Danmark er ikke kendt for at producere vin, men vi kan til gengæld godt finde ud af at drikke den. Hvert år langes der ca. 150 mio. liter vin over disken rundt om i landets butikker foruden den vin, der bestilles hos udenlandske vinhandlere eller krydser grænsen i en tætpakket trailer.
Hvis du er glad for vin, er du måske også interesseret i at vide, hvordan du bedst opbevarer de dyrebare dråber. Ifølge eksperterne er det af forskellige årsager ikke ligegyldigt, hvor du opbevarer vinen, da det sikrer, at vinen fortsætter sin naturlige smagsudvikling over tid.
Du bliver ikke syg af at drikke en vin, der er blevet opbevaret forkert, men den kan smage underligt eller ligefrem være udrikkelig.
3 generelle tips til at servere og drikke vin
- Rødvine smager bedst, når de serveres med en temperatur mellem 13 og 18 grader
- Hvidvine smager bedst mellem 5 og 9 grader
- Hold altid vinglasset ved stilken og ikke bowlen, så undgår du at opvarme vinen for hurtigt
Sådan opbevarer du vinen korrekt
Tre vigtige faktorer, der har indflydelse på vinens tilstand, er:
- Lys. Vinen skal ikke have direkte sollys, men helst opbevares et mørkt sted.
- Luftfugtighed. Ikke noget, du skal bekymre dig om, hvis dine vine har propper af plast eller metal. Men har vinen korkprop, kan en luftfugtighed under 60-75 procent ødelægge proppen og i yderste konsekvens forvandle den til savsmuld mellem dine hænder. Vær dog opmærksom på, at for høj luftfugtighed kan ødelægge vinens etiketter.
- Temperatur. Vinen skal helst holdes konstant på et sted mellem 10 og 15 grader, når du opbevarer den. Det gælder for alle vine, selvom de senere serveres ved forskellige temperaturer.
Generelt gælder for opbevaringen, at vinen skal opbevares liggende, hvis flasken er med korkprop. Proppen er porøs og ved at opbevare vinen liggende, tilføres den fugt, så ilt holdes ude. Sørg også for, at vinen ikke udsættes for vibrationer.
Det betyder mindre, hvordan du opbevarer din vin, hvis du alligevel drikker den hurtigt.
Vinkælder eller vinkøleskab er den optimale løsning
Det vigtigste ved vinopbevaring er, at vinen ikke udsættes for hyppige og store udsving i temperatur. Enhver længevarende opbevaring af vin bør derfor tage udgangspunkt i korrekt temperatur, lys og luftfugtighed.
Alle tre ting kan du nemmest kontrollere med et vinkøleskab, vinopbevaringsskab eller vinrum med kølesystem. Alternativt kan du opbevare vinen i en kælder, som ikke behøver at være en decideret vinkælder.
Har du ikke en kælder, er der ingen grund til at fortvivle. Du kan godt skabe fine opbevaringsforhold, uden at bruge tusindvis af kroner. Find din boligs koldeste rum, hvilket ofte findes på husets nordside, og find her et mørkt sted at opbevare vinen.
Hvilket vinkøleskab skal du vælge?
Vinkøleskabe og vinopbevaringsskabe findes i alle mulige former, afskygninger og prisklasser. Ikke mindst vinkøleskabets lagerkapacitet spiller en rolle. Et vinkøleskab kan, ligesom et almindeligt køleskab, indstilles til en bestemt temperatur. De dyrere skabe kan endda indstilles med forskellige temperaturzoner, som tilgodeser langtidsopbevaring samt kortidsopbevaring, hvor man eventuelt ønsker temperaturen tættere på serveringstemperatur.
De billigste kan fås ned til 5-600 kroner, mens de dyreste, der typisk kan rumme langt mere vin, let kan koste over 30.000 kroner.
Når du investerer i et vinkøleskab er det vigtigst også at være opmærksom på strømforbruget, da der er stor forskel på det afhængig af størrelse og prisklasse.
Opbevar vin i soveværelset – ikke i køkkenet
Har du ingen kælder eller lyst til et strømslugende køleskab, kan du opbevare din vin i soveværelset. I soveværelset holder mange temperaturen jævn og kølig, og så er der ofte dækket bedre af for lys end i både stue og køkken.
Kan du finde plads i et skab i soveværelset, mangler du blot en vinreol, der kan fås mange steder i træ eller metal.
Det er ikke en god ide at opbevare vin i køkkenet, fordi madlavning kan forårsage temperaturudsving, der kan påvirke vinen negativt, specielt hvis den får lov at ligge længe.