Danskerne har god plads til at sove i soveværelset. I gennemsnit er de danske soveværelser 13,4 m2.
Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Videncentret Bolius. 1.005 danskere har deltaget i undersøgelsen.
Ifølge undersøgelsen har en ud af tre et soveværelse på 9-12 m2, mens samme andel har et soveværelse på 13-16 m2. 13 % har et soveværelse på 17-20 m2, mens 11 % må nøjes med et soveværelse på 5-8 m2. Ofte er soveværelserne lidt større i huse end i lejligheder.
- Soveværelsernes størrelse er et udtryk for, at husene bliver større. Folk kan godt lide at have plads omkring sig, siger sekretariatschef i Danske BoligArkitekter, Pernille Hjorth.
Walk in-closet ved soveværelset kræver plads
Husfabrikanten Lind & Risør har bygget huse gennem siden 1980.
- Vores erfaring er, at selve soveværelset ikke vokser, men krav til skabsplads og ikke mindst walk in-closet, er steget markant. Soveværelse med walk in-closet/skabsgang, andrager typisk 14-20 m² samlet i vores byggerier, siger Morten Boye Bertelsen, salgschef i Lind & Risør.
Må vi vise dig en infografik?
Her plejer at ligge et kort, et lagkagediagram eller lignende. Vi kan desværre ikke vise dig infografikken på grund af dine cookie-indstillinger.
Fakta om undersøgelsen om soveværelser
Undersøgelsen er gennemført i perioden 7.-13. november 2017 via internettet med udgangspunkt i YouGov Panelet blandt danskere i alderen 25+ år.
Data er indsamlet så det udgør et repræsentativt udsnit af den danske befolkning med udgangspunkt i målgruppen. Der er gennemført i alt 1.005 interviews.
Sminkebord og kontor er forsvundet fra soveværelset
Længere tilbage i tiden fyldte soveværelserne dog forholdsvist mere, siger arkitekt MAA og redaktør for Videncentret Bolius’ elektroniske brevkasse, Spørg Bolius, Tine Nielsen.
- Før i tiden havde man et soveværelse, der var langt større end børneværelserne, men nu giver man mere plads til børneværelserne. Tidligere havde man fx sminkebord i soveværelset, men det er nu blevet flyttet ind på badeværelset, der er blevet større. Flere havde et lille kontor med plads til regnskaber i soveværelset, hvis man ikke havde et kontor, og det var også mere almindeligt at have de små børn sovende i soveværelset, forklarer Tine Nielsen.
Soveværelset skal bruges til at sove i
Ifølge Pernille Hjorth, Danske BoligArkitekter, er det ikke størrelsen, det kommer an på, når det gælder soveværelser.
- Det er funktionen – hvad du skal bruge rummet til – det kommer an på. Det er vigtigt at skabe et rum, hvor der er et minimum af rod og et ordentlig indeklima. Et godt indeklima er altafgørende for din søvnkvalitet, og dermed for dit helbred og generelle velbefindende. Flere amerikanske undersøgelser peger på en sammenhæng mellem rod i soveværelset og risikoen for at udvikle stress og depression. Det er nok ikke så meget rodet, som det der følger med – dårlig luftcirkulation, flere støvmider osv.
- Det ultimative soveværelse har en god seng, mulighed for mørklægning, god belysning, en behagelig rumtemperatur og korrekt luftfugtighed, siger Pernille Hjorth.
Soveværelser bliver ikke større
Hun tror ikke, at soveværelserne bliver større i fremtiden.
- Det er ikke fornuftigt at bygge så stort, for det er ikke nødvendigt. Jeg tror, at vi kommer til at have mere fokus på kvalitet end kvantitet – at det man har er superlækkert frem for, at det bare er stort, vurderer Pernille Hjorth.
Hvor er soveværelset placeret?
Tidligere lå soveværelset i sammenhæng med børneværelserne i en egentlig værelses-afdeling. Men i nyere huse bliver soveværelser typisk placeret modsat børneafdelingen og gerne i forbindelse med opholdsrum i husets ’bedre’ del.
Mange har badeværelse og walk in-closet i forbindelse med soveværelset, og en del adskiller de tre rum med en lille mellemgang, så den ene kan stå op og finde tøj eller gå på toilettet uden at forstyrre den anden.