Hvad er et kvalitetskøkken?
Der er selvfølgelig forskellige meninger om, hvad et kvalitetskøkken er, og nok især, hvad det bør indeholde. Der er også delte meninger om design, farver og materialer.
Men overordnet handler kvalitet om gode materialer, god håndværksmæssig kvalitet og ikke mindst en god funktionalitet. Har man de områder på plads, så har man et køkken af god kvalitet.
Et kvalitetskøkken – eller snedkerkøkken - kan have lækre fingertappede skuffer i massivt træ, som stort set lukker af sig selv ved et lille skub. Skuffen hamrer ikke i, men glider stille og lydløst i.
Det kan også være kendetegnet af, at der ikke er nogen låger, der klaprer eller hænger. Hængslerne kan være af metal og ikke af plastic, og de er skruet fast i massivt træ og ikke i spånplade. Der er rene linjer og til tider vovede materialesammensætninger.
Der kan være kogende vand i en hane, og en espressomaskine, der bipper, når café latten er færdig. Der er mange ting i nutidens køkkener, som ud over at forsøge at virke tiltrækkende på vores opmærksomhed, rent faktisk også er nøje gennemtænkt, flot designet og funktionelt.
Gode materialer
I et kvalitetskøkken er materialerne rare at røre ved. Detaljerne er gennemførte, og der mangler ikke noget. Beslagene til låger og skuffer hænger ikke, og der er ikke noget, der skramler.
Et køkken i massivt træ er for mange mennesker et kvalitetskøkken. Her er elementerne sammensat af hele og massive træelementer, som oftest er limet sammen. Der er ingen spånplader med finér i disse køkkener. Spånplade oser ikke af kvalitet og lækkerhed og slet ikke, når fineren begynder at slippe spånpladen og dermed ikke sidder ordentligt fast.
I dag er de fleste køkkenelementer lavet af spånplader eller mdf-plader i varierende kvalitet. Men en spånplade bliver aldrig en egetræsplade, bare fordi der er kommet et tyndt lag finér på oversiden. Finér er et tyndt lag af den ægte træsort, der under stort pres bliver limet på pladerne.
Nogle af de ting, der oftest bliver slidte at se på, fordi de ikke er skabt til hårdt brug hver dag, er bordpladen. Bordpladen er det element, der binder selve køkkenet sammen, men også det element, der udsættes for det hårdeste pres. Selvom der findes mange forskellige typer bordplader, er der dog ikke nogen, der kan opfylde alle krav til funktion, æstetik og økonomi.
Bordplader af kompositmaterialer som corian eller stål er meget slidstærke. Begge materialer bliver selvfølgelig slidte at se på, men de ældes med ynde. Men de kan, hvis du ikke kan leve med dette, poleres op igen, så de ser ud som ny.
Vælger du derimod bordplader af træ, skal du uanset træets hårdhed være indstillet på løbende vedligeholdelse. Det kræver lidt mere at have en bordplade af træ. Den skal altid tørres af for fugtige plamager eller andet, der kan give skjolder. Men kan du leve med den ekstra vedligeholdelse, er en bordplade af træ et smukt valg, som er behageligt at lave mad ved.
Håndværksmæssig kvalitet
God holdbarhed og dygtig forarbejdet snedkerarbejder af høj håndværksmæssig kvalitet kendetegner også et kvalitetskøkken. Her får du et luksuskøkken, som holder længe grundet den høje kvalitetsstandard. Der bør ikke være låger eller skuffer, der mister form eller facon, så de ikke kan åbne eller lukke.
Kvalitet og design går hånd i hånd og det er der ikke tvivl om når det drejer sig om kvalitetskøkkener. Det er solidt, uden kompromis og eksklusivt. Her er hvert køkken skræddersyet efter dit behov og ønsker, dvs. hvert køkken bliver bygget fra bunden hver gang. Der er ingen præfabrikering, alt bliver lavet ude på værkstedet.
I kvalitetskøkkener er det især detaljerne, man ligger mærke til, for de træder frem og det er kvalitetsmaterialer forarbejdet af høj snedkerarbejder med traditionsrige gamle teknikker som fingertapning.
God funktionalitet
Det er også vigtigt, at køkkenet består af elementer, der er resultatet af godt design og gennemtænkte løsninger; køkkenelementer, som er funktionelle, hvor der er tænkt over opbevaringsplads, arbejdsfunktioner og også æstetik.
Et kvalitetskøkken skal tilpasses boligen og udnytte rumligheden bedst muligt. En arkitekt eller køkkendesigner kan sørge for, at køkkenet opfylder boligejerens behov og sikre, at køkkenet passer til såvel bolig som beboere.
