Det genbruger danskerne oftest
- Mest genbrugte til ombygning. 12 % genbruger stolper og brædder.
- Mest genbrugte inventar. 18 % genbruger møbler.
- Mest genbrugte i haven. 17 % genbruger fliser.
Spar penge, mindsk ressourceforbruget og få mere særpræg i din bolig eller have.
Det er nogle af de mange fordele der er ved at genbruge stolper og brædder til fx tagspær, havelåger, skur eller møbler.
Og i de fleste opgaver kan det sagtens lade sig gøre, hvis træets stand er god nok og hvis du overholder de gældende krav, der er til fx konstruktionstræ.
Krav til genbrug af træ
Ligesom med alt andet genbrug, skal du også med stolper eller brædder sikre dig, at deres funktion lever op til de eventuelle krav der er til den pågældende anvendelse.
Det er dit ansvar at undersøge om der er krav til den pågældende anvendelse, samt at funktionen af det genbrugte træ er af god nok stand.
Det er som udgangspunkt mest relevant, hvis de genbrugte stolper og brædder skal fungere som konstruktionstræ, fx som tagspær eller i et skur, hvor der er krav til bæreevnen, belastningen, modstandsdygtighed overfor vind og vejr, brandklasse og lignende.
Hvis du til dit projekt skal bruge certificeret træ, skal du kunne finde det pågældende stempel eller mærke på træet. Kan du ikke det, skal du ikke genbruge træet til det formål. Udover at det er ulovligt, øger du risikoen for fejl og skader, der kan ødelægge din bolig eller skade dig selv.
Læs mere om brug af træ som bærende dimension i linket herunder.
Det kan du bruge genbrugstræ og tømmer til
Du kan sagtens bruge brugte stolper og brædder af træ masser af steder i dit hus, lejlighed, på altanen eller i haven – faktisk kan du bruge genbrugt træ alle steder, hvor der ikke er krav til certificering af træet.
Indvendigt kan du fx bruge stolper og brædder til vægbeklædning, som skillevæg, hylder eller diverse møbler, fx seng, bord eller stol.
Til haven kan du sagtens bruge genbrugte træbrædder og -stolper til vindskeder, hegn, havelåge, sandkasse, espalier, legehus, kompostbeholder, højbed og meget mere.
En god huskeregel er, at træ der er brugt ude fortsat skal bruges ude – og ligeledes indvendigt.
Det er også vigtigt, at du undersøger træets kvalitet og stand samt om træet eventuelt er behandlet, fx med en trykimprægnering eller lakering, eller om de er ubehandlede.
Tilpas stolper og brædder, så det kan genbruges
Generelt, når du bruger træ til projekter i din bolig eller have, bør du bearbejde det – uanset om det er nyt eller genbrugt træ.
Det giver sig selv, at du skal bearbejde træet, så det passer til projektet. Oftest vil det være nok at save stykker eller høvle dele af træet af. Dette er også relevant, hvis du bruger genbrugt træ, hvor en del af det er i for dårlig stand.
De fleste gør det selv-projekter, der involverer træ, kan klares med en sav og en høvl. Skal du lave finere snedkerarbejde, fx lave møbler, skal du have mere håndsnilde og værktøjet i orden.
Når dit projekt er færdiglavet kan det oftest betale sig at give træet en form for overfladebehandling/beskyttelse, fx sæbe, olie eller maling.
Har du rester af træ, du ikke får brugt, kan du med fordel sælge eller give dem videre til andre – eller aflevere dem korrekt på genbrugsstationen.
Ekspertens råd til genbrug af byggematerialer
- Opsøg selv mulighederne. Undersøg, hvad der kan lade sig gøre i dit byggeprojekt. Foretag en vurdering af, hvor det er hensigtsmæssigt at benytte materialerne, også i forhold til den samlede levetid af hele bygningen. Inddrag med fordel rådgivere eller håndværkere med viden om genbrug af materialer.
- Tjek kvaliteten. Kravene i bygningsreglementet skal være opfyldt, også når du anvender genbrugte materialer. Og det er dit ansvar som bygherre at sørge for det. Bruges materialerne inde, må de ikke belaste indeklimaet. Ved udendørs brug skal du tænke på miljøet og deres evne til at modstå vind og vejr. Kan du ikke foretage vurderingen selv, kan du spørge fagfolk.
- Brug materialerne korrekt. Det er ikke altid hensigtsmæssigt at genbruge bare for at genbruge. Sørg for, at materialerne bruges til det, de er egnet til, ellers kun som supplement.
- Æstetik og funktion skal spille sammen. Materialerne skal have både en æstetisk og brugsmæssig funktion og benyttes byggeteknisk korrekt. Det understøtter kvaliteten og din tilfredsheds med projektet, så du ikke udskifter det hele kort tid efter.
- Tænk langsigtet. Sørg for, at levetiden på både byggematerialet og bygningen er høj og ikke kræver større vedligeholdelse eller rengøring. Et samlet klimaaftryk afhænger af mange faktorer, men jo længere tid byggeriet holder, jo bedre for både miljøet og din pengepung.
- Send materialerne videre. Vil du gerne have andre skal genbruge dine byggematerialer, skal du selv stå for at sælge dem eller give dem videre – alternativt sortere dem grundigt. Afleverer du dem uden sortering til håndværkere eller på genbrugspladsen, kan du risikere, at de bliver knust og brugt som fyld fremfor som materialer.
Kilde: Tine Nielsen, arkitekt og fagekspert hos Bolius