Hvad er fordelen ved at sætte en ny kvist i husets tag?
En kvist kan tilføre en etage med skråvægge gode kvaliteter som:
- Øget og forbedret lysindfald i rummet.
- Ekstra plads og gulvareal.
- Mere areal med god loftshøjde, hvilket får rummet til at føles større og kan gøre det lettere at indrette, da det kan blive nemmere at placere skrivebord, siddeplads, seng osv. langs væggen.
Hvilke tilladelser kræver det at sætte en kvist op?
En kvist øger arealet i tagetagen på dit hus. Ofte er det ikke mere end et par kvadratmeter, men det er nok til, at du skal søge kommunen om byggetilladelse, inden du går i gang med projektet.
Husk også at tjekke lokalplanen for dit område, da den kan indeholde bestemmelser om fx etablering af kviste eller valg af tagmaterialer. Du kan sandsynligvis finde både lokalplanen og reglerne for byggetilladelse på kommunens hjemmeside. Hvis ikke, kan du kontakte kommunens tekniske afdeling for hjælp.
Husk også, at bor du i et fredet hus, skal du have tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen til alle ombygninger og ændringer. Bevaringsværdige bygninger administreres af kommunerne, og reglerne for, hvilke byggeprojekter du må udføre vil ofte være beskrevet i lokalplanen.
Hvilke typer kviste findes der?
Der findes et væld af forskellige kviste, men der er 4 hovedtyper:
- Traditionelle kviste.
- Taskekviste eller pultkviste.
- Fabrikskviste.
- Front- eller gavlkviste.
De traditionelle kviste
Disse kviste har et selvstændigt lille tag, enten som sadeltag, dvs. et almindeligt tag med hældning, et fladt tag eller et tag med buet rygning. Denne type kvist er den mest udbredte.
Taskekvisten
En taskekvist har en ensidig taghældning i samme retning som taget. Taskekvisten kræver et forholdsvis stejlt hustag, for at der kan skabes et tilstrækkeligt fald på kvistens tag.
I nogle tilfælde starter kvisten helt oppe fra tagets rygning, men det er klart smukkest at lade den begynde et par sten nede under rygningen, da kvisten ellers går for meget i ét med taget. Hvis den starter længere nede end rygningen, kaldes den også en pultkvist.
Fabrikskvisten
Fabrikskvisten ligner en taskekvist eller en pultkvist. Den er blot bredere og fylder typisk to tredjedele af tagets længde. I nogle tilfælde ødelægger den desværre husets arkitektoniske linjer, da den med sin størrelse forvrænger husets proportioner.
Front- eller gavlkvisten
Frontkvisten eller gavlkvisten flugter med facaden. Kendetegnende er, at kvisten indgår i husets facadeudtryk, og det er derfor vigtigt at få den placeret rigtigt og udført i de rigtige materialer. De øvrige kvisttyper kan noget lettere placeres stor set hvor som helst i tagfladen.
Der findes desuden kviste, som passer specifikt til bestemte tagtyper. Bl.a.:
- Mansardkvist, der er designet til huse med mansardtag.
- Stråtagskvist, der, som navnet antyder, passer på stråtagshuse.
Flere kviste fås med eller uden glas i flunkerne (kvistens sider). Glasset kan variere i bredden eller gå helt til gulv - en såkaldt altankvist.
Desuden kan det variere, hvilke materialer kvisten er bygget af. Der kan fx være inddækninger af zink eller træ på flunkerne og tagpap, zink eller tegl på taget.
Hvor i taget skal kvisten placeres?
En kvist giver både ændringer inde og ude. Indenfor er det vigtigt at få placeret kvisten korrekt i forhold til brugen af rummet og det lys, kvisten tilfører rummet.
Den rette placering af en kvist har stor betydning for rummets funktionalitet og mulighederne for indretning. Derudover påvirker kvisten i høj grad husets udseende udefra, så det er vigtigt at vælge en kvist, der harmonerer med husets stil, og som respekterer husets udtryk.
Det er også vigtigt at placere kvisten optimalt i forhold til tagkonstruktionen med hensyn til tagsten og spær. I den forbindelse er det afgørende at vurdere, om det bliver nødvendigt at skære i spærene for at skabe plads til kvisten.
En byggesagkyndig, fx en tømrer, en ingeniør eller en bygningskonstruktør, kan fortælle dig, hvor i tagryggen du bør placere kvisten. Skal der ændres i tagkonstruktionen, ved fx at skære spær over, skal du have en ingeniør til at foretage beregninger, så du er sikret at ændringerne foretages korrekt.
Hvordan vælger du en kvist, der passer til dit hus?
