Reglerne for parkering afhænger af kommunen
Denne artikel tager udgangspunkt i de generelt gældende regler, der er beskrevet i Færdselsloven. Reglerne varierer dog fra kommune til kommune.
Læs reglerne for hver kommune på vejdirektoratet.dk
Du må som udgangspunkt parkere din bil eller biler, hvor og hvordan du vil på egen grund. Men parkerer du på offentlig vej eller område, skal du følge reglerne for offentlig parkering, uanset om det er en kommunal vej, offentligt parkeringsområde eller privat fælles vej.
Ifølge en YouGov-undersøgelse foretaget for Videncentret Bolius parkerer 8 % af de danske villaejere deres bil på offentlig vej. Dertil kommer besøgende, håndværkere med mere. Og er der etageboliger i området, vil antallet af biler på vejen være højere.
Der kan derfor sagtens blive pladsmangel på villavejen og i boligområder, men det betyder ikke, at du må parkere som du vil. Herunder kan du læse reglerne for, hvordan du ikke må parkere - og hvad det kan betyde, hvis du gør alligevel.
En generel huskeregel er, at du ikke må være til fare eller ulempe for den øvrige trafik, dvs. alt fra fodgængere og cyklister til andre biler og udrykningskøretøjer. Dertil gælder almindelig pli overfor dine medtrafikanter.
Hvis du ikke kan parkere uden at være til gene for alle andre trafikanter, må du parkere et andet sted.
Parkeringsregler: Sådan må du ikke parkere bilen på villavej og i byområder
Færdselsloven er lang og ligeså afsnittet om parkering. Herunder følger de parkeringsregler, der som oftest dækker et boligområde. Vær opmærksom på, at en parkering er lig med enhver hensætning af bilen.
- Parkér ikke foran udkørsel fra boliger, cykelstier, fortove mm.
- Du må heller ikke parkere foran indkørsel til eget hus.
- Du må kun parkere i vejbanens køreretning og i højre vejbane – undtagen på ”mindre befærdede veje”, der er bestemt af din kommune, eller på ensrettede veje.
- Parkér hverken helt eller delvist på cykelsti, gangsti, midterrabat, skillerabat, helleanlæg og fortov. Heller ikke, selvom det kan lette farbarheden for trafikanter på vejen.
- Udenfor byzoneområder må du godt, hvis kommunen tillader det, parkere et køretøj med en totalvægt på under 3,5 ton med en del af køretøjet på fortovet, så længe det ikke er til fare eller ulempe for færdslen på fortovet.
- Parkér ikke indenfor 10 meter af nærmeste kryds eller tværgående vej.
- Parkér ikke indenfor 5 meter af udkørsel af cykelsti.
- Parkér ikke på eller indenfor 5 meter af et fodgængerfelt.
- Der må ikke parkeres ved afmærkning af et busstoppested eller 12 meter for hver side af skiltet.
- Parkering uden tilladelse på pladser, der er reserveret til fx handicappede, delebiler eller taxa, er ulovligt.
- Din parkering må ikke hindre adgangen til andre køretøjer.
- Medmindre, at der direkte står, at der er parkering forbudt, er det ikke ulovligt at parkere på en vendeplads. Politiet har dog ifølge Færdselslovens paragraf 28 stk. 1 mulighed for at give en bøde, hvis de vurderer, at en konkret parkering på en vendeplads kan være til fare eller ulempe for færdslen.
Hvad er en skillerabat?
En skillerabat er en rabat, der adskiller forskellige færdselsarter - fx en græsrabat, der ligger mellem cykelsti og vej eller fortov og vej og altså adskiller de to ting fra hinanden.
Særlige parkeringsregler med trailer eller campingvogn
Kommunerne kan i lokal bekendtgørelse fastsætte andre regler for parkering og standsning med fx trailer og campingvogn. Informationen skal ligge tydeligt på kommunens hjemmeside.
Der kan også være særlige regler ift. parkering af campingvogn på egen grund.
Regler for parkering i parkeringszone
En parkeringszone eller P-zone på offentlige områder skal skiltes tydeligt ved indkørsel til zonen. Inden i zonen skal der skiltes med infotavler, så parkeringsreglerne er synlige for alle. Alle restriktioner skal være oplyst på alle infotavler.
Bøde og straf, hvis du parkerer ulovligt på offentlig vej
En parkeringsafgift givet af det kommunale, fx kommunale parkeringsbetjente eller politiet, koster 510 kr. I enkelte tilfælde vil bøden fordobles til 1.020 kr.
Der kan blive pålagt en ny parkeringsafgift hver gang, der er gået 24 timer. Du kan maksimalt få tre bøder for samme overtrædelse. I værste tilfælde kan politiet bugsere din bil.
Du vil som ejer af bilen også hæfte for afgiften, hvis en anden har parkeret din bil ulovligt, og vedkommende ikke vil betale parkeringsafgiften – medmindre selvfølgelig bilen var stjålet, så hæfter du ikke.
Om – og i så fald hvor – kommunen og politiet overhovedet tjekker for ulovlige parkeringer vil variere meget afhængigt af området og kommunen.
Uanset, om du får en bøde eller ej, bør du altid parkere efter reglerne og forholdene af hensyn til andre trafikanter, såvel bilister som fodgængere og cyklister.