Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Vinderen af Idéprisen 2014
- Her bor: Thomas og Gitte Andersen og deres to døtre Alba på 5 og Vega på 2 år.
- Grundplan 160 kvadratmeter – beboelse inklusive 1. sal: 223 kvadratmeter.
- Pris for huset: 3 mio. kr.
- Grundpris: 1 mio.
- Terrasseanlæg: 300.000 kr. (bygherren har selv anlagt træterrasser)
- Arkitekt: Lars Bo Poulsen Nørkær+Poulsen, medlem af Danske Boligarkitekter. Sagsarkitekt: Jesper Korf. Tegnestuen har stået for skitser og myndighedsprojekt og har undervejs brugt arkitekten som rådgiver. Bygherrerne havde desuden hyret en rådgiver til at føre tilsyn med byggeriet.
- Totalentreprise: Radius Byg – huset er fuldmuret.
- Haveanlæg: Haddeland Design ved Tor Haddeland.
- Loft: Trælameller Studio fra Moelven.
- Gulv: Douglasgran fra Dinesen.
- Facaden er et miks af tegl, cedertræ og hvide facadebeklædninger fra STO.
- Tagfladen på den flade del af huset er grønt med sedum. Der er tagpap over 1. salen.
- Energi: Byggeriet er isoleret, så det opfylder Bygningsklasse 2020 for lavenergihuse.
- Der er installeret et mindre solcelleanlæg (2000 kw) på taget – bl.a. for at opfylde kravene til varmeøkonomi i nye hus.
Thomas og Gitte Andersen boede i lejlighed midt i Aarhus, men var nået til et punkt, hvor de gerne ville have hus, have og mere plads til familielivet med småpigerne Alba og Vega på fem og to år.
Parret købte derfor en byggegrund i en helt ny udstykning i Skødstrup cirka 15 km nord for Aarhus. Et ganske almindeligt parcelhuskvarter, dog med det store plus, at de kunne få udsigt til Aarhus Bugten, fordi huset ligger på en bakketop.
Både Thomas og Gitte er optaget af design og arkitektur, derfor gjaldt det om at finde den rigtige arkitekt, for et typehus kunne der ikke blive tale om. Parret ville ha’ et unikt hus og selv være medstemmende fra den første skitse og til den sidste mursten var lagt.
- Vi er vilde med den århusianske tegnestue Friis og Moltkes byggerier fra 70erne og havde en idé om, at vi ville bygge noget 70er-agtigt, men på en ny måde. Vi ønskede ikke en stor hvid klods af et hus, som man ofte ser i dag, fortæller parret, da Danske BoligArkitekter taler med parret i 2014.
De havde forberedt sig til rollen som bygherrer ved at klippe inspirerende fotos ud i magasiner og tidsskrifter, og de udklip fik arkitekten Lars Bo Poulsen fra tegnestuen Nørkær+Poulsen i Aalborg og medlem af Danske Boligarkitekter i hånden. Et af de huse, som havde inspireret parret, var nemlig tegnet af ham, som ovenikøbet også som ung har arbejdet hos Friis og Moltke. Så det tegnede fra starten til et godt samarbejde mellem bygherrer og arkitekt.
V-formet byggegrund
Arkitektens udfordring var i første omgang den meget specielle byggegrund, som set fra oven ligner et V. Desuden ligger byggegrundene i udstykningen meget tæt og nærmest på kryds og tværs. Udfordringen blev løst ved at gøre en dyd ud af en nødvendighed og lade huset forme sig efter V’et – deraf husets navn Villa V.
Husets skrå vinkler opleves tydeligt, når man står i det store opholdsrum, hvor der både er køkken, spise- og loungeafdeling. Rummet samler sig mod nord i ét stort vindue, der går fra væg til væg og fra gulv til loft og indrammer et skønt sceneri udenfor med gamle træer. Fra det nordvendte vindue kommer kun en smule morgensol, men et langt smalt ovenlysvindue sørger for ekstra lys til rummet, og solstrålerne efterlader et smukt spil i plankegulvet og murstenene på væggen. De grågule, rå murstensvægge i et nybygget hus er et utraditionelt valg i dag og et af de klare hints til 70’ernes arkitektur.
- Vi har også brugt meget tid på at se på sten, langt mere end, da vi skulle vælge køkken, smiler Gitte, som efter en del diskussion med Thomas endte med at vælge D71 blandt Petersens Tegl omfattende udvalg.
Også lofterne er et anderledes valg end det gængse. Igen blev det hvide look fravalgt til fordel for et loft med trælameller. En dyr, men flot løsning, der tilmed har den fordel, at akustikken i rummet bliver helt perfekt – og når der samtidig er trægulve, er det nærmest som at komme ind i et lydstudie.
- Her kan holdes masser af børnefødselsdage, hvor vi stadig kan høre, hvad hinanden siger, lyder det fra Thomas.
Udsigt til Aarhus Bugten
Det sagde fagdommerne om huset
- Arkitekten har udnyttet den specielle grund optimalt og skabt spændene rum både ind og ude.
- Huset rummer masser af spændende kig til naturen udenfor – fx fra det store nordvendte vindue i stuen og fra 1. salen og ud på det grønne tag.
- Materialerne er valgt med omhu, f.eks. de gule sten og loftet med trælameller.
- God idé med små funktionsrum bygget ind i skabsvæggen.
- Beliggenheden med udsigt til Aarhus Bugten er udnyttet perfekt.
- Huset viser noget nyt – mindre hvidt, og det er lykkedes at blande arkitektur fra 70erne med vor tid.
- Smukt og funktionelt haveanlæg.
For at udnytte beliggenheden var det oplagt at bygge i to plan. For selv om man lige nøjagtig kan skimte Aarhus Bugten fra stueplanet, er det først, når vi står – eller sidder – i stuen på 1.salen, at begrebet havudsigt giver mening. Her kan man også gå ud på en balkon og nyde udsigten og føle sig lidt som en konge over det østjyske, selv om vi sådan set kun befinder os i et almindeligt parcelhuskvarter.
Mens 1. salen er en slags voksenafdeling med stue, soveværelse og bad, er det i underetagen, at familielivet med børnene leves. Her har pigerne hver deres værelse, men legen foregår dog stadig oftest i det store fællesrum – og det skal der være plads til, siger forældrene.
Rummet er også i god kontakt med de mange uderum, som omkranser huset. Arkitektens idé med at lade huset føje sig efter den V-formede grund har skabt et intimt uderum omkring indgangspartiet, hvor familien kan sidde og nyde aftensolen i fred og ro. På husets sydside er indrettet en stor terrasse med plads til mange gæster.
Ligesom parret fandt det naturligt at få en arkitekt til at tegne huset, gik de også til en havearkitekt, da de skulle indrette haveanlægget rundt om huset.
- Og det fik vi virkelig meget ud af. Skulle vi gøre byggefasen om, ville vi ha’ inddraget landskabsarkitekten langt tidligere i forløbet sammen med arkitekten, siger parret.
Men ellers har parret nydt deres første sommer ”på græs”. For selv om de ind imellem godt kan savne bylejligheden i Aarhus, slår intet glæden ved at bo i et nybygget hus, som man selv har været med til at forme fra start til slut.
Danske BoligArkitekter
En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter.dk er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i om- og tilbygninger – find inspiration blandt hundredevis af om- og tilbygninger, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.