Hvor meget koster det at vande et nyt havebed? Det svinger selvfølgelig, men et nyt blomsterbed i haven skal have vand. Masser af vand. For det er nemlig ikke kun indkøb af de nye blomster eller buske, der koster penge i havecenteret – du skal også regne med et beløb til havevandingen, så planterne overlever.
Et nyanlagt havebed på 200 m2 skal have 40 liter vand pr. m2 – altså 8.000 liter – en gang om ugen i juli og august.
Det koster i gennemsnit 4.564 kr. ud fra en kubikmeterpris på 71,32 kr. i 2019, men det kan både være flere tusinde kroner dyrere og billigere, da der er stor forskel på vandpriserne alt efter, hvor du bor.
Sådan bliver havevandingen billigere
Hvis du vil gøre det billigere, kan du bruge vand opsamlet i en regnvandstønde eller en regnvandstank til at vande med.
Planter som røllike, katteurt, bakketidsel, mandstro og prydgræs, fx sølvaksgræs, er mindre vandkrævende. Også salvie, løvehale og rørhvene er gode planter, hvis du vil spare på havevandingen.
Sådan vander du haven bedst og billigst
- Anlæg nye bede i det tidligere forår eller i efteråret. Hvis du anlægger det i slutningen af juni eller i juli og august, vil det kræve meget vand, da der er tørrest.
- Vand om aftenen efter spisetid eller tidligt om morgenen, når der er så lidt sol som muligt. Det reducerer fordampningen, så planterne får mest ud af vandet.
- Vand igennem. Køkkenhave, staudebede og større nyplantede træer skal have ca. 40 liter pr. m2. Det får rødderne til at søge nedad, hvilket gør planterne mere robuste mod tørke. Sjatvanding får rødderne til at søge mod overfladen, hvilket gør dem mere sårbare. Planter i krukker skal have vand, til de har suget, og det løber ud af krukken. Nyplantede buske og mindre træer kan klare sig med 10 liter.
- Flyt krukkerne, når du rejser. Saml dem på et skyggefuldt sted i haven ved siden af andre bede, der skal vandes. Så skåner du både krukkeplanterne og din nabos ryg, hvis han hjælper med at vande, når du er væk.
Hvad har brug for meget vand?
Roser, rododendron og køkkenhaver kræver meget vand. Køkkenhaver skal i sommerperioden vandes hver aften, og en udvokset tomatplante i et drivhus bruger fx 2-3 liter vand i døgnet – og mere på meget varme dage.
Potteplanter og højbede er også vandkrævende. De skal vandes, til vandet løber igennem i bunden og må ikke tørre ud. Du kan også sætte dem i en balje med vand, tælle til 20, eller vente til der ikke er flere bobler.
Gamle planter, buske og træer er kommet dybt ned med rødderne og kræver ikke den samme opmærksomhed fra vandslangen. Men planter fra foråret eller sidste år har et rodnet, der ikke er kommet særlig dybt ned og derfor har brug for en del vand.
Skal du vande, hvis det har regnet?
Er der så penge at spare, hvis det danske sommervejr har budt på masser af regnbyger?
Lidt regn kan ikke erstatte havevandingen. Ved nyplantede planter skal vandet gerne 20-30 cm ned i jorden, og tommelfingerreglen er, at 1 mm regn når 1 cm ned i jorden, så det skal regne virkelig meget eller i en lang periode, hvis regnvandet skal nå længere ned og erstatte havevandingen.
Hvordan tjekker du, om du har vandet nok?
Du kan tjekke, om du har vandet nok ved at lave et lille hul på 20-30 cm med en lille graveske ved siden af planten. Er der fugtigt i bunden, har planten fået nok vand.
Hvis du anlægger et nyt bed i slutningen af juni, eller i juli og august, vil det kræve meget vand, da der er tørrest. Derfor er det bedste tidspunkt at plante nyt i det tidligere forår eller i efteråret. Stauder kan du plante ud fra september, mens det er bedst at plante træer og buske i oktober og november eller i slutningen af marts og april.