Det er nemmest og mest hygiejnisk at gøre grillristen ren, så snart du er færdig med at grille, og risten stadig er varm. Derimod er det spild af kræfter at bruge rensegrej som baljer og lignende, mener de eksperter, som Videncentret Bolius har talt med.
Guide: Sådan gør du grillen ren
Her er en lille guide til, hvordan du gør risten på grillen ren:
- Hav altid en god solid grillbørste i rustfrit stål ved hånden, når du griller. Denne type efterlader nemlig ikke rust på din grillrist. Køb en god, solid børste med korte, stive børstehår, så de ikke så let brækker af.
- Giv grillristen en grundig omgang med børsten, så snart du har taget den sidste bøf eller den sidste majskolbe af grillen, og grillen stadig er varm. Luk derefter grillen ned. Hvis din grill ikke er på maksimal varme – fx fordi du har grillet laks eller andet, der kun skal have omkring 170 grader – så skru op på max varme, inden du skrubber grillristen.
- Rens grillristen på begge sider - løft og vend den ved brug af grillhandsker.
- Giv risten en ekstra gang med børsten, næste gang du skal grille, og den er blevet varm - den høje temperatur sørger også for, at evt. bakterier bliver dræbt. Igen skal grillen være på maksimal varme, inden du skrubber. Når du har renset grillen, skruer du bare ned for varmen, hvis der er behov for det.
- Vask evt. den kolde grillrist i varmt sæbevand en gang i mellem. Men følger du ovenstående trin er det egentlig unødvendigt. Så er det bedre at skifte grillristen ud en gang imellem.
- Smør evt. grillristen med en smagsneutral madolie som rapsolie, vindruekerneolie eller solsikkeolie. (ikke olivenolie) før og efter grillning forsigtigt med et stykke køkkenrulle og en grilltang. Der må ikke være så meget olie på, at det drypper og sætter gang i en røgudvikling.
Brug metoden alle slags grill og grillriste
Denne metode kan du bruge, uanset om du har kul-, gas- eller elgrill – eller om din rist er af støbejern, emaljeret støbejern eller almindelig rustfrit stål. Tricket i metoden er nemlig grillens høje temperatur på over 200 grader, og den varme bør alle grilltyper kunne opnå.
Hvis du oplever, at din grill ikke opnår den høje varme, kan den heller ikke stege din mad ordentligt. Tværtimod vil du sandsynligvis opleve, at fx dit kød nærmere bliver kogt end stegt – og så bør du kigge dig om efter en grill i bedre kvalitet.
Vær også opmærksom på, at ståltråde fra gamle grillbørster kan falde af og lægge sig på risten, derved risikerer du, at ståltrådene kan sætte sig i maden, og at du kan sluge dem, hvilket kan være farligt. Derfor er det en god idé at tjekke, om der sidder ståltråde på grillristen, inden du lægger mad på grillen.
Se vores test af grillrobotten
Det kan være fristende at sætte en robot til at klare arbejdet med at rengøre grillristen. Grillbot er nem at betjene, og kan være en hjælp i vedligeholdelsen af grillriste. På en klassisk grillrist gør den jobbet lige så godt som en manuel børste, men den er lang tid om opgaven. Dog er den mere effektiv på en kulgrill end på en gasgrill. Pris og støjniveau er faktorer, som trækker ned.
Robottens konstruktion med roterende børster betyder, at den klarer sig væsentligt bedre på en klassisk grillrist frem for grillplader. Hvis grillristen får mere karakter af en plade, bliver børsterne mindre effektive, og skidtet roterer med rundt, frem for at drysse ned under risten.
Sådan renser du IKKE grillen
- Brug ikke en masse dyr grillrens på en kold rist. Ofte får du ikke skidtet af alligevel.
- Brug ikke salmiakspiritus, brun sæbe eller andre kemikalier på grillristen. Hvis det ikke vaskes ordentligt af, kan det afgive skadelige stoffer til din mad.
- Læg ikke grillristen i græsset til næste dag, så dug eller regn løsner skidtet. Det er meget uhygiejnisk, fordi havens nataktive dyr vil hjælpe med at rengøre risten...