Med udendørs belysning kan du lyse din grund smukt op i mørket, og samtidig mindsker det risikoen for indbrud.

Når dagslyset svinder ind til under 45 lux (til sammenligning er der mellem 200 og 500 lux under en arbejdslampe), giver det mening at tænde lyset.  

Men når du er indendørs, er det ikke sikkert, du får gavn af, at lyset er tændt konstant udenfor, og det gavner heller ikke elregningen. Med sensorlamper med bevægelsesføler, lysføler/skumringsrelæ eller tidsindstillet tænd/sluk-ur, kan du styre, hvornår lyset i de udendørs lamper er tændt. Du kan også styre udendørs lys med din telefon.

Regn selv ud, hvor meget strøm dine lamper bruger

Du kan selv regne ud, hvor mange kWh dine lamper bruger på et år, og dermed hvor meget de koster i strøm om året. For at lave regnestykket skal du finde ud af, hvor mange watt dine pærer bruger, og hvor mange timer om året de er tændt.

Regnestykket for én lampe ser således ud:

  • Antal watt x antal timer tændt i døgnet x 365 (et år).
  • Dividér ovenstående tal med 1.000 for at gå fra watt til kWh.
  • Gang med prisen pr. kWh.

Er din pære på 7 watt, har du tændt dem 11,8 timer i døgnet, og er kWh-prisen 2,78 kr., er regnestykket sådan:

  • 7 x 11,8 x 365 = 30.149 watt om året
  • 30.149 / 1.000 = 30,149 kWh
  • 30,149 x 2,78 = 84 kr. om året

Vær opmærksom på, at kWh-prisen varierer fra time til time, og har du en elaftale med en timebaseret afregning, er regnestykket ikke helt korrekt.

Hvad koster det at have udendørs lys tændt hele natten?

I Danmark er der i gennemsnit 4.300 mørke timer (under 45 lux) årligt, hvilket svarer til et gennemsnit på 11,8 timer i døgnet (det præcise antal afhænger naturligvis af årstiden). 

Men hvad koster det egentlig at have udendørs lamper tændt hele natten? 

I en bolig, hvor en udendørs lampe er tændt 11,8 timer i døgnet, og med en elpris på 2,78 kr. pr. kWh, er prisen om året:

  • LED-pære, 7 watt: 84 kr. 
  • Sparepære, 10 watt: 120 kr.
  • Halogenpære, 30 watt: 359 kr. 
  • Glødepære, 40 watt: 479 kr. 

Derudover har pærens levetid betydning for den samlede pris. Som udgangspunkt har halogen- og glødepæren kortest levetid på ca. et år, sparepæren holder i 5-10 år og LED-pæren 10-15 år. 

LED-pærer er det bedste valg til udendørs lys, da de kan holde til både varme og kulde, er strømbesparende og holder længst. 

Energibesparende løsninger til udendørs lys

I stedet for at lyse udearealerne op, når du alligevel sover, kan du få udendørs lamper, som tænder enten ved bevægelse, tidsindstilling, eller ved styring via wi-fi. Det er både mere energirigtigt og billigere. 

Hvor meget det koster i strøm at have udendørslamper, som selv kan tænde og slukke, afhænger af, hvilke du har, og hvordan du indstiller dem. 

Men under alle omstændigheder kan du spare en del strøm og penge.

Udendørs lampe med bevægelsesfølere:

Videncenter for Energibesparelser vurderer, at en bevægelsessensor kan spare dig for 2.800 tændte timer årligt – svarende til 7,7 tændte timer i døgnet. Hvis sensorlampen dermed er tændt i 4,1 time i døgnet, vil den med en kWh-pris på 2,78 kr. koste:

  • LED-pære, 7 watt: 29 kr.
  • Sparepære, 10 watt: 42 kr.
  • Halogenpære, 30 watt: 125 kr.
  • Glødepære, 40 watt:  166 kr.

Undgå en sensor (eller indstilling af sensor), som er alt for følsom. Så risikerer du, at den tænder hver gang katten render forbi, eller når vinden rusker i buskene. Sæt den også et sted, hvor den fx ikke registrerer aktivitet på fortovet.

Udendørs lampe med tidsindstillet føler:

Hvis du indstiller dine lamper til at slukke 6 timer om natten (fx, så de kun er tændt i vågne, mørke timer), kan du reducere timeforbruget til 2.058 timer om året. De vil altså i gennemsnit være tændt i 5,8 timer, og det vil koste:

  • LED-pære, 7 watt: 37 kr.
  • Sparepære, 10 watt: 53 kr.
  • Halogenpære, 30 watt: 159 kr.
  • Glødepære, 40 watt:  212 kr.

Husk at indstille føleren sådan, at lamperne ikke er tændt i lige så mange timer om sommeren som om vinteren.  

wi-fi:

Du kan få et bredt udvalg af lamper, som kan styres med wi-fi gennem din telefon. Du kan derfor helt selv vælge, hvordan lamperne skal indstilles. En egentlig beregning kan derfor ikke laves.

Brug solcellelamper som supplement

Du kan reducere brugen af elektriske lamper, hvis du supplerer med solcellelamper der, hvor du blot har brug for hyggelig belysning. 

Da solcellelamper udelukkende kører på solenergi, kan de være et godt supplement til udendørs belysning. De fleste solcellelamper kan ikke konkurrere med elektriske lamper, når det kommer til jævn belysning og lang lysrækkevidde. Men de fleste har steder udendørs, som kun lyses op for dekorations og hyggens skyld.

Valg af LED-pære

Priserne på LED-pærer er faldet i de seneste år, og der findes lang række LED-pærer på markedet. Det kan være svært at regne kvaliteten ud på den enkelte model, men gå efter en pære med færrest watt. 

Forbrugerrådet Tænk har spurgt brugerne indtil tilfredsheden af en række mærker i 2020, og Philips, Osram og Ikea-pærer klarede sig bedst i undersøgelsen.