Hvilke fordele og ulemper er der ved havelåger og porte?
En havelåge eller en port er den første velkomst, du som boligejer kan give dine gæster og dig selv. Den markerer, hvor din grund begynder og kan være med til at fremhæve dit hus. Fra havelågen eller porten har du mulighed for at skabe et smukt kig ind i din have.
En havelåge eller port kan dertil være praktisk, hvis du har fx har hund eller andre husdyr, som du gerne vil holde inde på din grund. Det kan også være smart at anskaffe sig en havelåge eller port, hvis du har små børn.
Fordele ved havelåger og porte
- Det kan være en smuk indgang til din have eller indkørsel.
- Det kan være en praktisk måde at holde børn og dyr inde eller ude.
- Du har mulighed for at låse af til din grund og holde uvedkommende væk.
Ulemper ved havelåger og porte
- De kan være dyre at købe og omstændige at sætte op.
- De kræver vedligeholdelse og reparation.
- Du kan ikke have en åben forhave eller indkørsel.
Hvilke typer havelåger og porte findes der?
Havelåger og porte varierer meget i form og udseende, og de findes til alt fra det statelige og fornemme look til et mere uhøjtideligt og hjemligt udseende. Der er rig mulighed for at finde en låge, der passer til dit hjem og dine behov.
Der findes overordnet set to typer havelåger og porte: hængslede og skydelåger/-porte. Ydermere kan du vælge imellem en enkelt fløjet låge eller port, dvs. med én låge eller dobbelt fløjet som er to låger, der er sat mod hinanden.
En dobbeltlåge er god, hvis du gerne vil have en meget bred indgang og er også den foretrukne løsning, når det gælder porte.
Skydelågen/-porten kræver lidt mere i konstruktion og udførelse, da den også skal have skinner at glide på. Desuden skal der være plads til, at lågen eller porten kan skydes til siden, når den åbner.
Hvor købes havelåger og porte?
Du kan købe færdigproducerede havelåger og porte hos byggemarkeder og hos de enkelte producenter. Desuden kan du hos nogle producenter få lavet en låge eller port efter mål ud fra producentens udvalg af forskellige dele.
Du kan også få designet og fremstillet din havelåge eller port helt fra bunden som specialordre. Endelig kan du lave havelågen eller porten selv. Her vil en havelåge eller port af træ være den mest overskuelige opgave. Det er en fordel at have lidt erfaring med at arbejde med træ, når lågen skal bygges og tilpasses, så den ikke binder.
Hvad skal du tænke over, inden du køber en havelåge eller en port?
En låge er ikke bare en låge. Så overvej nøje, hvilke funktioner din havelåge eller port skal have.
- Hvilken bredde og højde skal havelågen eller porten have?
- Hvordan skal den åbne?
- Skal børn kunne åbne og lukke den?
- Har du husdyr, som skal holdes inde på din grund?
- Skal lågen eller porten kunne låses?
- Hvordan skal havelågen eller porten se ud?
- Hvordan får du den til at passe til omgivelserne?
- Hvilke materialer skal havelågen eller porten laves af?
Bredde, højde og åbning
En havelåge har typisk en bredde på 110-140 cm. Den kan dog sagtens være bredere, men så er det en fordel at vælge en dobbeltlåge, for at lette presset på hængslerne. Hvis der skal kunne køre biler gennem en port, bør den være mindst 3 meter bred.
En havelåge har typisk en højde på 90-110 cm. Hvis du ønsker, at den skal skærme af, så der ikke kan kigges ind i haven, bør den have en højde på ca. 180 cm. Porte er typisk 180-200 cm høje.
Enten er der allerede en åbning, hvor lågen eller porten skal placeres, eller også skal du lave en åbning. Overvej i dette tilfælde, vor det er mest hensigtmæssigt at placere åbningen i forhold til adgangsforhold.
Hvad koster havelåger og porte?
Havelåger af træ | 1.000 kr. |
Porte af træ | 6.000 kr. |
Havelåger i smedejern | 5.000 kr. |
Porte i smedejern | 10.000 kr. |
Havelåger i rustfrit stål | 2.000 kr. |
Porte i rustfrit stål | 7.000 kr. |
Materialer
En låge eller port kan være både bred og tung, så derfor skal du sørge for at vælge gode beslag og hængsler, så selv en tung og solid havelåge eller port forholdsvis nemt kan åbnes. Dertil er det væsentligt at hængslerne og beslagene er lavet i en kvalitet der kan modstå rusk fra vind og vejr.
Havelåger og porte er typisk lavet af:
- Træ.
- Smedejern.
- Rustfrit stål.
Der findes mange egnede træsorter til især havelåger. Fx gran, fyr, eg, lærk og pil (flettet) egner sig. Porte kan også opføres i træ, men ses oftest i jern eller stål.
Havelåger og porte af træ bør overfladebehandles med træbeskyttelse for at gøre dem mere modstandsdygtige over for vind og vejr.
En havelåge af smedejern er ofte galvaniseret og herefter lakeret for at modvirke rust. Når jernet skal galvaniseres, sænkes det ned i et kar med varm flydende zink, og derefter bliver lågen eller porten lakeret, oftest sort.
En havelåge eller port af rustfrit stål er lavet af en type stål, der har fået en behandling (legering), så det ikke ruster. Låger og porte af rustfrit stål kan derfor både være ubehandlede og malede.
Hvor meget vedligeholdelse kræver havelåger og porte?
Havelåger og porte af træ skal vedligeholdes cirka hvert tredje til femte år for at forhindre, at de går til på grund af råd og svamp forårsaget af fugt og vand.
Havelåger og porte af smedejern eller rustfrit stål er langt hen ad vejen vedligeholdelsesfrie, men der kan med tiden komme en større brist i jernet eller stålet, så metallet begynder at ruste eller korrodere.
Du skal huske at holde øje med, i hvilken stand de mindre dele som hængsler og beslag er, da de med tiden også kan trænge til vedligeholdelse.
Hvilket tilbehør kan du få til havelåger og porte
Du kan købe ekstra udstyr til de fleste havelåger og porte. En låge eller port af smedejern og rustfrit stål kan du sætte flere detaljer på, eller de kan foroven afsluttes med forgyldte spyd, kupler el.lign. Du kan ved flere producenter også få indsat dine initialer, husets eller gårdens navn.
Til porten kan du købe automatik, så porten åbner automatisk, når du kommer kørende i din bil og skal have den igennem. Portautomatik kan både monteres på stolpen i siden af porten eller på muren. Nogle modeller lægges skjult nede i jorden under belægningen. Hvis du vil have portautomatik, skal du sikre dig, at du får et system, som kan håndtere den type og størrelse port, du har valgt.