Et soveværelse har i gennemsnit en størrelse på 13,4 kvadratmeter i Danmark, og er det rum, hvor du bruger de flest timer i løbet af et døgn.
Selvom et soveværelse som regel har andre funktioner, er den primære at danne rammen om den gode nats søvn og lade krop og hoved hvile sig og samler kræfter til en ny dag. Derfor gør du klogt i at indrette dit soveværelse, så du får de bedst mulige betingelser for en god nats søvn.
Et godt indeklima er måske den vigtigste egenskab ved et godt soveværelse - god luftcirkulation, korrekt temperatur og korrekt luftfugtighed - men det gode soveværelse er også indrettet, så det passer til dine behov og vaner. Det skal være praktisk og funktionelt, så du først og fremmest kan fokusere på at få en behagelig og god søvn.
I denne artikel gennemgår vi en række aspekter ved et soveværelse - bl.a. indretning, belysning og rengøring.
Stilles der specielle byggetekniske krav til et soveværelse?
Der stilles ikke særlige byggetekniske krav til det værelse i din bolig, som du vælger at gøre til soveværelse. Det eneste krav er, at rummet skal være godkendt til beboelse.
Det betyder, at du ikke må indrette dit soveværelse i et rum, der ikke er godkendt til beboelse – eksempelvis et kælderrum eller loftsrum. Under alle omstændigheder vil et kælderværelse sjældent have optimale betingelser for et godt indeklima, som må siges at være essentielt i et rum, hvor du opholder dig rigtig meget af din tid.
Hvordan vælger du det rigtige rum til soveværelse?
Hvis du har mulighed for at vælge mellem mere end et rum, når du vælger soveværelse, kan du gøre dig forskellige overvejelser, før du vælger.
Først og fremmest kan du overveje, hvornår dagslyset primært flyder ind i rummet.
Hvis du vil undgå, at solen står ind i rummet tidligt om morgenen, skal du måske vælge et soveværelse, der vender så meget mod vest som muligt. Omvendt er det selvfølgelig, hvis du gerne vil have morgenlys i soveværelset.
Men når det er sagt, findes ikke noget dækkende svar på, i hvilken retning vinduer eller andre glasfacader i dit soveværelse bør vende.
Der er også andre aspekter end lysindfald, der for dig kan veje tungere, når du vælger et soveværelse.
Hvis du ofte skal på toilettet i løbet af natten, er det måske en god idé at have soveværelset lige ved siden af et toilet, eller i hvert fald på samme etage.
Har du små børn, vil du måske gerne have, at dit soveværelse ligger tæt ved barnets eller børnenes værelse. Det kan også være stik modsat, hvis du fx gerne vil sove i den anden ende af boligen end dine teenage-børn.
Hvordan indretter du et soveværelse?
Lad det være sagt med det samme: Der findes ingen facitlister, når det kommer til indretning. Det handler meget om dine personlige præferencer.
Sådan er det også i soveværelset.
Lad dine vaner være en rettesnor, når du indretter dit soveværelse, kan være en rigtig god idé. Gå efter at gøre det vigtige nemt. Hvis du lægger vægt på at have god plads til at klæde dig på om morgenen, skal du sørge for, at du har et spejl i nærheden af dit klædeskab, og måske skal være en række knager ved siden af spejlet, så du kan sammenligne outfits.
Gider du ikke folde dit tøj sammen, når du klæder dig af, er det måske en god idé at anskaffe en stor vasketøjskurv, som kan stå i det ene hjørne af værelset. Så er du kun et overhåndskast fra at have et ryddeligt soveværelsesgulv. Det er den slags overvejelser, der kan være frugtbare, når du indretter et soveværelse.
Der er intet i vejen for, at soveværelset ligner en million; men husk på, at du helt sikkert stiller andre krav til dit soveværelse end til din stue. I stuen har æstetikken som regel forrang, og det skal være et rum, hvor du føler dig godt tilpas i vågen tilstand, og som du gerne vil vise frem.
