Med den nye app ”Mit HavePas” i hånden skal danske haveejere fra 1. april hjælpe med at speede kampen mod invasive arter som bjørneklo og japansk pileurt op og bidrage til at øge biodiversiteten.
Danske haver udgør tilsammen ca. 150.000 hektar. Men mens landbrugsarealer og kommunale områder bliver fulgt nøje, så er haverne indtil videre gået under radaren, når det kommer til at få registreret udbredelsen af invasive arter.
Udover at vi får en masse data om beplantningen i de danske haver og på altanerne, så skulle den enkelte også gerne opleve, at det bliver lettere at være haveejer.
Gennem de seneste år har både bambusarter, japansk pileurt og andre planter, som ellers hører til under mere eksotiske himmelstrøg, fået medvind herhjemme af varmere klima og øgede regnmængder. Det får eksperter til at frygte at invasioner fremover kommer til at ske både hurtigere og oftere.
- Danske haver har hidtil været et blind spot, og vi aner simpelthen ikke, hvad der gemmer sig inde bag hækkene. Med stigende temperaturer og øget rejseaktivitet, så stiger behovet for også at overvåge planterne i haven, forklarer Pil Green fra Center for Floraobervation i Bioforvaltningen om baggrunden for lanceringen af ”Mit HavePas”.
Indbygget hjælp til haveejere
Det er altså ikke kun hakke, planteskovl og rosensaks, der skal med i haven i den kommende sæson. Mobiltelefonen skal også gerne blive en fast del af haveudstyret.
- Vi lancerer app’en 1. april, hvor folk traditionelt tager hul på havesæsonen, så det forhåbentlig bliver en naturlig del af havearbejdet, at man fotograferer og registrerer de forskellige planter i haven og henover sæsonen får fuldt overblik over floraen, siger Pil Green.
Det er afgørende at være omhyggelig med at få registreret alle planter i haven. Også ukrudt. Støder du på planter, du ikke selv kender, er der heldigvis hjælp at hente.
En af de helt store styrker ved ”Mit HavePas” er, at den har indbygget kunstig intelligens. Den kobler altså informationer fra fotos og øvrige uploads fra samme geografiske område og kan på den måde komme med et stærkt bud på hvilken plante, der er tale om.
Ud fra sammensætningen af planter i haven vil appen komme med påmindelser om, hvornår det er tid til at luge eller vande. Også for at sikre registreringen af nye planter mindst en gang om ugen.
- Vi har sat brugeren i centrum. Udover at vi får en masse data om beplantningen i de danske haver og på altanerne, så skulle den enkelte også gerne opleve, at det bliver lettere at være haveejer, siger direktør i firmaet NemIT, Mark P. C. Stenhøj, som har udviklet ”Mit HavePas”.
Se listen over invasive arter
App'en "Mit HavePas" skal få boligejere til bidrage med bkæmpelsen af invasive planter i haverne.
Invasive planter:
- Armensk brombær
- Glansbladet hæg
- Have-guldnælde
- Hårfrugtet bjørneklo
- Hæk-berberis
- Italiensk rajgræs
- Japan-pileurt
- Japansk hestehov
- Kanadisk gyldenris
- Klitfyr
- Kæmpe-bjørneklo
- Kæmpe-pileurt
- Mangebladet lupin
- Rynket rose
- Rød hestehov
- Sildig gyldenris
- Småblomstret balsamin.
Nem at bruge
Registrerer app’en uønskede planter som japansk pileurt eller hybenrose, udløser den automatisk en alarm med sirenelyd og blink, og en vejledning om, hvordan man bedst fjerner planten. Herefter vil appens logo skifte til en orange farve. Når man har fjernet planten og gennemfører en ny registrering, skifter farven igen til grøn.
Er planten ikke fjernet inden 4 uger skifter logoet farve til rød og sender automatisk en notifikation videre til Center for Floraobservation i Bioforvaltningen, som så mod et gebyr på 8.000 kr. kommer ud og fjerner planten på adressen.
Det samme sker, hvis ikke app’en løbende opdateres med de ugentlige registreringer.
Mere diversitet i haver og på altaner
Udover at bekæmpe invasive planter er det ambitionen at ”Mit HavePas” skal skubbe mere biodiversitet ind i haver og på altaner.
”Mit HavePas” vil der derfor indeholde et pointsystem, hvor brugerne optjener point for hver plante, som bliver registreret. Særlige hjemmehørende planter vil udløse ekstra bonuspoint.
Et tiltag som Ask Englyst, der er hortikulturist og forperson for Det Nationale Råd for Vild Havedyrkning, hilser velkommen.
- Med faldende biodiversitet globalt er det afgørende, at vi tager skridt til at integrere mere naturlige habitater i vores daglige liv. Her er det vigtigt at løfte i flok, og selv små haver har stor gavn af et hjørne med mere vildtvoksende krat til gavn for insekter og dyr, siger Ask Englyst.
I den kommende sæson kan man samle point til klistermærker eller små skilte til havelågen. Men allerede fra 1. april 2025 bruges pointene til at udregne, hvor stor en andel af haven, der bidrager til øget biodiversitet.
- Det har været mere komplekst end forventet, hvordan vi effektivt kan registrere biodiversitet. Men fra næste år, hvor registreringerne bliver bindende, så bliver det et krav at mindst 15% af haven dedikeres til vild have. En andel som vi gradvis øger i årene derefter, siger Pil Green.
Hvis ikke minimumskravet opfyldes, vil man blive indkaldt til særlige kurser.