Når du skal vælge en kvist til dit hus, kan du søge idéer og inspiration i dit lokale kvarter, på nettet eller i bøger om huse og hustyper.
Vær særligt opmærksom på disse tre faktorer:
- Hustype
- Størrelse
- Materiale- og farvevalg.
Hustype
For rigtig mange huse er kvisten et element, der nøje er tilpasset den enkelte hustype. En kvist til en patriciervilla ser ofte meget anderledes ud end en kvist på et hus i 1½ plan fra 1970’erne.
Arkitektoniske overvejelser er vigtige, når du skal vælge kviste til dit hus. For nyere typehuse kan det være udfordrende at finde originale eksempler, så det er essentielt at vurdere nøje, hvordan huset vil fremstå med de nye kviste.
Størrelse
Det er vigtigt, at du vælger den rette størrelse på kvistene. Størrelsen skal harmonere med huset og tagets størrelse - både for små eller for store kviste vil se forkerte ud.
Materiale- og farvevalg
Overvej også, hvor mange nye og forskellige materialer og farver, du "introducerer" til dit hus. Har dit hus i forvejen zinkinddækninger, kan det være flot at bruge samme slags ved kvisten. Har huset flotte afslutninger ved tagudhænget og et tegltag, kan det også videreføres i kvisten. Du kan også overveje at gå i en helt modsat retning og vælge noget meget enkelt.
Er du i tvivl om, hvilke kviste du skal vælge, og hvordan de skal placeres, er det en god idé at søge råd og flere idéer hos en arkitekt.
Hvilke fordele er der ved præfabrikerede kviste?
Når du vil have en ny kvist på huset, kan du både få en tømrer til at bygge den direkte på taget, eller du kan købe en præfabrikeret kvist.
At kvisten er præfabrikeret betyder, at den er produceret næsten helt færdig på et værksted eller en fabrik og blot skal isættes på dit tag. Visse producenter tilbyder ligeledes "saml selv-kviste", hvor du får leveret en næsten færdig kvist i større dele, som du så selv kan samle på stedet eller du kan få en fagmand til at gøre det.
Der findes flere både store og små producenter på markedet, bl.a. Quattro Færdigkvist, Quinntus og Vestkvisten. Derudover kan du finde flere producenter på nettet.
Præfabrikerede kviste kan nogle gange være lidt dyrere end kviste, der bygges direkte på stedet, men de har den fordel, at de samles "nede på jorden", hvor det er nemmere at arbejde med dem. Håndværkeren har udført arbejdet i tørvejr, og det kan betyde færre fejl og mindre indbygget fugt end ved en kvist, der er samlet af en håndværker ude i det fri, der har siddet i silende regn på et koldt, vådt tag.
Nogle producenter er gode til at udføre specialordrer efter kundens ønsker. Og du kan også få lavet en kvist på stedet i samarbejde med en tømrer, så du får den, som du gerne vil have den. Men jo mere specialiseret, jo dyrere bliver det som regel.
Hvordan påvirker en kvist husets værdi?
En kvist bidrager uden tvivl positivt til en loftsetage. Rummene vil virke større og mere anvendelige, og lyset vil også være godt og tiltalende. Er disse forhold til stede, og er kvistene velvalgte og velplacerede, øger det sandsynligvis husets værdi.
Der vil derfor være gode chancer for, at du kan hente en del af investeringen hjem, når huset engang skal sælges. Men om det ligefrem er en god forretning at sætte kviste op, afhænger af, hvor vellykket det er gjort, samt af hvordan huset fremstår som helhed.
Hvordan påvirker en kvist den offentlige ejendomsvurdering?
Den offentlige ejendomsvurdering og dermed ejendomsværdiskatten beregnes og reguleres bl.a. efter BBR-meddelelsen.
Når du søger kommunen om tilladelse til etablering af nye kviste, vil den lille etageudvidelse fremgå af BBR-meddelelsen, og det vil kunne betyde en lille stigning i den offentlige ejendomsvurdering.
Hvilke alternativer er der til at etablere nye kviste?
Er det umuligt eller for besværligt at etablere kviste, eller passer det slet ikke til huset, er der også andre måder, du kan skabe et godt lysindfald på.
Du kan fx sætte ovenlysvinduer i taget. Ovenlysvinduer bidrager ikke med samme fornemmelse af ekstra plads som en kvist, men de er både nemmere og billigere at etablere.
Desuden findes der producenter af ovenlysvinduer, der laver udfoldelige altaner. Ud over at sende godt med lys ind fra gulv til loft giver en udfoldelig altan også mulighed for at gå ud på en lille altan.