Gode råd, hvis du skal fremleje
- Lav præcise skriftlige aftaler om lejemålet, uanset hvor længe du skal bo der.
- Aftal, hvilke regler der gælder for brug af køkken, bad, vaskemaskine og lignende. Kort sagt alle hverdagsting, der ellers kan være anledning til unødige konflikter.
- Det er også vigtigt at aftale, i hvilken stand lejligheden eller værelset skal afleveres, når du flytter ud igen.
To uger på farmors sofa. Måske en måned, hvis alt ikke lige gik, som det skulle. Så ville hun være på plads i egen studiebolig.
Det var 18-årige Maria Knudsens plan, da hun i sommeren 2016 forlod Vordingborg for at gøre gymnasiet færdigt i hovedstaden. Vi besøgte hende i 2017.
– Jeg var spændt og glad, da jeg flyttede. Jeg troede virkelig på, at jeg hurtigt ville få min egen lille lejlighed, siger hun.
Sådan gik det ikke. Hun måtte blive på sofaen, indtil hun i januar fandt en kort fremleje på én måned. Herefter sov hun i en periode hos venner og bekendte. Videncentret Bolius møder hende i en andelslejlighed på Nørrebro, som hun fremlejer sammen med en ven. Det er hendes tredje bolig på under et år.
Hun ville til hovedstadsområdet, fordi hun er aktiv i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning og pendlede til København to-tre gange om ugen i den forbindelse.
Før Maria flyttede, fik hun at vide af sin studievejleder, at det ville være nemt at finde en studiebolig i København, fordi hun var tilflytter og derfor ville komme højere op på ventelisterne. Der kom dog ikke noget tilbud, der var til at betale med en SU. Og det var ikke, fordi hun ikke søgte bredt.
– Jeg tror, at jeg nåede at skrive mig op til 400 værelser og studieboliger. Både i København, Roskilde, Trekroner, Høje Taastrup og Vestegnen. Så jeg tænkte, at det ville gå relativt hurtigt.
Skal du til at flytte hjemmefra?
Har du spørgsmål om lejekontrakt, depositum eller andre ting, der kan være en udfordring, når du flytter hjemmefra, kan du få uvildigt svar fra en af Videncentret Bolius’ eksperter i brevkassen Spørg Bolius.
Mange står uden tag over hovedet
Der er ganske vist mange boliger i de større danske byer, men der er mange om dem. En undersøgelse, som Djøf gennemførte i 2013, viste, at hver fjerde studerende op til eller under deres uddannelse har oplevet at stå uden bolig. Særligt i København er det et problem.
Samtidig siger 67 procent af de adspurgte studerende i undersøgelsen, at det er vanskeligt at finde en bolig, de har råd til at betale.
Og billige boliger bliver næppe nemmere at finde fremover. Københavns Kommune forventer, at befolkningstallet vil stige med ca. 104.000 frem mod 2027. For Aarhus Kommune er forventningen 40.000 flere indbyggere i 2026. For begge byer gælder det også, at andelen af 20-29-årige indbyggere er væsentlig højere end landsgennemsnittet.
Korte lejemål
- Undgå at lave for mange ændringer i lejligheden eller på værelset – så sparer du udgifter, når du flytter igen.
- Sæt hellere søm og skruer i vægge end i træværk. Det er nemt at udbedre sømhuller og male vægge, mens det er mere besværligt og dyrere i træværk.
- Pas på gulvene. Læg evt. tæpper på.
- Tag hensyn til naboer. Sæt fx tv og højtalere på lydabsorberende underlag.
Ingen dør at lukke
Marias nuværende fremleje består af et køkken-alrum, bad og et soveværelse. Derfor har hun og bofællen sat spånplader op for at dele soveværelset i to, så begge har et lille værelse. Værelse er dog en overdrivelse, for spånpladerne går ikke helt op til loftet, og lydisoleringen er lig nul. Musik og serier på computeren må foregå med høretelefoner, og privatliv er der ikke meget af.
– Man bliver sindssyg af hinanden nogle gange. Kommer min roomie hjem fra byen om natten, kan jeg ikke undgå at vågne, siger Maria, hvis usikre boligsituation har gjort det svært at koncentrere sig om gymnasiet.
– Det er en kæmpe stressfaktor, og det er enormt svært at være gymnasieelev, når man hele tiden har det hængende over hovedet, at man ikke ved, hvor man skal bo, siger hun.
Der er ikke sat en dato på, hvornår hun må forlade lejligheden. Men ejeren planlægger at sælge, og derfor skal Maria bruge sommeren på at finde et nyt sted. Hendes kæreste kommer til byen, og de vil gerne finde en lejlighed sammen. Kravet er, at den skal være til at betale. Og så må det gerne være et sted med rigtige vægge uden udløbsdato.
– Fortryder du i dag, at du flyttede hjemmefra?
– Ja. Eller det har jeg i hvert fald gjort i perioder. Men jeg har også lært meget af at stå på egne ben på den her måde, og jeg har udviklet mig af det, siger Maria.
– Nu skal jeg bare finde en lejlighed, og så skal det nok gå, siger Maria og holder en pause, inden hun går videre.
– Det håber jeg i hvert fald – eller det satser jeg på.