid. Det blå lys fra en skærm påvirker nemlig hormonproduktionen i hjernen, så det kan blive sværere at falde i søvn.
Indstil termostaterne ens på radiatorer, der befinder sig i samme rum eller i rum med åbne døre imellem. Så er radiatorerne mest effektive.
Tv og anden elektronik er blandt boligens store strømslugere, og det kan derfor betale sig at skære ned på antallet. Overvej fx om det er nødvendigt med tv i mere end et rum.
Går du ét trin ned i opløsning, mere end halverer du strømforbruget hos dig selv og i de datacentre og transmissionsnetværk, der sender de data, du streamer. Især på mindre skærme som mobil, tablet og computer kan du ofte ikke se forskel. Prøv dig frem og find den laveste opløsning, du er tilfreds med.
Før i tiden havde familien kun ét fjernsyn, som man samledes om. Spar energi ved at indføre en eller flere aftener om ugen, hvor I ser eller spiller noget sammen i stedet for at blive underholdt af hver jeres strømsluger.
Skal du have nyt fjernsyn, så gå efter så god en energimærkning som muligt. Jo bedre energimærke, desto mindre strøm bruger apparatet. Energistyrelsen anbefaler at gå efter F eller bedre (i det nye energimærke).
Fryser du om fødderne, kan det føles endnu koldere end det rent faktisk er. Er der fodkoldt i dit hjem, kan du derfor få det til at føles varmere ved at tage tykke sokker eller sutsko på, i stedet for at skrue op for varmen.
Anskaf 2-3 termometre og placer dem forskellige steder i boligen, så du kan følge den reelle temperatur i dit hjem og indstille varmeforbruget derefter.
Lad ikke din mobil, tablet og andre apparater sidde til opladning hele natten, men tag dem ud, når de er fuldt opladte, så du ikke spilder strøm på ingenting.
Hvis du skal have nyt fjernsyn eller har flere i huset at vælge imellem, så overvej at vælge et, der ikke er så stort. Jo større et fjernsyn er, desto højere er strømforbruget. Fx bruger et 65” tv dobbelt så meget strøm som et på 43”.
Dit fjernsyns strømforbrug afhænger af, hvor meget skærmen lyser, når det er tændt. Du kan spare på strømmen ved at prøve at justere lysstyrken og se, om du kan sænke den, uden at det går ud over billedkvaliteten.
Skal du købe ny computer, kan du spare på elregningen ved at vælge en bærbar eller tablet frem for en stationær computer. Bærbare bruger ca. fire gange så lidt strøm som stationære computere, mens tablets bruger ca. seks gange så lidt.
Hvis dit tv har apps, du kan bruge til at se fx Netflix og tv2, så brug dem i stedet for fx Apple TV eller Chromecast. Så sparer du energiforbruget på en enhed.
Når du streamer tv, film og serier, så gør det gennem tv-apps, Chromecast eller Apple TV frem for at bruge en spillekonsol. Sådan en bruger nemlig op til 20 gange så meget strøm som fx en Chromecast.
Det koster meget energi at varme brugsvand op til fx et bad. En familie på fire personer kan ved at korte alle sine varme brusebade ned med to minutter om dagen spare op mod 6.000 kr. om året, viser beregninger fra Energistyrelsen.
Tv og underholdning står for mellem 26 og 39 procent af en gennemsnitsfamilies strømforbrug. Du kan derfor spare penge ved at lægge en del af din streaming og gaming i de timer, hvor strømmen er billigst, hvis dit elabonnement er med variabel prisaftale – også kaldet flexafregning.
Hvis det trækker fra vinduer med hasper, kan det helt simpelt skyldes, at hasperne ikke er lukket godt nok eller ikke er justeret korrekt. Husk derfor at lukke alle hasper på dine vinduer, og stramme dem, hvis de sidder løst. Så kan du måske undgå at skrue op for varmen for at kompensere for træk.
