Tanker om at leve mere bæredygtigt og med omtanke for miljøet, når det gælder boligen, er noget, der fylder hos mange danskere.
I undersøgelsen "Danskerne i det byggede miljø 2023", som Kantar Gallup har lavet for Videncentret Bolius og Realdania, svarer 9 ud af 10, at de i mindre, nogen eller høj grad interesserer sig for, hvordan man kan leve mere bæredygtigt i sin bolig.
Og i en undersøgelse, som YouGov har lavet for sanitetsvirksomheden Geberit i 2020, svarer 7 ud af 10 danskere, at miljømæssige overvejelser spiller en vigtig rolle i forhold til badeværelset. Der skeles især til miljøvenlige løsninger som fx vandbesparende armaturer.
Brug det, du allerede har
Går du med overvejelser om at sætte dit gamle badeværelse i stand, vil det være en fordel for både din pengepung og klimaet, hvis du tænker i at vælge så bæredygtige løsninger som muligt.
Det handler blandt andet om at minimere forbruget af nye ressourcer, fortæller Henrik Bisp, fagekspert inden for bæredygtighed, arkitektur og byggeteknik i Videncentret Bolius.
- I forhold til byggeriet betyder bæredygtighed, at vi gør en indsats for at arbejde videre med de materialer og ting, vi allerede har fremstillet og udvundet ressourcer til, så de får et længere liv. Og det princip gælder også, når vi taler om at renovere et badeværelse, uanset om du skal have et helt nyt, eller du nøjes med at renovere det gamle i mindre etaper, siger han.
Bevar, hvis du kan
Det er mere bæredygtigt at renovere end at bygge nyt, viser en række studier. Blandt andet en rapport fra Rambøll, der konkluderer, at klimaregnskabet falder ud til fordel for renovering frem for nybyg, når man måler den indlejrede CO2, dvs. den mængde af drivhusgasser, der er bundet til byggematerialerne i deres levetid.
Derfor er det en god ide at overveje grundigt, hvad der er behov for i dit gamle badeværelse - er det nødvendigt at skifte det ud med et helt nyt, eller kan du renovere og bevare flest mulige materialer?
- Det kan gøre en forskel, at du hele tiden tænker på, hvordan du kan købe så lidt nyt som muligt eller ting, som er brugte. Og helst i små mængder, når du endelig kører i byggemarkedet for at købe ind, fordi det gamle ikke kan reddes. Hvis du for eksempel kan nøjes med at bruge genbrugsfliser i badeværelsets vådzone, hvor det er strengt nødvendigt, er du allerede nået et godt stykke, især i et større badeværelse, siger Henrik Bisp.
Vær opmærksom på reglerne for badeværelser
Selvom du har intentioner om at bevare så meget som muligt, kan du dog blive nødt til at gå på kompromis med bæredygtigheden på nogle områder i badeværelset, da du ellers kan komme på kant med reglerne.
I forhold til områder som indretning, valg af armaturer og belysning har du stort set frit valg på alle hylder. Men når det gælder selve konstruktionen af et badeværelse med bruseniche, er der skrappe regler at tage hensyn til.
Asbest i fliseklæb
Hvis fliserne i dit badeværelse eller køkken er sat op i perioden frem til 1980, er der risiko for, at de er opsat med fliseklæb (også kendt som fliseklæber eller fliselim), der indeholder asbest. Det er ikke alle typer fliseklæb fra denne periode, der indeholder asbest, men hvis du ikke har oplysninger om, hvilket specifikt produkt, der er benyttet, er der mistanke om asbest.
Man kan ikke se med det blotte øje, om der er asbest i en fliseklæb, og medmindre en analyse af materialet kan udelukke, at der er asbest i, skal fliserne fjernes af en professionel, der er uddannet i at håndtere materialet. Det skyldes, at indånding af asbeststøv beskadiger lungerne og kan give bl.a. lunge- og lungehindekræft.
Læs mere på asbest-huset.dk og på Arbejdstilsynets side om byggematerialer med asbest.
- Du kan typisk ikke nøjes med at skifte de gamle fliser til nogle nye, for så bryder du muligvis tætheden i konstruktionen. Du kan heller ikke altid gå på kompromis med materialerne, fordi Bygningsreglementet stiller strenge krav om vandtæthed til både konstruktioner og overflader, forklarer Henrik Bisp.
Hvis der skal tages fliser ned i forbindelse med renoveringen, skal du desuden være opmærksom på, at den gamle fliseklæb kan indeholde asbest. Gør den det, er der særlige regler for, hvordan fliserne skal fjernes. I faktaboksen kan du læse mere om asbest i fliseklæb.
Regler spænder ben for brug af træ
Træ er generelt et fremragende og bæredygtigt materiale, der er helt almindeligt at bruge som beklædning i saunaer med intens fugtbelastning, og i sommerhuse.
Samtidig står cement ifølge Danmarks Tekniske Universitet (DTU) for fem procent af verdens samlede udledning af CO2, mens andre bud i internationalt regi lyder på op mod otte procent. Men fordi der er så skrappe regler for badeværelser, er det meget begrænset, hvor meget træ, du må bruge i dette rum.
- Du må godt have træ i selve konstruktionen og på for eksempel vægoverflader udenfor selve vådzonen, men du må ikke have trægulv i selve brusenichen, ligesom der ikke må være et gulvafløb i et trægulv. Her vil fliser og beton typisk ikke være til at undgå, hvis du vil opfylde kravene til fald i gulvet og andre krav i vådrumszonen, siger Henrik Bisp.
Hvis du køber fliser eller andre byggematerialer, kan du gå efter produkter med Svanemærket eller det såkaldte vugge til vugge-certifikat (cradle to cradle), der stiller skrappe krav til sundhed, cirkulær økonomi, klima, miljø og social retfærdighed.
Skru ned for forbruget
Et bæredygtigt badeværelse er også et rum, hvor der er tænkt på at holde det løbende ressourceforbrug på et minimum. Og her er der heldigvis et område, hvor du ikke behøver at gå på kompromis med hverken funktion eller design.
- Har du et gammelt toilet, kan det udskiftes til en vandbesparende model, og det samme gælder for både bruser og armatur. Samlet set er der mulighed for store besparelser. I forhold til belysningen kan du udskifte de eksisterende lamper eller spots til LED-modeller, der bruger markant mindre strøm end ældre teknologier, lyder anbefalingen.