Realdania har tidligere analyseret, at der er cirka 80.000 ældre, der overvejer at flytte i et seniorbofællesskab, mens der kun er pladser til 7.000. Til trods for en stor indsats, er der stadig en stor flaskehals, lyder det fra bofællesskab.dk, som er en forening, der har fokus på at fremme fællesskabsorienterede boformer i Danmark. 

Rudy Madsen er administrator i bofællesskab.dk, og han ser positive tendenser, hvor mange nye seniorbofællesskaber skyder op over hele Danmark. Han mener dog også, at den store mediedækning har gjort endnu flere opmærksomme på de fordele, der ligger i at bo i et seniorbofællesskab, og det har kun drevet efterspørgslen i vejret.

- Jeg er lige nu konsulent på et projekt i Faaborg, som jeg ellers ikke vil betegne som en by, der tidligere har haft tradition for eller lyst til at etablere bofællesskaber. Men her er borgerne nu næsten desperate og skriger på at få det bygget, så de kan flytte ind. Det er jo et udtryk for, at seniorbofællesskaberne stadig er en stor mangelvare, siger Rudy Madsen.

Han understreger, at han oplever, det stadig er rene seniorbofællesskaber, som er det mest eftertragtede.

- De ældre vil have fred og ro, og derfor ikke aldersblandede bofællesskaber med unge mennesker, siger han.

Yderområder rykker

Mens mange har fokus på antallet af byggekraner i de store byer, så betyder det ikke, at der ikke tænkes i bofællesskaber i de mindre byer. Faktisk er det netop i de byer, hvor indbyggertallene er ikke de største i Danmark, at der er fart på etableringen.

- Jeg oplever flere og flere steder, hvor de mindre byer får glæde af nye bofællesskaber. Og det gælder også steder, jeg ikke regnede med. Eksempelvis sker der noget på øerne som Langeland, Thurø og Fejø. Og senest har jeg hørt, at der også er nogle på Læsø, der vil lave et seniorbofællesskab, siger Rudy Madsen og forsætter:

- De større provinsbyer er også kommet godt med. For få år siden var det fx ikke muligt at finde et bofællesskab i Esbjerg og de omkringliggende byer. Det samme gælder store dele af Sønderjylland, byerne omkring Skanderborg og Silkeborg, ja selv Aalborg er en af de steder, hvor der virkelig er gang i den.

Danmark stadig i front

Bofællesskaber er en boform, der i tidernes morgen opstod her i landet. Men også i andre lande har de fået øjnene op for, hvilke fordele der er ved at bo tæt sammen med andre mennesker. Rudy Madsen deltager selv i netværk i udlandet, og hans indtryk er, at vi i Danmark – trods det ikke er muligt at give alle interesserede en plads i et seniorbofællesskab – gør det rigtig godt.

- Hvis man holder mængden af pladser seniorbofællesskaber op mod vores befolkningstal, så vil jeg mene, vi er rigtig godt med og ligger helt i toppen. Men der sker mange spændende ting i andre vestlige lande, hvor der både i USA og her i Europa er stor fokus på området, forklarer han.

Flere i et tilgængeligt prisleje

Ifølge Rudy Madsen er der især gang i at blive bygget flere almennyttige seniorbofællesskaber rundt omkring i landet, som tilføjer en anden dimension og gør det mere tilgængeligt for flere, fordi lejeboligerne ofte er i et prisniveau, flere kan betale.

- Jeg hører, at færre på 60-70 år er villig til at binde en masse penge i en ejerbolig. De vil i stedet hellere bo i en billigere bolig, så de kan bruge deres penge på at glæde børn og børnebørn, selv tage kurser eller rejse, siger Rudy Madsen.

Private fællesskaber øges stadig

Bofællesskab.dk er, udover en forening, også et sted, mange bruger til at skabe sig et overblik over bofællesskaberne i Danmark. Både her og i deres Facebook-gruppe møder folk ofte hinanden, der laver seniorbofællesskaber i privat regi. Men i øjeblikket går det ikke så hurtigt som for et par år tilbage.

- Der laves seniorbofællesskaber i privat regi, men jeg føler, det er lidt mindre end tidligere. Måske er det, fordi det almennyttige netop nu overskygger det private, forklarer Rudy Madsen.