Dette kan også være vigtige overvejelser i indretningen af soveværelset. Dog er dette rums funktion først og fremmest din nattesøvn og det er derfor mindst lige så vigtigt at dit soveværelse er indrettet praktisk så det understøtter den.
Måske er kontorindretning en god sammenligning for soveværelsesindretning. Det er fint, hvis kontoret er indrettet primært med det mål at være en fryd for øjet. Men det ikke så sjovt at arbejde der, hvis du ikke kan nå en kuglepen efter behov, hvis printeren er placeret, så det er besværligt at komme til den, hvis der ikke er ordentligt plads til dine ringbind, og så videre.
At et soveværelse på et billede ser ud et sted, hvor man sover godt, er ikke ensbetydende med, at man sover godt i det.
Belysning i soveværelse
Søvn handler også om lys. Hvilken slags lys, du befinder dig i, når du skal til at sove og hvilket lys du står op til - det gælder både det naturlige lys, som kommer ind i soveværelset gennem vinduer, og det elektriske lys, du selv har kontrol over. Her kan du læse om forskellige slags belysning i soveværelset.
Hvilken slags belysning er velegnet til et soveværelse?
Det kan være en udfordring at vælge den rigtige belysning til dit soveværelse. Det skyldes, at soveværelset, på trods af navnet, for de flestes vedkommende også bliver brugt til andre ting end at sove. For mange er soveværelset også det sted, hvor man klæder sig på, ligesom sengen også kan være en af hjemmets foretrukne læsepladser. Disse forskellige aktiviteter stiller forskellige krav til belysningen i rummet.
Belysningen i et soveværelse skal både være stemningsskabende og afslappende, så det er nemmere at slappe af, før du skal sove. Samtidig skal du have belysning med en god farvegengivelse, når du klæder dig på eller læser i sengen. Ydermere er det en god idé at have belysning, som du i høj grad kan styre. Det er eksempelvis en stor fordel, at hele soveværelset ikke bliver badet i lys, fordi du vil læse, mens din partner bare vil på hovedet i seng.
Det er vigtigt at påpege, at præferencer for belysning i et soveværelse kan være meget individuelle.
Nedenfor kan du læse nogle generelle råd, du kan have i baghovedet, når du vælger belysning til dit soveværelse. Men du skal først og fremmest sørge for, at belysningen er den rigtige til lige præcis dig og de øvrige personer, der benytter soveværelset.
Altså bør du først og fremmest tænke på, hvilke aktiviteter, du primært bruger soveværelset til, og hvilken belysning der egner sig bedst til formålet. Vælg belysningen ud fra de kriterier, du når frem til.
Brug tre forskellige lyskilder i soveværelset
I de fleste tilfælde er det optimalt at have tre forskellige elektriske lyskilder i et soveværelse:
- Et ikke-blændende, diffus lyskilde, der kan lyse hele soveværelset op. Det kan fx være en loftslampe med en god lysstyrke. Dette lys kan eksempelvis bruges når du opholder dig i værelset i løbet af dagen og gør rent i soveværelset.
- En lyskilde og med kraftigt lys og god farvegengivelse der, hvor du klæder dig på. Det kan eksempelvis være spots i loftet ved klædeskabet, så du er godt belyst, når du står foran spejlet.
- En klar og koncentreret lyskilde ved sengen med god farvegengivelse, som fungerer godt som læselampe.
Vælg gode læselamper
Hvis du godt kan lide at læse i sengen, er der især to ting. du bør tage højde for, når det kommer til belysningen.
- At læse i en bog eller på en tablet kræver et forholdsvist skarpt og koncentreret lys, så du ikke skal anstrenge øjnene for at se, hvad der står.
- Dit læselys bør samtidig ikke oplyse resten af rummet for meget. Hvis lampen lyser hele rummet op, kan det være til unødig gene for en partner, der gerne vil sove. Det kan være en fordel af vælge en lampe med en form for bøjelige led, som du måske kender fra eksempelvis arkitektlamper. Det giver dig mulighed for at dirigere lyset i den retning, hvor der er brug for det.
