Med en køkkenhave kan du både få et udendørs spisekammer og vidunderlige oplevelser i natur for både store og små.
Nem guide til ny køkkenhave
Men med køkkenhavner er forarbejdet vigtigt, hvis du skal have størst muligt udbytte af dine anstrengelser.
Planlæg derfor køkkenhavens udformning over vinteren, så du er klar til at give dig i kast, så snart foråret står på spring. Du kan også godt starte på andre tidspunkter af året, men husk at medregne alle punkter herunder, så du ikke laver tiltag, der er sværere at rette senere.
Som udgangspunkt skal du have styr på disse syv ting, når du laver en ny køkkenhave:
- Placering af køkkenhave
- God jord
- Højbede, krukker og/eller friland?
- Valg af afgrøder
- Hvordan vil du så?
- Biodiversitet
- Pasning
Vi gennemgår herunder alle syv punkter, så du får en godt planlagt køkkenhave.
Placering af køkkenhaven
Fælles for de fleste afgrøder er, at de kræver god jord, sol, vand og næring. Lyset kan du sørge for ved at placere din køkkenhave på det mest solrige sted i haven. Gerne i et område, hvor der ikke er helt vindstille, da vinden kan beskytte din køkkenhave mod svampesygdomme. Køkkenhavens placering er især afgørende først og sidst på sommersæsonen, da afgrødernes med en plads i solen kan få en længere vækstsæson, hvis vejret tillader det.
Anlægger du din køkkenhave, hvor der for nyligt har været græsplæne, skal du vide, at fx kartofler og gulerødder kan blive angrebet af smælderlarver. De gnaver sig gennem rodfrugter og gør dem uanvendelige. Smælderlarver forsvinder af sig selv efter en eller to sæsoner uden græsdække, uden at du behøver at foretage dig noget.
Den rette jord hjælper afgrøderne på vej
Når jorden har den rette tekstur, er den meget bedre og lettere at dyrke grønsager i. Jorden i din køkkenhave må ikke være for sandet eller for lerholdig. Du kan føle dig frem ved at lade jorden passere mellem dine fingre. Jorden skal ikke føles let som sand på en strand, og hvis den derimod er for leret, er den dårligt til at stikke en spade i.
Hvis du har stiv lerjord, hvor køkkenhaven skal placeres, kan du fræse ca. 10 cm ned og blande grus eller sand (0-0,4 mm) i jorden, indtil du når en bedre sammensætning. Er jorden omvendt for sandet, kan du blande med omsat kompost eller muldjord. Husk i så fald at lægge 3-5 cm kompost ud i bedet hvert år.
Højbede, krukker eller friland?
Du har frit valg ift. hvad du vil plante dine afgrøder i. Og du kan lave en kombination af de tre nedenstående.
Mange vælger at hæve og afgrænse køkkenhaven med højbede. Et højbed har den fordel, at du kan få fuldstændig kontrol over, hvilken jord du fylder i bedet med - og du slipper for at bøje dig så meget. Men du slipper ikke for ukrudt, og du skal regne med, at jorden i højbede udtørrer hurtigere, og skal vandes oftere. Jorden i højbedet skal ikke skiftes ud, men du kan med fordel tilføje kompost med ny næring, hvis niveauet i bedene er faldet.
Planter du i krukker, er det lidt samme historie som højbedet - her er der bare mindre plads, men til gengæld kan du rykke rundt på dem som du vil. Krukker er godt til fx krydderurter og mindre afgrøder, men du kan også dyrke kartofler, rødbeder og bærbuske.
Friland betyder, at du planter direkte i din jord. Det er nemt at vælge præcis, hvor stor en køkkenhave du vil have. Her er det vigtigt med afgrænsning omkring bedet, så ukrudt, græs og lignende ikke spreder sig ind i.
Vælg afgrøder med omhu
Når du skal vælge afgrøder til køkkenhaven, bør du i begyndelsen holde dig til lette grøntsager som fx salat, krydderurter, rarbaber, gulerødder, rødbeder, ærter, bønner, squash og radiser. Begynder du med disse urter og afgrøder, går det sjældent galt.
Når du ved, om det at have en køkkenhave er noget for dig, og du er klar til at holde et skarpt øje med nattefrost og jordstruktur, kan du forsøge dig med sværere afgrøder som broccoli eller asparges, der er noget af det sværeste at dyrke i Danmark, fordi det let bliver angrebet af alverdens skadedyr.
Du bør under alle omstændigheder rotere mellem forskellige slags afgrøder i køkkenhaven, så du undgår, at jorden bliver udpint. Der skal helst gå 3-4 år, før du planter en grøntsag samme sted igen.
Sådan sår du dine afgrøder
Du har to muligheder at så dine afgrøder på:
- I rækker
- Som bredsåning
Sår du på en række, så kig på frøposen, hvor det vil stå, hvor lang afstand der skal være mellem hvert frø og mellem rækkerne. Når du bredsår, markerer du et areal i din køkkenhave, hvor den valgte grøntsag skal vokse. Drys frøene tilfældigt, men jævnt ud i det afmærkede område, og dæk dem forsigtigt med jord, som du river meget forsigtigt. Når planterne begynder at vokse frem, kan du tynde ud, så de har plads til at vokse hver især.
Gode tidlige grøntsager er radiser, spinat og salat, der bedst spirer ved lidt lavere temperaturer end andre grøntsager. Alle slags blomsterfrø samt gulerødder, rødbeder og radiser skal du ikke forkultivere i drivhus, men så direkte i jorden. Sarte og sene afgrøder som bønner og majs er gode at forkultivere i drivhus eller i en vindueskarm.
Styrk biodiversiteten
Det er en smal sag at styrke biodiversiteten og samtidig give køkkenhaven en snert af prydhave. Du kan let så rækker med sommerblomster som solsikker, morgenfruer, fløjlsblomst, tagetes eller kornblomster mellem dine spiselige afgrøder eller for enden af hvert bed. Blomsterne behager øjet og tiltrækker bier og andre nyttedyr til haven - og en del blomster kan også spises.
Sådan passer du køkkenhaven
At holde en køkkenhave forpligter, fordi vejret kan være ustadigt. I perioder med tørke og meget med sol og lidt regn, skal du være over afgrøderne med vand om aftenen, for ellers kan bladene begynde at hænge. Hvis jorden ikke bliver vandet og får tilført næring, kan du få et dårligt udbytte. Giv derfor din køkkenhave ekstra kompost eller almindelig blandingsgødning hveranden eller hver tredje uge. Fordel det jævnt mellem rækker og planter.
Fjern løbende ukrudt, og vend forsigtigt jorden omkring planterne med en rive. Gør det gerne i fuld solskin, da det får ukrudtet, hvis rødder nu er revet over, til at visne. En god tommelfingerregel er at gå køkkenhaven igennem med et lille hakkejern eller skuffejern hver uge i vækstsæsonen, for så bliver ukrudt aldrig et problem i din køkkenhave.