Hvis du har en potteplante eller en plante i din have, du ikke kan huske navnet på, eller ved, hvad er – eller hvis du støder på en ukendt plante i naturen – er der hjælp at hente mange steder.
Find frem til planten via Google
Den hurtigste og nemmeste måde er i første omgang at spore dig ind på planten ved at beskrive den så godt som muligt på Google – fx ’grøn plante med lilla blade’ eller ’grøn plante med røde blomster’ – og så gennemse søgeresultatets billeder for at se, om der er nogen planter, der ligner din.
Du får endnu flere hits på Google, hvis du søger på engelsk.
Download en app, der genkender planter
Du kan også downloade én af de mange apper til planteidentifikation, der findes til smartphones. De fleste fungerer ved, at du tager et foto af planten, og så giver appen et bud på, hvilken plante det er.
De fleste er gratis med annoncer og på engelsk, men nogle har også en ’pro’ eller ’premium’-version uden annoncer. Der er også en app med plantenavne på dansk.
Vi har udvalgt fem apps, og haveekspert Jesper Carl Corfitzen har lavet en minitest af dem i marts 2019. Den bedste app er PlantSnap, der genkender 4 ud af 5 planter, mens de andre genkender 0-2 planter.
Læs mini-testen og mere om de 5 apps længere nede i artiklen.
Spørg om planten på Facebook
Du kan også spørge dine venner på Facebook, melde dig ind i en Facebook-gruppe for have/planteinteresserede eller evt. kontakte blogs eller andre former for hjemmesider, der repræsenterer ekspertviden om planter. Få tips til det længere nede i artiklen,
Slå op i en bog eller spørg planteinteresserede venner/familie
Blandt de mere ’analoge former’ er at spørge den del af din familie eller venner, som ved noget om planter, eller slå op i en opslagsbog om planter.
Hvis du har et godt forhold til dit plantecenter, kan du måske også få noget ud af at kontakte det for spørgsmål om en plante.
Herunder er listet nogle af mulighederne for at finde frem til planter, som du ikke kender, eller kan huske, hvad er.
1) Apps
Videncentret Bolius har valgt de fem nedenstående apps. De står i kronologisk rækkefølge ud fra, hvor mange der har downloadet dem og kan alle downloades til begge slags smartphones – iPhone/iPad (via Apple App Store) og Android (Sony, Samsung, Nokia, Huawei m.fl. der fås via Google Play Store). For nemheds skyld brugs herunder kun betegnelserne ’Android’ og ’iPhone’.
Haveekspert Jesper Carl Corfitzen har lavet en mini-test af de fem apps med sin Iphone X, hvor han har udvalgt to almindelige og tre lidt mere sjældne planter, som han har hjemme hos sig selv (heriblandt en stueplante), og efterfølgende afprøvet, om appen kan genkende dem. De fem planter er:
- Buksbom, Buxus sempervirens
- Lungeurt, Pulmonaria officinalis
- Blå anemone, Hepatica nobilis
- Vortemælk, Euphorbia amygdaloides ’purpurea’
- Luftplante, Tillandsia ionantha.
1. PlantSnap
Ved at tage et billede af en plante, du har fundet i naturen, havecenteret, eller hvor du er i verden, lover appen PlantSnap på få sekunder at fortælle dig, hvilken plante det er. Den har i december 2021 600.000 plantearter, eller 90 procent af alle kendte plantearter på jorden, i sin database.
Gratis, med annoncer. Men når du har prøvet den, skal du have et abonnement for at fortsætte med at sende billeder ind. Der er flere forskellige muligheder for abonnement.
Sprog: Dansk, engelsk m.fl.
Download PlantSnap
Resultat af Jesper Carl Corfitzens mini-test:
Genkender 4 ud af 5 planter
Jesper Carl Corfitzens kommentar: PlantSnap rammer alle 4 ud af 5 planter på sortsniveau og alle planter på artsniveau, hvilket tyder på, at appen efterhånden har så meget data indlagt, at den nu reelt kan ramme en stor del planter. Mest overrasket var jeg med luftplanten som lå i en glasklokke med genskær.
Appen har udviklet sig positivt, siden jeg afprøvede den for et lille års tid siden. Jeg har dog testet andre planter med denne app, hvor den fint rammer planteslægt og art, men stadig kan have svært ved nye, dyrkede kulturer indenfor arten.
PlantSnap er generelt enkelt opbygget, og jeg synes, den er blandt de mest enkle af manøvre rundt i og har det bedste design. I denne lille mini-test, som bestemt ikke er valid nok til en bred bedømmelse, er den absolut den mest troværdige, da den også foreslår andre planter inden for slægten ved søgning.
2. PlantNet
Denne app, som er udviklet af forskere fra fire franske forskningsorganisationer, Cirad, INRA, Inria og IRD, samt Tela Botanica-netværket, identificerer plantearter ved hjælp af dine fotografier. Appen kan genkende ca. 20.000 plantearter, men kan dog ikke bruges til at identificere prydplanter.
Gratis, uden annoncer.
Sprog: Engelsk, fransk, italiensk, portugisisk, spansk, tysk.
