Hvilke former for lyd kan glas dæmpe?
Den lyd, som det menneskelige øre kan opfatte, består af bølger, der bevæger sig igennem luft, vand eller husets forskellige materialer.
Glas kan dæmpe denne lyd og dermed mindske gener fra fx råben, naboer, støj fra biler, busser, tog, fabrikker, håndværkere og byggerier osv.
Hvordan kan glas dæmpe lyden?
Forskellige faktorer og karakteristika ved glasset bidrager til at dæmpe lyden.
- Tykkelse
Et tykkere glas er tungere og kan derfor ikke så let sættes i svingninger af lydbølger. - Variation i tykkelser
Støjdæmpningen bliver bedre med 2 forskellige tykkelser glas. Er de 2 glas i en termorude lige tykke, kan de komme til at svinge i takt, og så dæmpes lyden ikke.
- Laminering
En rude med lamineret glas, dvs. 2 lag glas med folie imellem, har en større lyddæmpende effekt end samme tykkelse glas uden folie. Og med en særlig lyddæmpende folie fås et endnu bedre resultat. - Dobbeltkonstruktion
Hvis der er et stort behov for lyddæmpning, kan der laves en dobbeltkonstruktion, hvor der yderst sættes en termorude med god afstand mellem de 2 lag glas, og hvor det ene glas er lamineret. Indvendigt monteres en forsatsrude i sin egen ramme eller karm, der lydmæssigt er isoleret fra termorudens karm med fx et afstandsstykke i gummi mellem rammerne. - Vindueskarmen
Den lyddæmpende effekt afhænger ikke kun af, hvor godt ruden dæmper. Karmen betyder også meget. Det hjælper ikke noget, at glasset er lydisolerende, hvis lyden går lige igennem karmen. - Vinduets konstruktion
Vinduer, der kan åbnes, lydisolerer ringere end termoruder, der er monteret fast i rammen, da lyden lettere trænger igennem, hvor der er mindst muligt modstand. Det har også indflydelse, hvordan vinduet er fastgjort, hvilke tætnings- og glaslister der er anvendt, og hvordan der er stoppet og fuget omkring vinduet.
Hvor meget dæmper lyddæmpende ruder eller glas?
Nedenstående er eksempler på lyddæmpning ved forskellige glaskombinationer og afstande mellem glassene.
- En lyddæmpende rude med 2 lag glas, hvor det yderste lag er 8 mm tykt, det inderste lag 4 mm, og afstanden mellem glassene 15 mm.
Lydreduktion: Ca. 37 dB. - En lyddæmpende rude med 2 lag glas, hvor det yderste lag er 10 mm tykt, det inderste lag 6 mm, og afstanden mellem glassene 20 mm.
Lydreduktion: Ca. 38 dB. - En forsatsrude med et lag glas på 4 mm, som er placeret med en afstand på 131 mm til et lag glas på 3 mm yderst i et ældre vindue.
Lydreduktion: Ca. 42 dB.
For at opnå det, skal karmen dog slutte meget tæt til væggen – er der revner, vil lyden trænge ind. - En forsatsrude indvendigt og en lyddæmpende rude med 2 lag glas yderst, hvoraf den ene rude er lamineret.
Lydreduktion: Op til ca. 50 dB.
Karmene skal dog være adskilte, fx ved hjælp af et afstandsstykke i gummi.
Til sammenligning kan en almindelig energitermorude med 2 lag glas dæmpe lyden ca. 31 dB.
Det menneskelige øre opfatter ændringer af lyd på denne måde:
- En ændring på 8-10 dB opfattes som en fordobling/halvering af lyden.
- En ændring på 5-6 dB er en meget tydelig ændring.
- En ændring på 3 dB er hørbar.
- En ændring på 1 dB er knap hørbar.
Der er derfor en væsentlig forskel på, om du anvender lyddæmpende glas eller blot har en almindelig energitermorude.
Eksempler på støj
- En ambulance med udrykning: 120-130 dB (øjebliksværdi)
- Stærkt trafikeret gade: 65-75 dB
- Almindelig samtale på 1 meters afstand: 60 dB
- En stille dagligstue: 20 dB
Grænseværdien for støj på arbejdspladser er 85 dB, mens alt over 65 dB vurderes som stærkt generende.
Hvor anvendes lyddæmpende glas?
Lyddæmpende glas anvendes hovedsageligt til at dæmpe lyde, der kommer udefra og ind i din bolig. Bor du fx tæt på en motorvej eller lige op ad en togbane, kan lydgenerne formindskes betydeligt ved at sætte lyddæmpende glas i vinduerne i stedet for almindelige termoruder.
Lyddæmpende glas kan også bruges i en glasdør eller i en væg, der helt eller delvist består af glas.
Hvordan ser lyddæmpende glas ud?
En lyddæmpende rude ligner en almindelig termorude. Det er kun helt tæt på, at du kan se en lille forskel, nemlig at en lyddæmpende rude er lidt tykkere.
Lyddæmpende ruder er derfor også noget tungere. Man skal regne med ca. 25 kg pr m² ved de lavere lyddæmpninger. De højeste er oppe over 40 kg pr m² ved 2-lags ruder.
3-lags ruder vejer 35 kg pr m² ved de lavere klasser, mens de vejer op mod 70 kg pr m2 ved de højeste klasser.
Hvad koster lyddæmpende glas?
Lyddæmpede ruder fås i forskellige udgaver til forskellige priser. Her er et par eksempler på en rude med målene 1,20 x 1,20 meter (2024-priser):
31 dB (alm) | 36 dB | 44/46 dB | |
2-lags rude* | 750 kr. | 1500 kr. | 2300 kr. |
3-lags rude | 1300 kr. | 1700 kr. | 5200 kr. |
Alle priser er inkl. moms.
*Vinduer og døre med 2-lags ruder overholder som udgangspunkt kun energikravene, når de opsættes i fritidshuse og ikke i helårsboliger.
Bemærk, at priserne kun dækker selve ruden. Udgifter til, ramme og montage skal lægges til og der er ikke taget højde for eventuelle rabatter.
Hvilke standarder eller godkendelsesordninger findes for lyddæmpende glas?
DS/EN 12758 fra Dansk Standard er baseret på en fælles europæisk standard, som beskriver ruders dæmpende egenskaber.
Alle lyddæmpende glas skal prøves og klassificeres i henhold til denne standard.