Kort resumé
- Med svingende elpriser er det en god investering at vælge en opvaskemaskine med et lavt strømforbrug og et godt energimærke.
- Brug Videncentret Bolius’ beregner til at finde ud af, hvad det koster at bruge din nuværende eller en mulig ny opvaskemaskine pr. opvask og årligt.
- Det er ofte billigere at bruge opvaskemaskinen frem for at vaske op i hånden.
I 2022 var elprisen flere gange oppe på 8-10 kr. pr. kWh, og generelt var strømmen i 2022 langt dyrere end tidligere.
Hvis du står foran køb af ny opvaskemaskine, betyder de høje elpriser derfor, at du kan spare ekstra penge på regningen ved at vælge en opvaskemaskine med det bedste energimærke og et lavere strømforbrug.
Derfor kan der på sigt være god økonomi i at vælge en lidt dyrere og mere energibesparende opvaskemaskine, hvis din gamle opvaskemaskine er så nedslidt, at det ikke kan betale sig at reparere den.
Sådan bruger du beregneren
Beregneren kan benyttes, hvis du overvejer at købe en ny opvaskemaskine, eller vil tjekke, hvor meget det koster at bruge din nuværende maskine. Ved hælp af beregneren kan du tjekke:
- Hvor meget det koster pr. opvask.
- Hvad brugen af opvaskemaskinen koster årligt.
Du indtaster selv opvaskemaskinens energimærke, antal ugentlige opvask samt prisen på vand og el. Som default er valgt en vandpris på 73 kr. og den seneste måneds gennemsnitlige elpris pr. kWh. Du kan selv indsætte en anden pris.
Bemærk, at energimærket for opvaskemaskiner i 2021 blev ændret til A-G. I vores beregner er det indtil videre kun muligt at se det gamle energimærke, da det er dem, der er flest af.
Prisen for vand varierer landet over. Hvis du ikke ved, hvad du betaler for vandet, kan du finde oplysningen på DANVAs kort her.
Skift gerne mellem de forskellige energimærker for at se, hvordan dit forbrug ser ud, hvis du bytter din gamle opvaskemaskine ud med en nyere model.
Tjek også, hvor meget du sparer, hvis du sætter opvaskemaskinen i gang med at vaske i de timer på døgnet, hvor strømmen er billigst (hvis du har en variabel elaftale med time for time-pris).
Beregn, hvad det koster at bruge din opvaskemaskine
Se beregnerens forudsætninger
- Forbrug af vand er sat til 11 liter pr. opvask, men afhænger af det program, du bruger
- Prisen for en m3 vand er sat til 73 kr. Simpelt gennemsnit, baseret på 215 drikkevandsselskaber og 98 spildevandsselskaber. Kilde: DANVA gældende for 2021.
- Prisen for opvaskemaskine i energiklasse C er sat til 7.400 kr. Prisen er baseret på gennemsnitsprisen af 24 opvaskemaskiner udbudt hos en af landets førende hvidevareforretninger den 10. marts 2022.
- Energiklasse B og C svarer nogenlunde til A+++/A++ efter den gamle energimærkning.
- Udgiften til service og reparationer er skønnet til 1 kr. pr. opvask
- Opvaskemaskinens levetid er skønnet til 10 år
- Indkøbsprisen er afskrevet lineært over levetiden på 10 år
- Prisen på en opvaske-tab er sat til en krone stykket
- Gennemsntsforbruget i kWh pr. vask er sat til: 0,8 for A+++, 0,9 for A++, 1,01 for A+ og
1,145 for A og er gældende for en maskine med en kapacitet på 10 kuverter. - El - normalpris: Baseret på seneste hele måneds gennemsnitspris fra Nordpool
Billigere at vaske op i opvaskemaskinen end i hånden, men...
Det kan næsten altid betale sig at bruge opvaskemaskinen frem for at vaske op i hånden. En undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk har tidligere vist, at du sparer mange liter vand pr. opvask, hvis du bruger en maskine til at vaske op. Men det er vigtigt, at du bruger opvaskemaskinen korrekt og fylder den helt op, før den sættes i gang.
