Billedserie: Min japanske have
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Reportagen er fra 2010.
Da Lene og Klaus Wettergren i 1982 købte hus i Holte, var der ikke så meget japansk islæt i den ellers meget velanlagte og godt beplantede have. På 22 år har Klaus Wettergren skabt en fantastisk japansk have med flere end 15 forskellige japanske løn, små stenstier anlagt mellem antikke lanterner, og lygter på perlegrus revet i smukke sirlige cirkler og beroligende toner fra rislende karpebassiner.
- Der stod allerede et par japanske løn i haven - det største er over 100 år gammelt - og et kæmpe japansk kirsebærtræ i indkørslen, men det japanske islæt vakte først for alvor min begejstring efter et besøg i Tokyo og Kyoto i midten af 1980erne, fortæller møbelarkitekten, der nok er bedst kendt for sine mange smukke havemøbler designet til Trip Trap igennem tiderne.
Tur til Japan gav inspiration til japansk have
Klaus Wettergren var dengang ansvarlig for InWears butiksindretninger, og var i den forbindelse på flere inspirationsture i fjernøsten. Og den rislende lyd fra de smukke haver bag shoppingcentrene i Japan kunne han ikke få ud af hovedet.
- Da jeg kom hjem, begyndte jeg at skabe min egen japanske have. Jeg ønskede ikke en lille åndsvag prydshave i et hjørne, men en frodig, velvoksen japansk have, med vandanlæg, lygter, lanterner og det hele.
Japansk have i selvlysende og mørkerøde farver
Udfordringen for Klaus Wettergren bestod i at integrere det japanske på hele den 3.000 kvadratmeter store grund.
- Jeg brugte en del tid på at studere japanske løn (Acer Palmatum - i daglig tale kaldet japanske ahorntræer, af hvilke der findes et utal af forskellige arter). Undersøgte hvilke der bedst kunne trives i vort klima, hvor store de kunne blive, etc. Og så ønskede jeg et miks af buske og træer og en variation af farver - fra det irgrønne nærmest selvlysende til de helt mørke røde, fortæller han.
Klaus Wettergren har købt de fleste af sine Acer Palmatum relativt gamle på grønttorvet.
- For de skulle have lidt volumen, som han siger.
Vand reflekterer lys i japansk have
Udover træer og buske hører der sig også bassiner til i en rigtig japansk have. Den rislende lyd er en vigtig del af helhedsoplevelsen. Vandet har en beroligende egenskab, og samtidig reflekterer det lyset rundt omkring i haven.
På bagsiden af sit hus har Klaus Wettergren anlagt to store bassiner nedenfor den store terrasse, der løber langs hele husets sydfacade. Bassinerne er forbundet af en lille å, så vandet kan returnere fra det ene bassin til det andet.
Vandets suges igennem rør. Først igennem et grovfilter og dernæst et sandfilter med quartssand, hvorefter det renset pumpes ud igennem et lille vandfald og tilbage i den anden ende af bassinet. Hele systemet har Klaus Wettergren selv udtænkt og bygget og det risler på ægte japansk vis.
Japanske koi kan blive lige så gamle som papegøjer
Intet japansk bassin uden karper.
- Japanske koi er deres rigtige navn, pointerer Klaus Wettergren.
- Det må du endelig skrive, for der er så mange, der tror, de hedder Koi Karper og det er i virkeligheden dobbeltkonfekt. De karper der svømmer rundt i mit bassin er over 10 år gamle, men de kan blive ligeså gamle som papegøjer. Jeg har omkring 10 stk. lige p.t., men jeg har haft over 25.
Havearbejde som terapi
Havearbejdet er en slags terapi for Klaus Wettergren.
- Jeg bruger gerne et par timer dagligt i min have, men så kan jeg også stå for det hele selv, og jeg betragter det egentlig slet ikke som arbejde, fortæller den charmerende mand, mens han tager et stille sug af den lille cigarstump, han altid har hængende i den ene mundvig.
Fakta om Klaus Wettergrens japanske have
- Lene og Klaus Wettergren bor i et smukt, klassicistisk hus i Holte, der oprindeligt er bygget som et sommerhus og beliggende på en 3.000 kvadratmeter stor grund.
- I den japanske have er der plantet en lang række træer af japansk oprindelse. Der er alene over 15 forskellige japansk løn.
- I haven har Klaus Wettergren etableret 2 store havebassiner med karper. De to bassiner er forbundet indbyrdes af en lille å.