Uisolerede varmerør i fx kælder eller krybekælder er kilder til stort varmetab. En simpel efterisolering med rørskåle er billig og sikrer, at du sparer på varmeforbruget.
Hvis tætningslisterne på dine vinduer er nedslidte eller defekte, får du nemt kulde og træk i boligen. Ved at udskifte til nye vil du kunne spare på varmen.
Et tæppe eller en tyk pude gør det vanskeligere for kulden at trænge ind. Det er dog vigtigt, at du kun har det liggende i kortere perioder, da der ellers er risiko for kondens og fugt.
Er du glad for udendørs lyskæder i de mørke måneder, kan du sænke strømforbruget ved at begrænse antallet. Vælg lyskæder med LED-lys og brug et tænd-sluk ur, som kan indstilles, så lysene kun er tændt, fra mørket falder på og indtil sengetid.
Hvis du ønsker forskellige temperaturer i husets rum, så hold dørene til de koldeste rum lukkede, så radiatorer i de øvrige rum ikke bruger unødig energi på at opvarme de kolde.
En perlator er et mundstykke til din vandhane, der blander vandet med luft, så strålen virker større. Med den kan du nemt spare på det varme vand og dermed spare penge på både vand og opvarmning.
Der skal være 55 grader i din varmtvandsbeholder, hverken mere eller mindre. Er temperaturen over 60 grader kalker beholderen hurtigere til, og det er spild af energi. Er den under 55 grader, er der risiko for legionellabakterier.
Tjek tætningslister og indvendige fuger i din bolig og skift dem, hvis de er slidt ned. Så undgår du træk, der ofte kan få os til at skrue op for varmen.
Et varmeanlæg har godt af et fagligt eftersyn hvert eller hvert andet år, så du kan sikre, at det fungerer så effektivt som muligt. Også radiatortermostater og termostatventiler bør tjekkes.
Nye termostater kan nemmere styre temperaturen, så hvis du har gamle termostater på dine radiatorer, kan der være både varme og penge at spare ved at skifte til nogle moderne af slagsen.
Er din elkedel eller kaffemaskine fuld af kalk, tager det længere tid at varme vandet op, og det kræver mere strøm. Sørg derfor for at afkalke jævnligt.
Hvis din sofa eller andre møbler står lige foran en radiator, vil radiatoren give mindre varme, og det er svært for varmen at fordele sig ud i rummet. Sørg for, at der er mindst 20 cm mellem radiator og sofa/møbel.
Selvom det er koldt, er det stadig vigtigt at lufte ud, da der om vinteren er større risiko for fugtskader, hvis du ikke gør det. Ved at lufte ud i kortere tid, sænkes temperaturen indenfor mindre.
Når fyringssæsonen er ovre, kan du spare penge ved at sommerlukke dit fjernvarmeanlæg, gasfyr eller oliefyr. Tjek varmeanlæggets manual eller hos din varmeleverandør, om dit anlæg kan sommerlukkes.
Skru langsomt op for fjernvarmeanlægget, efter det har været sommerlukket. Det kan spare en gennemsnitlig husstand for op til 1.000 kr. på en sæson. Hvordan du gør, afhænger af, hvilket anlæg, du har.
Hvis du fx skal bage en kage, så smid en omgang boller, en lasagne eller noget tredje ind samtidig. De forskellige retter tager ikke smag af hinanden, og det tager kun lidt længere tid at tilberede to til tre retter i forhold til én.
Hvis du i juletiden har et juletræ i stuen med lys på, så sæt en timer på – eller tænd og sluk på kontakten – så det kun lyser, når du har mulighed for at se på det.
Skru ekstra ned i soveværelset, hvis du kan lide at sove køligt. Hold temperaturen på mindst 17 grader – og maksimalt 5 grader lavere end i resten af huset. Ellers risikerer du kondensdannelse, som kan give skimmelsvamp. Luft ud om morgenen og tør eventuel fugt af ruderne med en tør klud.