Et godt læselys er eksempelvis en LED-lyskilde, der giver et koncentreret lys med en varm og behagelig farve.
Som regel er det en god idé at placere læselamper på hver side af sengen - hvis der er tale om en dobbeltseng - så de nemt kan betjenes, uden at du skal flytte dig tværs og sengen.
Placer afbrydere tæt ved sengen
Det er en stor fordel, hvis belysningen i soveværelset kan styres, uden at du behøver at forlade sengen. Så kan du lægge dig godt til rette, mens lyset er tændt, og nemt slukke igen, når du er klar til at sove. På mørke vintermorgener er det også en fordel at kunne tænde lyset, før du står ud af sengen.
Installer lysdæmpere eller intelligent belysning
Lys er meget effektivt redskab til at skabe stemninger i dit soveværelse. Det kan gøres ved at vælge bestemte pærer og lamper, men du kan opnå en endnu større grad af kontrol, hvis du får installeret lysdæmpere i soveværelset. Det giver dig mulighed for at variere lysstyrken fra de enkelte lamper og dermed ændre på stemningen i rummet.
Der findes også såkaldt intelligente pærer, der lader dig styre ikke blot styrken på lyset, men også lysets farve.
Eksempelvis kan med disse pærer vælge et meget varmt, rødligt lys, der minder om en solnedgang, når du skal sove - det stimulerer produktionen af søvnhormoner - og et koldere, mere blåligt lys, når du står op - det fortæller hjernen, at en ny dag er på vej, at det er tid til at stå op.
Desuden kan du med nogle systemer forudindstille lyset til at fade ned og op. Eksempelvis kan du vælge, at lyset over 20 minutter bliver gradvist svagere, når du skal sove, og om morgenen gradvist stærkere, når det er tid til at stå op.
Naturligt lys i soveværelset
Noget helt andet end det elektriske lys er det sollys, der kommer ind i rummet. Det har du ikke fuld kontrol over, men du kan alligevel gøre meget for at styre, hvor meget lys du lukker ind.
Det kan du først og fremmest gøre med dit valg – eller fravalg – af gardiner.
Der findes et hav af forskellige former for indvendig solafskærmning i form af gardiner, rullegardiner, persienner, lamelgardiner, screens med flere.
De har alle en praktisk og æstetisk funktion, og det gælder så for dig om at finde den slags afskærmning, der opfylder dine krav.
For nogle vil det være tilstrækkeligt med gardiner i et materiale, der tillader noget af det naturlige lys at trænge ind i værelset, mens dine krav måske er, at soveværelset skal være så mørkt som muligt, og mørklægningsgardiner derfor er den rigtige løsning for dig.
Hvordan undgår du fugtproblemer i soveværelset?
Hver femte bolig i Danmark har fugtproblemer, og det kan ofte være i soveværelset, at det går galt.
Soveværelset er ofte et af hjemmets køligste rum, og derfor kan både ydervægge, gulv og loft i soveværelset bliver så kolde, at det er et problem. Når varm luft fra resten af boligen rammer kolde overflader i soveværelset, opstår der kondens, som skaber gode betingelser for skimmelvækst. Især på kolde ydervægge kan det blive et problem.
Ideelt bør du holde samme temperatur i soveværelset som i resten af boligen, som minimum bør være 17-18 grader, men gerne 20-22.
En god tommelfingerregel, der kan hjælpe dig med at finde ud af, om luftfugtigheden er for høj, er at se på termorudernes kant.
I de fleste soveværelser vil der være lidt synligt kondens langs vindueskanterne om morgenen efter en kold nat, men det må ikke blive til små søer af vand, og det bør kun være om morgenen efter netop en kold nat, hvor der er stor forskel på temperaturen ude og inde.
