Der kan være flere fordele ved at købe en andelsbolig frem for en ejerbolig.

Ofte er det relativt billigt at købe og bo i en andelsbolig set i forhold til en ejerbolig. Andelsværdien er underlagt en maksimalpris, og mange andelsboligforeninger fastholder en lav boligafgift.

Men hvordan finder du så den rigtige andelsbolig? Videncentret Bolius har samlet en oversigt over steder, hvor du kan lede efter andelsboliger til salg, som du kan bruge til at komme godt i gang med bolig-jagten.

Sådan finansierer du en andelsbolig

Du skal betale kontant, når du køber en andelslejlighed, men du kan finansiere købet med et banklån, som andelen stilles som sikkerhed for.

Det er derfor vigtigt, at du regner renteudgifterne til lånet med, når du sammenligner prisniveauet for ejerboliger og andelsboliger. Renteniveauet på et banklån til køb af en andelsbolig er ofte mere end dobbelt så højt som renteniveauet på et realkreditlån til køb af en ejerbolig. Og hvis du gerne vil låse renten fast, er forskellen ofte endnu større. 

Det er også en god idé at få tilbud fra flere banker, når du skal låne penge, så du kan få det billigst mulige lån.

Bliv skrevet på venteliste i andelsboligforeninger 

En del andelsboliger når slet ikke at blive udbudt offentlig til salg, før de skifter hænder. Det betyder også, at du ikke kan se dem på diverse hjemmesider. 

Det er nemlig ganske normalt, at andelsboligforeninger har ventelister, som interesserede købere kan blive skrevet på. Vil en andelshaver i foreningen sælge sin andel, går man til ventelisten for at finde en køber. Først når ventelisten eventuelt er udtømt, vil man se efter en køber til andelsboligen ad andre veje – fx ved at annoncere den gennem en ejendomsmægler. 

Det er ikke alle andelsboligforeninger, der opererer med ventelister, og der findes forskellige slags ventelister. 

Fx har mange andelsboligforeninger et princip om, at foreningens andelshavere kan overdrage deres andelsbolig til nærmeste familie - børn, søskende, ægtefæller osv. - hvis de ønsker at sælge. Mange foreninger har også interne ventelister. Det betyder, at eksisterende andelshavere har førsteret til at købe en anden andel i foreningen, hvis den bliver udbudt til salg. 

Men mange andelsboligforeninger har også eksterne ventelister, hvor du som interesseret køber kan blive skrevet op til en andelsbolig i foreningen.

Der findes ikke noget centralt sted, hvor du kan skrive dig på ventelister. Du bliver nødt til at tage kontakt til de andelsforeninger, du har interesse i, for at forhøre dig om mulighederne for at blive skrevet på en eventuel venteliste.

Hjemmesider hvor du kan søge efter andelsboliger til salg  

Der er en del forskellige steder på internettet, hvor du kan danne dig et overblik over, hvilke andelsboliger der er til salg. Der findes flere hjemmesider, end der er plads til at gennemgå her, så vi har valgt nogle af de største og mest funktionelle.

Indhent alle oplysninger

Hvis du overvejer at købe en andelsbolig, er det vigtigt, at du indhenter dokumenter og oplysninger om andelsboligforeningen, før du skriver under på noget.

Du skal bl.a. sørge for at se foreningens vedtægter, seneste årsrapport, budget for det kommende år og foreningens forsikringsforhold. 

På den måde kan du sikre, at du ved, hvad du går ind til, hvis du vælger at købe dig ind i en andelsboligforening.

Læs mere om, hvilke oplysninger du har krav på i forbindelse med køb af andelsbolig, hos Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation.

> Boligsiden.dk 

Boligsiden er ejet af en række mæglerkæder. Ejendomsmæglerne indberetter løbende oplysninger om boliger til salg til hjemmesiden. Det giver dig mulighed for at søge på udbudte andelsboliger fra en række mæglerkæder på ét sted. Det kan spare dig tid, samtidig med, at det giver et bedre overblik over, hvilke andelsboliger der er til salg i et område. Du kan bruge hjemmesidens søgefunktion til at søge efter andelsboliger til salg i hele landet. Du har mulighed for at indsnævre søgningen ved hjælp af en række parametre, du kan skrue på. Eksempelvis pris, liggetid, byggeår, og hvilket energimærke boligen har.

Hvis du opretter dig som bruger på hjemmesiden, får du mulighed for at gemme dine søgninger. På den måde kan du hurtigt kalde tidligere søgninger frem igen på et senere tidspunkt, hvis du vil se, om der er kommet nye boliger, der matcher dine søgekriterier. Som bruger kan du også oprette overvågning af dine søgninger, så du fx kan se, hvis prisen på en andelsbolig, du har interesse i, bliver sat ned. 

> Boliga.dk 

Boliga har også en omfattende søgefunktion, hvor du kan søge efter boliger til salg i hele landet – herunder andelsboliger. Ligesom på Boligsiden har du mulighed for at opstille en række kriterier for din søgning, så du eksempelvis kun får vist andelsboliger, der har det antal værelser, du har brug for, eller en boligydelse som dit budget kan rumme.