De stigende elpriser har dog mindsket forskellen, og har du en opvaskemaskine med et dårligt energimærke, kan det være dyrere at vaske op i opvaskemaskinen - specielt, hvis du vasker hver dag.
Tjek din elpris time for time
Hvis du har en variabel elprisaftale (flexafregning), hvor strømprisen ændres time for time, er det en god idé at tjekke, hvornår kWh-prisen er billigst og sætte opvaskemaskinen til der. For der kan være stor forskel på prisen.
Hvor meget vand bruger en opvaskemaskine?
Det er forskelligt fra maskine til maskine, hvor meget vand de bruger pr. vask.
Nye, energivenlige opvaskemaskiner bruger ifølge Forbrugerrådet Tænk ned til 10 liter vand pr. opvask.
Hvor meget strøm bruger en opvaskemaskine?
Ifølge beregneren bruger en opvaskemaskine med det gamle energimærke A omkring 296 kWh strøm årligt, hvis du vasker fem gange om ugen.
I januar 2023 var elprisen i gennemsnit 2,03 kr. pr. kWh inkl. alle udgifter. I rent elforbrug koster det altså 296 kWh x 2,03 kr. / 260 vaske = 2,31 kr. pr. opvask.
Har du en opvaskemaskine med energimærke A+++ efter den gamle ordning, sænkes forbruget til 208 kWh. Det koster altså 208 kWh x 2,03 kr. / 260 vaske = 1,62 kr. pr. opvask.
Det svarer til en besparelse på 179 kr. om året.
Har du en variabel elpris, kan du udregne prisen ved at indsætte den aktuelle pris.
Vær opmærksom på, at energimærket for hårde hvidevarer og tv i 2021 blev ændret, så skalaen nu hedder A-G, hvor A er det bedste og G det dårligste. Markedet tilbyder dog endnu kun få opvaskemaskiner med energiklasse A efter den nye ordning.
De mest effektive produkter, som efter den gamle ordning er mærket A+++, svarer nogenlunde til energiklasse B eller C efter den nye skala.
Sparer man strøm ved at indstille opvaskemaskine og vaskemaskine til at vaske senere?
Det kan godt betale sig at indstille din vaskemaskine eller opvaskemaskine til at vaske om natten eller på et andet tidspunkt, hvis den kan det. For de hårde hvidevarer bruger kun lidt strøm ved, at de står tændt, mens de venter på at gå i gang, når strømmen er billig.
Ifølge Spar Energi bruger en vaskemaskine omkring 0,017 kWh på at stå standby i 8 timer, og det koster omkring 10 øre.
Da en vaskemaskine i snit bruger knap 1 kWh på en vask, skal du betale ca. 2 kr. ekstra, hvis du sætter maskinen til at vaske med det samme frem for at vente, til kWh-prisen falder med 2 kr.
Hvornår bør du udskifte opvaskemaskinen?
Vær opmærksom på, at miljøet som udgangspunkt er bedst tjent med, at du først udskifter din opvaskemaskine, når den er helt slidt ned eller i stykker. Det skyldes, at produktionen af en ny opvaskemaskine udleder meget CO2.
Hvis maskinen er gået i stykker, kan du overveje om en reparation kan betale sig – enten af hensyn til miljøet eller din egen privatøkonomi.
Er der tale om en dyr og energirigtig maskine, kan den bedste løsning – både for miljøet og din privatøkonomi – være et teknikerbesøg, der kan afklare prisen på en reparation. Et teknikerbesøg koster typisk 800 til 1.000 kr.
Køber du en ny maskine, bør du modsat være opmærksom på engangsomkostninger som levering og installation, der løber op i 400-600 kr.
Fyld opvaskemaskinen korrekt - sådan
- Vask store ting, fx gryder og skåle, i hånden, og lad det lufttørre på opvaskemåtten
- Placer beskidt service korrekt (som anført i opvaskemaskinens brugsanvisning). Du behøver ikke skylle tingene af, men skrab gerne krummer og madrester ned i skraldespanden med organisk affald
- Bruger du bestikkurv, så sørg for at blande bestikket, så der ikke står mange skeer eller gafler sammen
Fyld opvaskemaskinen helt, før du starter du den.