Er der kondens på ruderne det meste af året, og går den ikke væk i løbet af dagen, er det et tegn på, at luftfugtigheden i rummet generelt er for høj.
Du kan også måle luftens relative luftfugtighed med en såkaldt fugtmåler, som også kaldes for et hygrometer. Den relative luftfugtighed bør indendørs ligge på mellem 30% og 60% - dog med sæsonudslag (lavere om vinteren og højere om sommeren).
Du bør lufte dit soveværelse - og resten af boligen - ud minimum tre gange dagligt, fx morgen, når du kommer fra arbejde, og inden du lægger dig til at sove. Lav udluftning med gennemtræk i 10 minutter.
Hvordan gør du rent i soveværelset?
I videoen herunder viser rengøringsekspert, Fru Grøn, hvordan du gør ordentligt rent i soveværelset.
Rengøring i soveværelset skal som udgangspunkt foretages på samme måde som boligens øvrige ’tørre’ rum. Støvsug. vask gulv og støv af - også ovenpå garderobeskabet.
Men fordi der ofte er mere fugt i et soveværelse end i fx en stue, er det ekstra vigtigt, at du i soveværelset husker at tjekke for skimmelsvampe de steder, hvor du ikke så ofte kommer til med støvsugeren eller gulvkluden. Det kan eksempelvis være de sider af din seng, der står lige op ad en ydervæg, eller bag ved klædeskabet eller andre møbler, der står op ad en ydervæg (sørg generelt for at møbler står med lidt afstand til ydervægge, så der er fri ventilation, hvis du bor i en bygning, der ikke er så godt isoleret).
Hvis du er typen, der ikke gider at bruge så lang tid på rengøring, eller gerne vil have, at det skal gå så hurtigt som muligt, kan du gøre meget for at lette arbejdet, når du vælger materialer til dit soveværelse. Gulvtæpper er dejlige at gå på, især i bare fødder, men til gengæld er de, set i forhold til eksempelvis et trægulv, mesterlige til at samle og holde på støv. Derfor er et gulvtæppe mere tidskrævende at holde nogenlunde støvfrit. Har du mange puder, er der flere puder, der skal bankes af, og så videre.
Sengen er et kapitel for sig i rengøringen af og indeklimaet soveværelset. Lad være med at rede sengen lige efter, du er stået op, da det holder på fugten i sengen og giver gode forhold for husstøvmider. Gør i stedet sådan, når du er stået op.
- Børst lagnet med hånden.
- Ryst dyne og pude, gerne ud af det åbne vindue, og lad dem gerne hænge og tørre i den friske luft, hvis du har tid.
- Læg dynen i fodenden med undersiden op, så dynen kan tørre helt.
- Luft ud med gennemtræk i mindst 10 minutter i soveværelset.
Lad dyner og puder hænge udenfor i skyggen ca. hver anden uge - det kan hindre, at husstøvmider og skimmelsvamp kan leve i sengen.
Hvis du har en løs madras på din seng, kan du bære den udenfor, når du skifter sengetøj. Sæt madrassen på siden, så støv og skidt ryger af, og bank den med en tæppebanker. Hvis din madras ikke kan komme ud kan du støvsuge madrassen. Vend madrassen eller topmadrassen ved samme lejlighed, så den føles mere ensartet. Støvsug sengebunden, inden madrassen lægges på plads.
Potteplanter i soveværelset
Hvis du holder af at holde potteplanter i dit hjem, er det også oplagt, at du placerer nogle stykker i soveværelset. Det kan gøre rummet mere behageligt at opholde sig i, og planter kan være med til at rense luften.
Men pas på med at placere mere end en håndfuld planter i dit soveværelse. I hvert fald skal du passe på, at dit soveværelse ikke bliver til Randers Regnskov, mens du sover.
Du afgiver en masse fugt, når du sover, og det gør potteplanter også. Derfor er den en god idé at moderere antallet af planter, så luftfugtigheden i soveværelset ikke bliver så høj, at det fører til et dårligt indeklima.