Skal I være mange mennesker samlet, kan du sænke temperaturen et ekstra nøk og spare varme, da en stor menneskemængde ofte er med til at øge temperaturen i de rum, I opholder jer i.
Beslut jer i familien for et antal dage om ugen, hvor I hygger jer sammen på gammeldags manér, fx ved at læse historier, lave noget kreativt, spille brætspil eller kort, mens alle skærme er slukket. En gennemsnitsfamilie bruger mellem 26 og 39 procent af deres strøm på tv og underholdning (fx gaming), så der er meget at spare på at slukke jævnligt.
Bevægelsessensorer til udendørs belysning kan være med til at sænke forbruget markant og er samtidig et effektivt værktøj til at skræmme indbrudstyve væk.
Gør det sjovt at spare ved at udvælge forskellige 'discipliner', som I dyster i over fx en uge: Hvem har fx slukket lyset flest gange, brugt kortest tid ved en skærm, taget de korteste bade eller slukket flest elektriske apparater? En præmie øger motivationen.
Sluk for alle apparater, der står på standby (og kan tåle det) og sænk temperaturen i din bolig, hvis du er væk i en periode. Er det i vinterhalvåret, så sørg dog for at have tilstrækkelig varme på til at der ikke opstår frost nogen steder, da det kan give frostsprængninger af rør. Sæt fx termostaten på 1-2, så der stadig er lidt cirkulation i varmerørene. Har du gulvvarme, så sæt den på 17-18 grader.
Mange vasker tøj i halvt fyldte maskiner, men der er energi at spare ved at fylde maskinen helt op og vaske ved 20 eller 30 grader. Meget tøj kan sagtens vaskes ved lavere temperaturer, husk blot at bruge det rigtige vaskemiddel.
Når du lader frosne madvarer tø langsomt op i køleskabet, sænker de temperaturen i køleskabet, som så skal bruge mindre strøm på at holde sig koldt.
Skrot dine gløde- og halogenpærer, hvis du har nogen – også selvom de fungerer. Selv hvis du fik dem gratis, kan det ikke betale sig at bruge dem. LED-pærer bruger 4-5 gange mindre strøm og holder i 10-15 år, hvor fx halogenpærer kun holder i ca. 2 år.
I køligt vejr kan du spare en del strøm ved at nedkøle resterne efter fx middagsmaden udenfor, inden de sættes på køl eller frys.
Spar energi og plads i køleskabet ved at stille drikkevarer til fx en fest eller middag udenfor, hvor temperaturen om vinteren ofte er tæt på køleskabets temperatur eller endnu koldere. Vær opmærksom, hvis det er frostvejr, så drikkevarerne ikke fryser.
Gør det til en vane at slukke lyset, når du forlader et rum, og hjælp resten af familien til det samme.
Vent med at smide dit tøj til vask, til det faktisk er beskidt. En luftning kan fint friske tøjet op, hvis det ikke er plettet eller lugter, efter du har haft det på. Så skal vaskemaskinen køre sjældnere, og du sparer energi.
Når du laver risengrød, kan du spare energi ved at lade den koge færdig under dynen efter høkassemetoden. Metoden kan også bruges til mange andre retter, fx kartofler, gryderetter, ris og grøntsager, og du kan også bruge en gammeldags eller moderne høkasse. Lad gryden stå i kassen eller under dynen i maks. en time.
For hver grad du sænker temperaturen i din bolig, kan du spare 5 procent på varmeregningen. Fryser du, er varmt tøj uundværligt, men træningsøvelser og anden bevægelse er også en god måde at få varmen på. Hold temperaturen på mindst 18 grader, da der ellers kan opstå fugt, som kan give skimmelsvamp.
Træk gardiner og persienner for, når mørket falder på, så forhindrer du varmetab gennem vinduerne. Træk dem fra om dagen, så lys og varme fra solen kan komme ind.