Indretning af et lille badeværelse kan være en udfordring, men du kan sagtens få et lækkert og funktionelt badeværelse, selvom pladsen er begrænset. Det handler først og fremmest om god planlægning og de rette badeværelsesmøbler, og det får du inspiration til her.

Vælg et væghængt toilet

I dag tilbyder mange vvs-producenter kompakte modeller, der optager mindre plads i små badeværelser end de traditionelle modeller. Det gælder bl.a. gulvstående og væghængte toiletter. Indretningsdesigner Kira Staugaard fra Kira Design, der har specialiseret sig i indretning af badeværelser, anbefaler, at du går efter et væghængt wc til det lille badeværelse.    

- Mange af de væghængte toiletter findes også i en kortere dybde. Det er måske seks cm, det drejer sig om, men seks ekstra cm på et lille badeværelse er også rigtig meget, forklarer hun.  

Videncentret Bolius’ fagekspert, arkitekt maa Tine Nielsen, anbefaler ligeledes et væghængt toilet:   

- I et lille badeværelse skal man forsøge at holde det hele så enkelt som muligt, og et væghængt toilet er for det første nemmere at gøre rent omkring, og for det andet vil rummet føles større, fordi gulvet løber ind under toilettet. 

Et vægophængt toilets cisterne bygges ind i væggen, hvis der ellers er plads. Det kræver ca. 20 centimers hulrum. Hvis det ikke er muligt, bygger man i stedet en kasse ud fra væggen eller en halvvæg for at skjule cisternen. Også indbygningscisterner kan fås i ekstra smalle modeller.  

Vær opmærksom på, at væghængte toiletter typisk koster typisk mere end et traditionelt gulvtoilet, og det kan også være sværere og dyrere at reparere, hvis det går i stykker. 

Klap brusenichen sammen

Indretningen af brusekabinen eller brusenichen er særligt afgørende i et lille badeværelse, da det er en af de største pladsslugere i badeværelset. For at gøre den mindre synlig, foreslår Tine Nielsen, at du vælger en model i klart glas.

- Det gør den sværere at holde ren end matteret glas, men til gengæld fornemmer man hele rummet, når man kommer ind, og det føles mindre trangt, pointerer hun. 

Flere vvs-producenter tilbyder i dag også en sammenklappelig bruseniche, hvor hele nichen klappes ind til væggen, når den ikke er i brug. De fås både med foldedøre eller hele døre, fortæller Kira Staugaard. 

- Det er vigtigt at have noget gulvplads, især hvis badeværelsets skal kunne fungere for en større familie, og der kan sådan en kabine være en god løsning, fastslår hun.  

Hvis du køber en sammenklappelig bruseniche, er det en god ide, at vælge et smalt aflangt afløb, der ligger helt ind til væggen, så du ikke går og træder i en rist.  

Vælg en håndvask, der ikke er for dyb

Når det kommer til valg af håndvask, bør du vurdere rummets form og vælge en vask, der passer i bredde og dybde. En hjørnevask kan være en god løsning, som mindsker spildplads i små badeværelser. 

- Det er dog altid vigtigt i et lille badeværelse ikke at vælge en vask, der er for dyb, fordi så kommer den til at se for bombastisk ud i forhold til rummet, forklarer Kira Staugaard.

Vælg genbrug og materialer med lang levetid

En fordel ved et lille badeværelse, er, at du ikke behøver så mange materialer, før du har nok. Derfor er det oplagt at se, om du fx kan finde et lille parti genbrugsfliser eller andet i et genbrugs-byggemarked.

Når du indretter dit lille badeværelse, er det generelt en god idé at vælge materialer, som belaster klima og miljø mindst muligt. Brug gerne kvalitetsmaterialer, som er mere holdbare, og hvor der er mindre risiko for, at du bliver træt af dem og får lyst til at udskifte dem med noget nyt. 

Tænk også over vandforbruget, fx er nogle armaturer mere vandbesparende end andre.
 

Udnyt pladsen i det lille badeværelse

For at udnytte pladsen bedst muligt i små badeværelser, er det oplagt fx at placere enten skabe og/eller skuffer under vasken.

- Det er afgørende, at man vælger nogle produkter, der ikke er for brede eller dybe, men som stadig tilbyder fornuftig opbevaring.  Mange af de nye produkter er også tiltænkt små badeværelser, hvilket betyder, at man kan få smart opbevaring, fx i form af skuffer, der har 100 procent udtræk og små indbyggede rum, der sikrer et godt overblik, siger Kira Staugaard.