På Boliga kan du også oprette dig som bruger. Det giver det mulighed for at oprette det, Boliga kalder en søgeagent. Det betyder, at du modtager en e-mail, hvis der dukker nye boliger op, der matcher de kriterier, du har sat op for din søgning.

> DBA.dk 

Den Blå Avis kan også være din indgangsvinkel, hvis du leder efter andelsboliger til salg. 

Her finder du annoncer fra ejendomsmæglere, men langt de fleste annoncer er oprettet af privatpersoner, der vil sælge deres andelsbolig eller ønsker at bytte den til en anden andels- eller ejerbolig.

Søgefunktionen på Den Blå Avis er ikke lige så detaljeret som hos de ovenstående hjemmesider. Til gengæld kan du være heldig at finde andre andelsboliger til salg, end dem du kan finde på fx Boligsiden, der kun får data fra ejendomsmæglere, og altså ikke fra private sælgere.

Lige som på de to ovenstående hjemmesider kan du oprette dig som bruger, hvilket giver dig muligheden for at se dine tidligere søgninger. På den måde behøver du ikke at indstille alle søgekriterierne på ny, hvis du efter et stykke tid vil se, om der er kommet nye andelsboliger, som kunne have din interesse.

Faktisk køber du ikke en andelsbolig

Til dagligt siger man, at "man køber en andelsbolig" - men faktisk køber du ikke en bolig, hvis du køber dig ind i en andelsforening. Du får overdraget en andel af foreningens formue mod betaling, og du hæfter samtidig for andelsforeningens gæld sammen med de øvrige andelshavere.

Betalingen fungerer som et såkaldt indskud eller det, der kaldes andelsværdien. Du får samtidig brugsret til en specifik bolig i andelsforeningen, hvilket i juridiske termer kaldes en "eksklusiv brugsret".

Få forhåndsgodkendelse af lån til andelsbolig 

Det er en god idé at få en forhåndsgodkendelse til et lån i din bank, hvis du leder efter en andelsbolig. For at kunne give dig en forhåndsgodkendelse ser banken på dine indtægter og udgifter. På den baggrund beregner banken, hvad du har råd til at købe bolig for, samt hvilke løbende udgifter til bolig din økonomi kan bære. 

Mange andelsboliger bliver i øjeblikket solgt på få dage, så du kan risikere, at du skal træffe en beslutning på relativt kort tid. En forhåndsgodkendelse gør dig i stand til at slå til hurtigere, hvis du finder en andelsbolig, du gerne vil købe. 

Rådgivning er en god ide, hvis du skal købe andelsbolig 

Det kan være vanskeligt at gennemskue de juridiske og økonomiske konsekvenser af et køb af en andelsbolig. Når du har indhentet alle relevante oplysninger om andelsboligen og -foreningen, er det derfor en god idé at kontakte din bankrådgiver og en advokat, som kan hjælpe dig med at gennemgå materialet og råde dig i det videre forløb.

Der er mange penge på spil, og hvis du sætter din underskrift på en købsaftale i en forening, hvor der er stor gæld, og hvor du hæfter solidarisk og personligt, kan du risikere at komme til at hæfte for hele foreningens gæld med hele din formue.

Så uanset, om du overvejer at købe en andelslejlighed i en ældre forening, en nystiftet forening eller i nybyggeri, bør du kontakte en professionel rådgiver, inden du underskriver købsaftalen.

Hold dig fra penge under bordet ved køb af andelsbolig

Som skrevet er andelsværdier underlagt maksimalpriser, hvilket betyder at der er et loft over, hvor meget en andelsbolig må sælges til - uanset om der står en køber klar til at betale en højere pris.

Derfor ses der desværre eksempler på, at sælgere af andelsboliger bliver fristede til at kræve en eller anden form for betaling under bordet, hvis der skal indgås en handel. Eksempelvis kan sælger kræve, at du køber løsøre eller inventar til overpris, hvis der skal laves en handel.

Det er dog ulovligt at betinge en handel med, at der købes noget ud over andelen. Det er ikke noget i vejen for, at sælger og køber aftaler, at køber fx skal betale for at overtage sælgers hårde hvidevarer eller et klædeskab, men i så fald må prisen ikke være højere end hvad der er rimeligt.

Det er altså ikke lovligt at kamuflere en ekstra-betaling ved at lade hårde hvidevarer, skabe el.lign. indgå i handelen til overpris, ligesom det heller ikke er lovligt at forlange en kontant ekstra-betaling under bordet.

Du kan kræve dine penge tilbage, hvis du på den ene eller anden vis har betalt penge under bordet. Men det kræver, at du på en eller anden vis kan dokumentere, at den ulovlige transaktion har fundet sted, og det kan være vanskeligt, hvis du har betalt pengene kontant uden at få en kvittering.

Handler med andelsboliger skal godkendes af bestyrelsen i andelsboligforeningen. Du kan derfor kontakte bestyrelsen, hvis du mener, at du har betalt - eller at du er på vej til at betale - en overpris i forbindelse med en handel. Med loven i hånden kan bestyrelsen forlange den aftalte pris nedsat eller en eventuel overpris tilbagebetalt.