Spørg Bolius

Hvad er fordele og ulemper ved overstrygning af et tegltag?

Hej Bolius

Hvad er fordele og ulemper ved overstrygning af et tegltag?


Baggrund: Mit hus fra 1971 har tegltag og loft til kip i hele huset. Der er rundt omkring på loftet indvendigt kommet små skjolder efter slagregn. Undertaget er en form for plastik, det bærer præg af at have set bedre tider. Jeg har konstateret dette ved at flytte et par tegl (Alle tegl på taget ligger løst). Jeg har haft et tagfirma ude, og de mente, at eneste mulighed er at skifte taget. Husets grundareal er 167 kvm, og et slag på tasken var, at et nyt tegltag koster omkring kr. 350.000. Jeg har læst om overstrygning og er interesseret i at høre jeres mening om dette som alternativ til at skifte taget? Mvh Henrik

 

Hej Henrik

Der er enkelte firmaer som excellerer i at lave overstrygninger med elastiske fuger. Ellers kender man overstrygninger med mørtel fra helt gamle dage, og fra særligt husene i Skagen, hvor overstrygningsmørtlen males hvid.

Fælles for begge typer overstrygning er, at der er tale en form for lappeløsning, (med undtagelse af husene på Skagen). Overstrygning med mørtel holder typisk ikke særligt lang tid, før mørtlen krakelerer.

Overstrygning med elastiske mørtler holder udmærket. Jeg kender ikke levetiderne på det, men det er nok et sted mellem 5-10 år, (måske mere på nordsiden).

Et af de store problemer med overstrygning er, (primært hvad angår elastiske fuger) at taget ikke ventileres efterfølgende. Selve tagfladen bliver ret tæt, hvilket så kan holde på fugten. Derfor er helt naturligt følgearbejde ved en overstrygning, at der skal sættes tudsten i, (tagsten med særlige huller) så fugten inde fra kan komme ud.

Det kan dog være nemmere sagt end gjort, at skabe et godt ventilationsflow over hele tagfladen, og dermed opstår der risiko for fugtskader – indefra.

Personligt var det ikke noget jeg ville overveje, jeg synes simpelthen det er utroligt grimt, og der er noget forkert i løsningen med at sikre tagets tæthed med fuger, hvis du spørger mig. Med det sagt har jeg fuld forståelse for, at det ikke er de sjoveste 300.000 – 400.000 kr. at bruge …

Men der er mange gode fordele i at får skiftet taget helt, og gør man det rigtigt, (og lovligt) får du også efterisoleret og etableret dig en ny tæt dampspærre som samlet sikrer jer imod træk og kulde, samt et nyt undertag. Videre kommer der også nyt træværk, nye tagrender og deslige. Og for lagt de fleste huse, er det en investering som kan tjenes hjem på øget salgspris og bedre energimærke, (lavere varmeregning).

Du risikerer at bruge en 30.000 – 50.000 kr. på noget der reelt ikke giver dig mere værdi, end ved at taget selvfølgelig/forhåbentlig bliver tæt. Men husk på, at utæthederne typisk opstår ved alle samlinger og gennembrydningerne i taget. Og de bliver der ikke nødvendigvis gjort noget ved i forbindelse med en overstrygning.

Jeg håber du kan bruge svaret, på trods af det lidt nedslående budskab…

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden