Et træbord med et påmonteret spejl. Sådan ser et sminkebord kort fortalt ud. Historien bag er dog meget længere.
– De deciderede toiletborde kom frem allerede i 1700-tallet, hvor vi også så andre borde med særlige funktioner som skrivebordet. Vi har et fint bord med spejl her på Gammel Estrup fra den tid, hvor grevinden havde sit toiletsæt i sølv stående, fortæller Marie Aaberg Andersen, museumsinspektør på Gammel Estrup, Danmarks Herregårdsmuseum.
Toiletbord draperet med silke i 1700-tallet
I 1700-tallet havde man ikke sminke som sådan, og derfor blev det på den tid kaldet et toiletbord. Og toiletsættet kunne bestå af en hårbørste, flakoner med duftevand, sæbe og måske noget olie eller cremelignende. Udsmykningen af toiletbordet kunne være overdådig.
– Det kunne være dækket af farvet silke med et stykke let transparant musselinstof over, og man kunne også have et stykke silke, som nærmest foldede sig om spejlet. Det har spillet en stor rolle i soveværelset, påklædningsværelset eller boudoiret hos de adelige, siger Marie Aaberg Andersen.
På den tid var soveværelset ikke privat – det blev det først i 1800-tallet – så toiletbordet skulle kunne tåle at blive set, hvis der blev inviteret til te eller andre officielle møder i grevindens gemakker.
Toiletborde var udbredt hos eliten
Toiletbordet fortsatte med at være populært hos eliten – først hos adelen og senere i de fine borgerhjem – i de kommende århundreder og ændrede udseende i takt med, hvilke træsorter og hvilken udsmykning eller udskæringer der nu var populære. I bonde- og senere arbejderhjem var de dog ikke udbredte. For de symboliserede, at man havde tid – og skulle bruge tid – på at gøre sig selv præsentabel. Og det var kun i de rigeste hjem, det var tilfældet.
Toiletbord blev til sminkebord, da sminke kom frem
Det ændrede sig dog i begyndelsen af 1900-tallet. Og i takt med, at der blev udviklet mere og mere sminke, skiftede toiletbordet navn til sminkebord.
– Fra starten af 1900-tallet havde de fleste et decideret soveværelse, hvor der var plads til makeupborde. Det var også på den tid, de store kosmetikhuse åbnede – Helena Rubinstein, Elisabeth Arden og så videre. Læbestift og eyeliner kom frem omkring 1. verdenskrig, og i 1930’erne fik vi mascaraen.
– Før var det kun i teatersammenhæng, man havde brugt sminke, men nu blev makeup solgt som noget kvindefrigørende. Kvinder kunne selv vælge, købe og tage makeup på for at fremhæve deres smukke træk, fortæller Stefanie Høy Brink, museumsinspektør ved Københavns Museum, og fortsætter:
– Det havde været forbundet med noget syndigt at være forfængelig, selv om man i 1700- og 1800-tallet havde den her rang-syge og hele tiden stræbte efter at være noget andet og bedre, end man var. Men det ændrede sig altså i 1900-tallet, hvor det blev til noget positivt at gøre noget ud af sig selv.
Sminkebord i teaktræ med spejl og lys – kvinder skulle gøre sig pæn for manden
Sminkebordene kunne være kæmpestore og bastante i art deco-stil, men kunne også bare være en lille bitte kommode. Det kunne være med eller uden skuffer, og der kunne også være monteret stearinlysholdere eller lamper. Det kunne have et enkelt stort spejl eller spejl i tre fløje, der kunne foldes eller drejes i forskellige vinkler.
I 1950’erne fik de for alvor sin udbredelse i den klassiske, let minimalistiske stil i teaktræ – dog oftest med tredelte spejle, selv om stilen var enkel.
– I 1950’erne var det for mandens skyld, at kvinden skulle lægge makeup. Hun havde fået flere hjælpemidler i køkkenet, så der blev tid til overs til, at hun skulle sætte sig og gøre sig pæn, til manden kom hjem fra arbejde, og hun skulle servere aftensmad. Det var jo også her, vi fik Carmen curlers. Så hvor manden havde sit skrivebord, havde kvinden sit sminkebord, fortæller Stefanie Høy Brink.
Antikke sminkeborde – eller helt nye
– Siden dengang er sminkebordet fortsat med at ryge ind og ud af de danske hjem. I 1970’erne var det selvfølgelig ikke særlig populært, fordi det med rødstrømpebevægelsen blev set som kvindeundertrykkende at gå med makeup. Det har dog igen ændret sig. Måske især i det seneste årti, hvor mange opfatter det som en form for selvforkælelse at have tid til at sætte sig ned foran et spejl og synes, at makeup handler om luksus og at gøre noget godt for sig selv.
Rent møbelmæssigt har sminkebordet også det historiske og retro-agtige look, som er blevet meget moderne i indretningen.
– Toiletbordet eller sminkebordet er nok et af de møbler, der vil blive ved med at glide lidt ud og komme igen. Lige nu ser vi ikke bare, at gamle sminkeborde er populære at købe i antikvitets- og genbrugsbutikker, men også at nye modeller lanceres i bolighusene, siger Marie Aaberg Andersen.