Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Arkitekt Anders Barslund har et ’crush’ på den modernistiske arkitektur, som slog igennem herhjemme i 1940’erne og 1950’erne. Og så er han vild med at bruge farver, vel at mærke farver, der er valgt med omtanke.
Så da han for et par år siden overtog huset i Sorgenfri nord for København, var banen kridtet op til, at han kunne gå i gang med at prøve sine ideer af. Huset er tegnet og bygget i 1950 af arkitekten Olaf Hansen, der boede her til sin død i 2010.
Anders Barslund blev forelsket i de mange særlige og arkitektoniske detaljer – men husets indretning passede ikke helt til en moderne families behov i 2014.
- Men jeg så mange muligheder for at lege og eksperimentere i det her hus, og jeg er glad for, at jeg fik overtalt min hustru til, at vi skulle købe det, fortæller Anders Barslund, der er medlem af Danske Boligarkitekter.
Flere rum i rummet
Set fra vejen ser huset stort set ud, som da det blev bygget. Men indvendig er der sket markante ændringer. Et nyt køkken med skabe i samme stil som de gamle er bygget op i det, der tidligere var en kombineret hall og forstue med pejs. Køkkenet ligger nu i åben forbindelse til stuen.
Det hele er reelt ét stort rum, men det virker alligevel som om, at der er flere rum i rummet. Trappen til førstesalen er også flyttet, og Olaf Hansens oprindelige trappe er erstattet af en ny, som på mange måder i langt højere grad signalerer 50er-arkitektur med de lyse balustre og det blanke, sorte gelænder.
Netop trofastheden mod tankerne bag og sjælen i det oprindelige hus, som Olaf Hansen tegnede og byggede for næsten 65 år siden har været det allervigtigste for Anders Barslund igennem hele renoveringen.
Naboens hustag inspirerede til vægfarve
Ikke mindst i farvevalget har 1950’ernes arkitektur været en stor kilde til inspiration. I dette hus er helt hvide vægge, som vi danskere ellers sværger til, nemlig totalt fraværende.
Egentlig var det en orange væg i stuen, som satte arkitekten i gang med at eksperimentere med farvevalget. Den gamle arkitekt Olaf Hansen havde nemlig også sans for farver. I dag er væggen således stadig orange, malet i den ret heftige Charlotte’s Lock fra det navnkundige engelske malerfirma Farrow & Ball, som Anders Barslund sværger til.
- Væggens farve er inspireret af tegltagene på andelsboligerne på den anden side af vejen, for når man skal finde en farve til et rum er det altid en god idé at kigge ud af vinduet og se på farverne udenfor. På den måde skaber man en tæt forbindelse mellem ude og inde, fortæller Anders Barslund.
Arkitektens farveskala
Anders Barslund har i alle rum først afprøvet en farveprøve, før han endelig har besluttet sig for en farve. Følgende farver har han endelig valgt at bruge:
- Køkken, stue, alrum: Old White.
- Skabe og paneler: Off White
- Toilet/bad stueetagen: Cinder Rose
- Væg ved trappe: Mouse’s Back
- Mellemgang: Hague Blue
- Spisekammer: Dix Blue
- Børneværelse: Skylight
- Gæsteværelse: Green Ground
- Soveværelse 1 væg – Saxon Green
- Orange væg i stuen: Charlotte’s Locks
- Bad1. sal væg: Olive
Ingen hvide vægge, tak
Han begræder danskerne trang til at bruge hvidt overalt. Røde og gule mursten bliver i stor stil pudset over med hvidt i disse år, og indvendigt har vi også en tendens til at bruge for meget hvidt.
Anders Barslund kalder det ”hellerupficering” med en let hentydning til, at vi alle gerne vil bo i noget stort og hvidt.
- Det er synd, for de berømte danske modernistiske arkitekter som Finn Juhl og Arne Jacobsen var jo netop ikke bange for at bruge farver. Finn Juhl malede fx lofterne i sit hus i forskellige farver, siger Anders Barslund.
Væggene i hans hus fremstår fuldstændig matte og glatte og afgiver stort set ingen reflekser, fordi de er malet i en glans 2, som normalt bruges til lofter, mens matte vægge typisk males i en glans 5.
- Det er da heller ikke noget, som jeg anbefaler til mine kunder, for væggene er meget modtagelige for snavs. Men så må jeg blot male over lidt oftere, det tager jeg med. Jeg vil godt anholde den tendens i tiden, at alt skal være vedligeholdelsesfrit, når det handler om vores bolig. Der er jo ingenting, som er vedligeholdelsesfrit, heller ikke vi mennesker, lyder det fra Anders Barslund.
Fakta om ombygningen
- Nyt sildebensparketgulv i køkken-alrum og stue samt gæsteværelse fra Timberman.
- To nye terrassedøre i stuen og et enkelt nyt vindue ved køkkenet ud mod haven, ellers er alle vinduer de oprindelige med to lag glas.
- Akustikplader i loftet.
- To nye badeværelser i stuen og på 1. sal.
- Nyt forramme-køkken bygget, så det ligner husets oprindelige skabe bygget af firmaet Peter Klint, der også har lavet fronterne i valnød i badeværelset på 1. sal.
- Ny trappe fra Gelsted Tømrer og Snedker v. Johnny Larsen.
- Radiatorerne er mærket Brenner Atol, der designmæssigt ligner de gamle støbejernsradiatorer, men er langt mere energivenlige.
- Energivenlige termostater, Danfoss Living Connect.
- Alle vægge og paneler er malet med maling fra Farrow & Ball.
- Desuden er den eksisterende garage bygget om til tegnestue/kontor og isoleret efter de nyeste forskrifter.
- Anders Barslund vurderer, at hele ombygningen af både hus og garage har kostet ca. 1,8 mio. kr.
Danske BoligArkitekter
En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter.dk er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i om- og tilbygninger – find inspiration blandt hundredevis af om- og tilbygninger, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.