Hvad er påskeliljer?
En påskelilje er let genkendelig, for den gule farve lyser op i både bede og plæner fra slutningen af februar til midten af maj. Den trompetformede blomst har seks gule kronblade, som bæres på en høj, slank stængel, der får en højde på mellem 25-30 centimeter.
Der findes en stor variation af påskeliljer, som tæller op mod 2.000 forskellige sorter. Du kan derfor også købe påskeliljer i andre farver end den karakteristiske gule, bl.a. er ’Bridal Crown’ en duftende, hvid påskelilje.
Foruden de særlige hvide påskeliljer findes der også små sorter, som er søde at plante i haven. De små påskeliljer kendes som mini påskeliljer eller Tete a tete (Narcissus Cyclamineus), og de får kun en højde på 15 centimeter. Ofte købes de i blomstrende sammenplantninger, men du kan med stor succes plante de afblomstrede løg ud, når farverne falmer.
Fakta om påskeliljer
- På engelsk kaldes påskelilje ’Daffodil’, mens det latinske navn er Narcissus Pseudonarcissus.
- Tilhører Narcissus-slægten, der indeholder 50 forskellige arter, herunder også pinseliljen Narcissus Poeticus.
- Påskeliljer er oprindeligt fra Middelhavsområdet, men er mest udbredt i den vestlige del af Europa.
- Trives både i sol og halvskygge så længe, jorden er veldrænet og næringsrig.
- Påskeliljer i haven blomstrer fra februar til maj.
Er der forskel på påskeliljer og pinseliljer?
Påskeliljer og pinseliljer tilhører begge Narcissus-slægten, og selvom blomsterne ligner hinanden, er der markante forskelle på dem.
Pinseliljen er meget lavere end påskeliljen, og ligeledes er dens trompet minimal sammenlignet med påskeliljens. I nogle tilfælde kan det endda diskuteres, om pinseliljen overhovedet har en trompet, og netop det giver pinseliljen et lettere udseende end påskeliljen, der virker mere kompakt sammenlignet med familiemedlemmet.
Tidspunkterne, hvorpå planterne blomstrer, markerer endnu en forskel mellem påskeliljer og pinseliljer. Som navnet fortæller, blomstrer påskeliljer omkring påske i marts og april, hvorimod pinseliljerne først folder sig ud i maj, når pinsen er på vej.
Hvordan planter du påskeliljer med løg?
Hvis din have skal lyse i forårsgule farver, skal du i gang med at plante påskeliljer i efteråret. Blomsterløg skal lægges fra september til november, og det gælder både for erantis, vintergækker, krokus, tulipaner og påskeliljer.
Du kan plante påskeliljer i dine bede, men det er også oplagt at lægge løgene direkte i græsplænen. Det sparer dig for et par ture med plæneklipperen i det tidlige forår, for græsset holdes nede, mens påskeliljerne blomstrer. Græsset kan slås som normalt, når narcisserne er afblomstrede.
Sådan lægger du påskeliljeløg i græsplænen
- Fjern den øverste del af græstørven i plænen, så du får en fordybning i jorden på cirka 5 centimeter.
- Løs jorden grundigt og strø med en blanding af sand og frisk havejord.
- Løgene lægges i en dybde på tre gange deres højde, men gerne i 10-15 centimeters dybde.
- Placer ikke løgene direkte op ad hinanden, men sørg for en god planteafstand på omkring 10 centimeter.
- Dæk løgene med sand og læg græstørven tilbage i fordybningen. Tryk den fast.
Det er vigtigt, påskeliljer plantes i veldrænet jord, så løgene ikke rådner.
Blomstrende krukker i forårets farvetoner
Foretrækker du påskeliljer i krukker, skal de også forberedes i efteråret. Du fylder en krukke med god havejord, som løgene lægges i. Bland gerne påskeliljerne med andre forårsblomstrende løg som krokus og tulipaner eller vælg forskellige sorter af påskeliljer. Læg for eksempel løg fra hvide påskeliljer sammen med de klassiske gule. Det vil give et flot farvespil til krukkerne.
Pasning af narcisser
Påskeliljer i haven kræver ikke meget pasning, for forårsblomsterne klarer sig selv, når først løgene er lagt i jorden.
Generer de afblomstrede påskeliljer dit øje, kan du klippe hovederne af. Blade og stængler skal du derimod først fjerne, når de bliver gule.
Påskeliljer i haven plantes om hvert 5. år ved, at sideløgene tages fra. Sideløgene plantes i 10-12 centimeters dybde, så de har mulighed for at skyde igen til foråret. Du skal kun omplante påskeliljer, hvis blomstringen er lille eller planten sætter mange grønne blade.
Vand sparsomt
Forårsblomsterne har brug for en del vand i vækstperioden, men påskeliljer i haven klarer sig fint med det vand, der øses over dem fra himlens sluser. Du skal derfor ikke på en daglig haverunde for at vande i bedene.
Påskeliljer i krukker skal derimod vandes en gang om ugen, da de ikke har mulighed for at hente vandet i jorden, som de narcisser, der vokser i havens bede.
Har du påskeliljer indendørs i sammenplantninger, skal de vandes 1-2 gange i ugen afhængig af, hvor varmt de står. Mærk på jorden om den er tør, før du vander. Føles den fugtig, er det ikke nødvendigt at vande.
Kan påskeliljer tåle frost?
De gule forårsblomster er vant til kolde temperaturer, og påskeliljer tåler frost i moderate mængder. Netop derfor er det også oplagt at plante dem udendørs i havens staudebede, hvor de folder deres flotte former ud, før sommerens blomster tager over.
Hvad er sovende påskeliljer?
Når du køber påskeliljer, er det ikke altid, blomsten er sprunget ud. Det kaldes sovende påskeliljer.
På gartnerierne plukker man påskeliljerne lige inden, de springer ud, for på den måde sættes blomstringen i stå. Påskeliljen ”vågner” i varmen, når du sætter den i vand.
Påskeliljer i vaser
Store gule buketter med påskeliljer er et sikkert forårstegn, som spreder en smittende begejstring på bordet. Påskeliljen er en god snitblomst, som er velegnede til at sætte i vand.
Når du sætter påskeliljer i vaser, skal du ikke blande dem med andre blomster, for påskeliljer udskiller en giftig væske, som andre blomster ikke tåler.
Du kan forlænge holdbarheden på buketter med påskeliljer ved at klippe et skævt snit på stænglen, før blomsterne sættes i en vase med lunkent vand.
Pas på – påskeliljer er giftige
Det latinske navn, Narcissus pseudonarcissus, afslører, at påskeliljen er giftig. Narcissus er afledt af det græske ’narkeo’, som betyder ’fordummende’.
I påskeliljens løg findes bl.a. det giftige stof lycorcine, som påvirker hjertet og nervesystemet. Spiser en hund et påskeliljeløg, kan det være livstruende, mens vi tobenede må døje med hudirritationer, diarre og opkast, hvis vi sætter tænderne i løgene eller får saften på huden.
Du skal dog ikke være nervøs for at plante påskeliljer i haven. Giften udskilles primært, hvis løget har en rift, men vil du være på den sikre side, kan du bruge havehandsker, når du håndterer løgene.