Det er jo utrolig forskelligt, hvordan man bruger sit køkken. For nogle er køkkenet husstandens samlingssted, for andre er det opbevaringssted til mælken til kaffen. Et kvalitetskøkken afspejler beboernes livsstil og imødekommer deres behov. Om et køkken er i god kvalitet, kan altså også være en subjektiv størrelse, og handler udover gode materialer og godt håndværk også om funktionalitet, stil, smag og behov.
Hvis køkkenet er besværligt at arbejde i, kan materialerne være nok så gode og hvidevarerne også, men man vil ikke opleve det som et kvalitetskøkken.
9 ting der normalt betales ekstra for:
- Designede og anderledes løsninger.
- Materialevalg, som regel eksklusive og/eller utraditionelle eksotiske træsorter, sten-og kompositmaterialer.
- Massive køkkenelementer, dvs. ingen spånplade med finér.
- Snedkerfremstillede elementer som er håndlavede på værksted.
- Fingertappede skuffer, indlæg og bestikindsatser.
- Specielle lukkesystemer, så skufferne næsten lukker af sig selv.
- Underlimet eller nedfræset vask (vasken er plan med bordpladens øverste kant).
- Kvalitetsblandingsbatterier.
- Eksklusive hårde hvidevarer
Hvad betaler du ekstra for?
Et kvalitetskøkken eller snedkerkøkken er i mange tilfælde specialfremstillet til det pågældende rum. Du har meget større indflydelse på, hvordan køkkenet kommer til at se ud, da der ikke som almindelige køkkener er standarder for, hvordan tingene skal være. Snedkeren, der skal bygge dit køkken, vil naturligvis rådgive dig på bedste måde.
Et håndlavet kvalitetskøkken har mange lækre detaljer. Træets årringe løber igennem på alle skabe og skuffers fronter. Der er fingertappede og svalehalesamlinger på skuffer og skabe.
Når du køber et snedkerkøkken eller kvalitetskøkken, er der normalt mange fordele og kun en ulempe, nemlig prisen. Det er ofte meget dyrt at købe kvalitet. Men opholder du dig en del i dit køkken og bruger det meget, kan du have fornøjelse af det i årevis. Et kvalitetskøkken kan stort set ikke slides op, men holder form og facon, bare du passer på det.
Du betaler også mere, hvis du vælger et køkken fra et køkkenfirma, hvis løsninger er nytænkende og eksklusive. I nogle tilfælde bliver køkkenet betragtet som designikon og et rent kunstværk. Der bliver leget med materialer og lavet vovede sammensætninger af eksklusive materialer - og det betaler du ekstra for.
Hvilke materialer bruges typisk til kvalitetskøkkener?
Det er svært at sige noget generelt om materialerne i et kvalitetskøkken, da de ofte varierer meget. Men der er dog enkle materialer, der er så dyre, at de kun findes i luksuskøkkenerne.
I mange eksklusive køkkendesign bliver der, som et led i at være nyskabende og anderledes, satset på nye og eksklusive materialer. Især i forhold til træ er der en tendens til at udforske mulighederne og eksperimentere med overflader, lakker, olier osv.
Der bruges bløde træsorter, som egentlig ikke egner sig som køkkenmateriale, men de kan behandles med flere gange lak og kan dermed blive modstandsdygtige over for slag, hakker og ridser.
Samtidig bliver corian og andre kompositmaterialer stadig benyttet i høj grad. Ligesom træ generelt er et efterspurgt materiale. Ofte kombineret med andre typer materialer såsom:
- Sten
- Komposit
- Kakler
- Fliser
- Klinker
- Beton
- Stål
- Aluminium
Følgende træsorter er dyre, men samtidig særdeles velegnede i et køkken og ses da også i sortimentet hos mange af de førende køkkenfirmaer:
- Valnød
- Wengé
- Europæisk/amerikansk elm
- Zebrano
- Ahorn
- Ask
- Elm
Er det bæredygtigt med et kvalitetskøkken?
Det korte svar er, ja – hvis du sørger for at beholde det, indtil det er nedslidt.
Hvis du vælger et kvalitetskøkken, fordi du skal bygge en ny bolig, eller dit nuværende køkken ikke kan mere, giver det god mening. Har du omvendt et nyere køkken, og er det lågerne eller bordpladen, du er træt af, ville det være mere bæredygtigt, hvis du nøjes med at skifte de dele.
Træ udgør en stor del af køkkenet. Stil krav til, at der skal bruges certificeret træ, som er fx FSC- eller PEFC-mærket. Det giver garanti for, at der i produktionen tages hensyn til, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.
Så jo længere du beholder hele eller dele af køkkenet, jo færre materialer skal der bruges til at lave nyt. Du sparer altså på ressourcerne og den energi, der bruges på produktionen.