På nogle badeværelser kan man bruge væggene til indbyggede reoler eller skabe, ligesom man kan have skjult opbevaring bag spejle eller indbyggede hylder i brusenichen. 

Du kan også spare plads ved at hænge skabe og hylder over toilettet, der jo i forvejen rager ud i rummet og optager gulvpladsen. Generelt er det en god ide at hænge så meget af badeværelsets inventar som muligt på væggene, for jo mere af gulvet der holdes fri, jo større vil rummet ofte føles. Og udnyt gerne vægpladsen optimalt ved at vælge smalle høje skabe, der når helt op til loftet. 

Eludtag i spejlet og skjulte installationer

Over vasken foreslår Kira Staugaard et spejlskab med indbygget belysning:

- De er blevet moderne de seneste år og belyser dig fra siderne, så du ikke får de her skyggedannelser i ansigtet. Så har du også ofte el-udtag i disse skabe plus god opbevaring, så du får faktisk tre i en.

For at maksimere pladsen på et lille badeværelse kan man overveje at skjule installationer såsom rør og cisterner i væggen. Det er med til at frigøre værdifuld gulvplads.

Snyd øjet

Lyse farver får et rum til at synes større, og lyse farver som hvid, beige eller lysegrå er en god ide, da det kan få badeværelset til at virke mere luftigt og rummeligt. Hvis du så gerne vil have lidt kulør, kan du evt. lave en kontrastvæg i en støvet nuance, men den bør stadig være lys, understreger Kira Staugaard. 

Ønsker du at krydre med lidt mere farve, kan du også vælge håndklæder, bademåtter og kurve i stærkere farver.

Brug flere lyskilder

Et andet smart trick, der visuelt kan forstørre et rum, er brugen af lys. Hvis der er naturligt lys, fx fra et lille vindue, bør du udnytte det. Naturligt lys åbner rummet op, og får det til at føles større og mere indbydende.

Ellers er det en god idé at bruge forskellige lyskilder, bl.a. da det kan hjælpe med at eliminere skygger, hvilket igen får rummet til at føles mere åbent og rummeligt. Her anbefaler Kira Staugaard, at du anvender minimum to, men gerne tre, forskellige slags belysning. En af dem bør være loftbelysning, men derudover kan du fx sætte lamper på væggen, eller bruge sokkelbelysning og spejle med indbygget lys. 

Vælg gerne et stort spejl til et lille badeværelse

Det kan synes oplagt, at et lille badeværelse skal have et lille spejl, men det er ofte en fejl. Store spejle kan få et rum til at synes større, så et figurspejl eller spejlskabe kan være rigtig smarte løsninger, hvis der er plads.

Vandtætte vægge

Når det gælder valg af fliser, lyder mantraet som regel: små fliser til et lille badeværelse, men det er, ifølge Kira Staugaard, en sandhed med modifikationer.

- Man må gerne bruge store fliser i et lille badeværelse, men selvfølgelig alt med måde. Har du et badeværelse, der måler 1½ x 1½ meter, skal man selvfølgelig ikke vælge en flise, der er en meter bred. Man skal kigge på rummets størrelse og så vælge ud fra det. Man kan sagtens få et rum til at synes større med større fliser, men man kan også risikere at få den modsatte effekt, påpeger hun. 

Fx har store fliser færre samlinger, hvilket kan give et mere sammenhængende udseende og få rummet til at se større ud.

Lige meget hvilken vægbeklædning valget falder på, er det vigtigt, at den er vandtæt, for hvis badeværelset er under 3,25 m2 betragtes både gulv og vægge som vådzone. De nærmere regler findes i SBI-anvisningen-252 Vådrum.

Udnyt pladsen under eller over vaskemaskinen

Har du brug for at placere vaskemaskine og tørretumbler i badeværelset, foreslår Kira Staugaard, at du sætter en sokkelskuffe under maskinerne.     

- Den kan man så bruge til vaskepulver og de ting, man ellers ville have i et bryggers. Man kan også vælge at klemme vaskemaskinen ind i et skydeskab og så montere hylder over maskinen, så man laver et lille bryggers inde i badeværelset, foreslår hun. 

En anden løsning er en vaske-tørremaskine, hvor vaskemaskinen har indbygget tørretumbler. Her skal du dog undersøge markedet grundigt, da mange af modellerne ikke er særligt effektive, når det kommer til tørring af tøj. Det har bl.a. test udført af Forbrugerrådet Tænk påvist.

Læsernes billeder af små badeværelser

Videncentrets Bolius’ følgere på Instagram har sendt os disse billeder af deres lille badeværelse til inspiration.