Vindfang var frem til 50’erne meget populærere og havde den vigtige funktion at forhindre kold luft udefra i at trænge ind i boligen, når hoveddøren blev åbnet.
Efterhånden er vindfang gået af mode og ses stort set ikke længere i nybyggeri. Men bor du i et ældre hus, og eksisterer vindfanget stadig, så behold det endelig.
Ud over at vindfanget er et oplagt rum at tage mod gæster i, er det især praktisk om vinteren, hvor det kan blive koldt indenfor, når yderdøren går op og i. Vindfanget fungerer nemlig som en kuldesluse, som skal sikre komforten inde i boligen.
Hvis du skal have det fulde udbytte af dit vindfang, skal du bruge det, som det oprindeligt var tiltænkt.
Drop varmen i vindfanget
Det er måske fristende at sætte en radiator op, så sko og jakker tørrer hurtigere i vindfanget. Men lad være! Det koster på varmeregningen.
Hele tanken er, at vindfanget ikke skal bruge energi, men blot sikre at den kolde luft udefra ikke kommer ind i boligen.
Du skal altså acceptere, at dit vindfang er lidt koldt og om vinteren – og måske også lidt fugtigt, fordi der dannes kondens, når varmen fra stuen møder den kolde luft udefra.
Fordele og ulemper ved et vindfang
• Du kommer af med jakker og støvler uden at slæbe mudder og jord med ind i huset.
• Du kan stå i tørvejr med dine indkøbsposer og låse døren op.
• Der bliver ikke trukket kulde med ind i huset, når du åbner yderdøren.
• Du må leve med et lidt koldt og klamt rum om vinteren.
• Det tager længere tid for vintervådt fodtøj at tørre, når det står i vindfanget. Det egner sig i det hele taget ikke til vådt overtøj og fodtøj.
Husk at holde dørene lukket
Med et vindfang skal du huske at lukke den yderste dør, inden du åbner den næste dør, så du forhindrer, at kulden bliver trukket med ind i resten af huset.
Sørg også for, at den inderste dør er lukket, så du ikke varmer vindfanget op med varme fra huset.
Efterisoler vindfanget
Det er en god idé at gå dit vindfang efter, og se, om du kan efterisolere det med lette tiltag.
Lette tiltag er fx udskiftning af tætningslister samt udskiftning af gamle ruder til nye energirigtig ruder.
Sørg også for, at gulvbeklædningen er robust. Et stengulv holder bedre end et trægulv i det indeklima, der er i et vindfang.
Vindfang: Et modefænomen frem til 1950'erne
Frem til 1950'erne var et vindfang en meget naturlig del af en bolig. Men i midten af 1950'erne forsvandt de fra byggestilen. I stedet fokuserede man mere på at have en decideret forstue eller entré, hvor husets beboere og gæsterne lagde tøjet.
Vindfang er heller ikke noget, der efterspørges i dag, når danskerne kommer og skal have bygget nyt hus. Nutidens byggeri er i stedet kendetegnet ved tætte yderdøre og gulvvarme, der gør, at man som boligejer ikke mærker, hvor meget kulde, der lukkes ind, når døren åbnes.
Kilde: Tegnestueleder Annette Kellner fra Eurodan Huse.
Gør dit vindfang personligt
I dag vælger mange af sløjfe vindfanget og bruge fx indgangen gennem et bryggers i stedet for. Vindfanget er dog oprindelig også tænkt som det sted, hvor husets gæster bliver modtaget, så hvorfor ikke udnytte den funktion? Så slipper dine gæster for at skulle forbi bunken med vasketøj, når de træder ind i dit hjem.
Ved at indrette rummet med lidt personlighed, giver du også et bedre førstehåndsindtryk af dit hjem. Grønne planter, nips og farver på væggene kan fx være med til at gøre rummet mere indbydende at træde ind i. Sørg for at vælge maling, der kan modstå en smule fugt.
Vælg robuste materialer til dit vindfang
Er det gamle vindfang blevet mæt af dage og skal du bygge et nyt, så pas på ikke at vælge for billige materialer. Vælg materialer, der kan modstå kulde og fugt samt de temperatursvingninger, der kommer med årstidernes skiften.
Sørg for, at stilen på hovedhuset fortsætter i vindfanget. Det kan du gøre både ved at vælge materialer, der går igen – eller ved at videreføre detaljer fra hovedhuset.
Du kan også vælge at bruge nogle smukke, men lidt lettere materialer, der skaber kontrast til hovedhuset. Det kan fx være glas, zink og tagpap – det sidste i stedet for fx tegl på taget.