Download PlantNet
Resultat af Jesper Carl Corfitzens mini-test:
Genkender 2 ud af 5 planter
3. PictureThis
Hvis du tager et billede af en plante, identificer appen hurtigt planter i hele verden – fra blomster, træer og sukkulenter til kaktus og svampe. Udover beskrivelsen af planterne får du også tips om plantepleje.
Sprog: Engelsk, tysk, fransk, spansk m.fl.
Gratis, med annoncer. Der er forskellige muligheder for køb og abonnenter i PictureThis.
Download PictureThis
Resultat af Jesper Carl Corfitzens mini-test:
Genkender 2 ud af 5 planter
Jesper Carl Corfitzens kommentar: PictureThis er meget enkelt opbygget, hvilket gør den nem af finde rundt i, men den har tilsyneladende ikke nok indlagt data endnu og er dermed ikke troværdig nok.
Appen rammer slet ikke lungeurt og blå anemone, mens den kun rammer vortemælk på slægtsniveau.
4. Hvad er denne blomst?
I stedet for at tage et billede af planten, skal du først angive farven på planten, dernæst område/region for planten og antallet af kronblade. Herefter vil du blive præsenteret for flere muligheder.
Gratis, med annoncer.
Sprog: Dansk, engelsk m.fl.
Download "Hvad er denne blomst?"
Resultat af Jesper Carl Corfitzens mini-test:
Genkender 0 ud af 5 planter
Jesper Carl Corfitzens kommentar: "Hvad er denne blomst?" fandt intet brugbart frem.
5. Garden Answers Plant
Appen kan identificere planter over hele verden via et foto fra brugeren og dækker flere end 20.000 planter. Derudover har den en Q&A-sektion, der dækker mere end 200.000 af de mest almindelige haveforespørgsler.
Sprog: Engelsk og japansk.
Gratis, med annoncer. Mulighed for køb i appen.
Download app
Resultat af Jesper Carl Corfitzens mini-test:
Genkender 0 ud af 5 planter
Jesper Carl Corfitzens kommentar: "Garden Answers Plant" virker professionel, men den genkender altså ingen af de 5 planter.
2) Facebook-grupper
Herunder ser du to lukkede Facebook-grupper, som appellerer til have- og planteinteresserede, og hvor du sandsynligvis kan efterlyse særlig information om planter
Beskrivelserne af grupperne er et sammenkog af deres egne beskrivelser.
1. Drivhusglæder & Haveguf
Gruppen er for dig, som elsker sit drivhus i haven, er den glade ejer af et orangeri eller ønsker sig et orangeri, men klarer sig fint med tre trådhylder og et plasticdækken.
Gruppen er også for dem, der bare finder glæden og roen ved at se, det trives og gro, og som elsker al slags haveguf.
Antal medlemmer: 66.300 (december 2021)
Jesper Carl Corfitzens kommentar: Nok kan du stille spørgsmål, men de svar, der afgives, er ikke nødvendig valide, og nogen du nødvendigvis skal følge, hvis du søger egentlig råd om bestemte problemstillinger.
Det kan ende katastrofalt galt, hvis du stoler blindt på de svar, der gives. Spørg altid en fagperson, hvis du vil vide dig sikker. Fra tid til anden er der svar fra netop fagpersoner, så sikr’ dig dette, inden du går i haven og måske fælder dit træ.
Til gengæld er der masser af inspiration og erfaringer.
2. Mere natur i haven
Gruppen er for dem, der inviterer naturen ind i deres have, har en have fyldt med vilde planter eller som ligner en grøftekant.
Du kan dele dine billeder, erfaringer, frustrationer, stille spørgsmål eller hjælpe andre på vej til den vildeste have.
"Mere natur i haven" er en af Videncentret Bolius' Facebook-grupper.
Antal medlemmer: 5.700 (december 2021)
3. Bøger
’Danmarks flora efter voksested’
af Ina Giversen, Jørgen Jensen & Birgit Kristiansen (2012).
Bogen indeholder en grundig beskrivelse af 11 plantesamfund og er et udførligt opslagsværk med beskrivelser af 475 plantearter.
’Plantenavne - dyrkede og vilde planter’
af Folmer Arnklit, Hans Arne Jensen og Jørgen Jensen.
Bogen er det opslagsværk, som fagpersoner benytter sig af, når de skal betegne planter med de korrekte navne på dansk såvel som på latin. Der er ingen beskrivelser af de enkelte planter, men kun navnene på ca. 14.700 planter.
4. Hjemmesider, blogs og andre links
1. Havenyt.dk
Hvis du er medlem af Landsforeningen Praktisk Økologi, kan du på Havenyt.dk stille spørgsmål til forskellige haveeksperter. Som medlem får du desuden 6 numre af medlemsbladet ’Praktisk Økologi’.
Pris: Medlemskab koster 410 kr. om året (december 2021).
2. DanmarksFlora.dk
Danmarks Flora er et digitalt opslagsværk med fotos og beskrivelser af 529 danske vilde planter – urter, træer og buske, siv og græsser og karsporeplanter. Det svarer ca. til en tredjedel af de danske vilde planter.
Pris: Gratis.