Selv med en middelklasseindkomst kan det være svært at finde et hjem, man har råd til, i storbyer som San Francisco, Hong Kong, Paris og London. Mange ser sig derfor nødsaget til at bosætte sig i mindre boliger, end de egentlig ønsker. I Hong Kong, som er en af verdens dyreste byer at bo i, er gennemsnitsstørrelsen for en lejlighed 44 m2, og i nogle af de fattigere kvarterer er det gennemsnitlige boligareal pr. person på beskedne 4,6 m2.
Selvom det ikke altid er nemt at indrette en lille bolig, er det bedre for klimaet at bo mindre. Hver kvadratmeter bolig sætter et stort klimaaftryk, både når der bygges, og når boligen er taget i brug og fx skal opvarmes samt løbende moderniseres og renoveres.
Når pladsen er trang, må man i stedet skrue op for kreativiteten og udnytte kvadratmetrene bedst muligt. Tag med på besøg i en række boliger kloden rundt, der alle er udstyret med fikse, pladsbesparende rum, møbler, senge og trapper.
Modul med køkken, skab, reol og seng
Den spanske arkitekt Angel Rico har formået at skabe et hjem med plads til en lille familie bestående af mor, far og søn på blot 20 m2. Det er endda muligt for familien at huse to overnattende gæster i den lille lejlighed, der ligger ned til stranden, i Coma Ruga i den nordøstlige del af Spanien.
Multifunktionsmøbel ligner et skab
Åbent multifunktionsmodul med reol og skab
Vægseng slået op i midten af multifunktionsmodul
Multifunktionsmøbel slået op som køkken
Multifunktionsmodul og hems over badeværelse
Sovesofa og projektor
Pladsbesparende seng sænkes ned fra loft i ’tiny house’
Mikrohuse, også kendt som tiny houses, er blevet populære blandt folk, der ønsker at leve gældfrit eller mere miljøvenligt. Det er især USA, der har taget trenden til sig, men også i Australien er de bittesmå huse begyndt at dukke op. ”The Tiny House Company” i Brisbane har således skabt en 18 m2 prototype, der er udstyret med en fjernstyret seng.
Seng hejst op under loft
Planter på reol og seng på gulv
Indbyggede skabe åbner sig ud over seng
Gæsteværelse i entréen sparer plads
Det norske firma “Ett rom til”, der har specialiseret sig i smarte, pladsbesparende løsninger, har skabt en usædvanlig entré, der også kan bruges som gæsteværelse, for en af deres kunder.
Indbygget bænk med reol til fodtøj under
Aflang hems
Pladsbesparende trappe gemmes væk, når den ikke er i brug
En sengehems er en praktisk løsning, hvis kvadratmetrene er få, men for mange kan det være lidt af en udfordring at kravle op af en stige. En trappe giver nemmere adgang, men den optager også meget mere plads.
Rum med stort multifunktionsmodul med indbygget trappe gemt væk
Indbygget trappe slået ud
Seng er gemt under køkkengulvet
I denne 25 m2 minimalistiske lejlighed, der er designet af den russiske arkitekt Anton Medvedev, har man valgt at hæve køkkenet op på en platform og bruge hulrummet under køkkengulvet som parkeringsplads for en dobbeltseng i dagtimerne.
Køkken med seng gemt under gulv
Seng i køkken rullet halvt ud, så den kan bruges som sovesofa
Seng foldet helt ud med læselamper over
Indbygget skrivebord trukket ud fra væg
Skrivebord forvandlet til spisebord
Spisebordet er indbygget i køkkenbordet
Det franske par, Jean-Christophe og Isabelle, gik i gang med den helt store renovering af deres hjem, efter at deres børn havde forladt reden. De havde dog svært ved at blive enige om, hvordan køkkenalrummet skulle se ud. Jean-Christophe ønskede en stor stue, mens Isabelle ønskede sig et kæmpe køkken. I samarbejde med de to designere Florian Bochard fra Atelier FB og Marie Adam fra Agence Mad formåede de at indgå et kompromis.
Køkkenhalvø med bordplade, der kan bruges som spiseplads
Bordplade roteret ud i rummet
Udsigt over rummet med udtrukket bordplade
Pladsbesparende indretning: seng og opbevaring i ét
Det er en god idé at tænke i kubikmetre fremfor kvadratmetre, når man skal indrette en lille bolig, og det er præcis hvad det russiske arkitektfirma INT2 Architecture gjorde, da de blev bedt om at designe et værelse til en teenagepige i Moskva.
Seng omkranset af skabe, skuffer og reoler
Skab og skuffer trukket ud