Fakta om huset

  • Halvandet plan med saddeltag i 50 graders hældning.
  • Størrelse: 225 kvadratmeter.
  • Indeholder på 1.-salen ét langstrakt rum med køkken, spiseplads og loungeafdeling. Desuden er her et aflukket viktualierum.
  • I stueetagen er der åbne rum i hver gavl med dobbelt lofthøjde, desuden i alt 4 mindre værelser, 2 badeværelser og 1 bryggers.
  • Der er trappe til 1. sal i begge ender af huset.
  • Udhus på 35 kvadratmeter.
  • Huset er en trækonstruktion.
  • Tag og facade: Coatede stålplader fra Lindab.
  • Opvarmning og el: Et kombineret jordvarme- og solcelleanlæg.
  • Solfangere på taget til opvarmning af vand.
  • Huset opfylder 2020-energikrav.

Læs mere om projektet hos Danske BoligArkitekter.dk

Anna logrer med halen og lader sig beredvilligt klappe af gæsterne. Schäferhundens gæstfrihed passer godt til ånden i huset her, hvor Steen Lauth og hans familie, der foruden hunden tæller Rikke Lauth og deres 3 døtre. Danske BoligArkitekter besøger familien i 2015, hvor huset står færdigbygget.

Familien er faldet til i huset, der har lagt rum til flere festlige sammenkomster. Til housewarming var de fx omkring 80 mennesker – det lader sig gøre, fordi de 225 kvadratmeter i halvandet plan er indrettet, så der netop er plads til samvær, spisning, fest og musik.

Flyttede efter børnenes skole

Steen Lauth er selvstændig tømrer, men det var ikke drømmen om selv at bygge hus, der gjorde, at familien havnede i landzonekvarteret uden for Herlev med udsigt til Hareskoven.

- Vi boede i Brønshøj, da vi besluttede at flytte børnene til en Rudolf Steiner-skole her i nærheden. Men vi blev trætte af at køre i pendulfart frem og tilbage mellem hjem og skole. Samtidig ville vi gerne bo et sted med mere natur, fortæller Steen Lauth og peger ud mod markerne med skoven som bagtæppe, hvor han nu hver dag går tur med Anna.

Spontant nybyg på gammel grund

Familien købte ’ret spontant’ grunden med det lille hus og boede også i huset en kort periode. Ret hurtigt blev det dog besluttet, at det skulle rives ned og erstattes med et nyt. Steen Lauth skulle selv stå for byggeriet, og da Rikke Lauths far er arkitekt, var det oplagt, at han tegnede de første skitser til huset.

- Jeg ville gerne bygge et længehus. Projektet har dog udviklet sig innovativt hen ad vejen, især efter at 2r arkitekter med Rasmus Skaarup og Rasmus Frimer Andersen blev inddraget i projektet. De kom med mange både kreative, elegante og funktionelle udspil, som har fået det hele til at hænge bedre sammen, fortæller Steen Lauth.

Fra campingvogn til udhus

Da det gamle hus var revet ned, flyttede familien først i campingvogn på grunden. Senere, da det lille udhus, som er en minikopi af det store hus, stod færdig, flyttede de herind i en midlertidigt indrettet lejlighed med køkken, bad og hems med sovepladser.

Familien rykkede over i det store hus, inden alt var helt færdigt, for det tager tid at bygge sit eget hus – i dette tilfælde omkring 2 år. Steen Lauth tog fri et lille halvt år for udelukkende at hellige sig sit eget husbyggeri, men i resten af byggeperioden har han skullet passe sit enmandsfirma og så bygge videre på sit eget om aftenen og i weekender.

- Og det har da været hårdt med dobbeltarbejde, især når vi hele tiden skulle være opmærksomme på, at vores budget blev holdt – det var næsten det hårdeste, indrømmer han i dag og tænker tilbage på byggeprocessen, hvor mange kreative løsninger netop udspringer af, at der skulle tænkes i billigere løsninger og prioriteres hårdt.

Fællesrum på øverste etage

Husets 225 kvadratmeter er indrettet, så førstesalen er ét langt rum, der rummer både køkken og stue.

Bag køkkenet kan man gå ind i et rummeligt viktualierum, hvor den madinteresserede familie opbevarer køkkenmaskiner, sække med mel og andre kolonialvarer.

I underetagen er der 4 værelser, 2 badeværelser og 1 bryggers.

Dertil kommer 2 åbne rum i hver ende, hvor der er dobbelt lofthøjde. Det ene er kombineret hall, men også med plads til at øve musik. I det andet gavlrum er der en skøn hjemmearbejdsplads med udsigt til den gamle have.

- Grunden ligger ret lavt, og derfor har vi placeret opholdsrummene oppe i lyset, hvor vi har fået en fin udsigt gennem de dobbelthøje glasfacader i begge gavle. Nedenunder, hvor der er lidt mere mørkt, har vi så værelserne, og det fungerer fint, fortæller Steen Lauth.

Også de åbne rum både i den nederste og den øverste etage fungerer fint for familien, for selvom der er meget åbent, er det altid muligt at finde sin egen fredelige krog. Træ på både loft og gulv betyder nemlig, at akustikken er perfekt – noget som Steen og Rikke Lauth også har prioriteret højt i byggeriet.

- Vi er hele tiden med på sidelinjen i hinandens liv, selv om vi gør noget forskelligt. Pigerne kan spille deres musik, mens vi kan sidde og snakke et andet sted i huset. Det er et hus skabt til fest og mange mennesker, og det er sådan, vi kan li’ det, siger Steen Lauth.

Økonomi

Her har vi IKKE sparet

De store 3-lags glasfacader i begge gavle. Den slags koster bare. Pga. husets dobbelthøjde prioriterede vi gode lydløsninger, og derfor er der træ på både gulv og i loft. Lys går vi meget op i og derfor fået rådgivning fra lysarkitekt Asger Bay Christiansen fra ABC Lys og har overvejende indrettet med hans lamper.

Her har vi sparet

Listeloftet fra Moelven er normalt en dyr løsning, men vi fik selv skåret listerne ud og satte dem selv op. Facadebeklædningen med metalplader er valgt, fordi vi synes, den fungerer arkitektonisk, men det var også en billig løsning – og så er den vedligeholdelsesfri. Badeværelse og armaturer er ikke dyre mærker, men er enkle og funktionelle.

Køkkenet er et snedkerkøkken, men jeg har selv kunnet arbejde med det, så det ender med at koste det samme som et IKEA-køkken. Her har jeg overvejende brugt krydsfinér, som jo ikke er noget dyrt materiale.

Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter.dk er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i om- og tilbygninger – find inspiration blandt hundredevis af om- og tilbygninger, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.