Der skal oftest en god portion friværdi eller et nyt lån til, hvis du skal have et nyt eller ekstra badeværelse - eller renovere et eksisterende. Et badeværelse er nemlig det dyreste rum at forbedre, bl.a. fordi der skal mange forskellige typer håndværkere ind over projektet - og flere af dem skal være autoriserede - og fordi det er meget vigtigt, at du overholder alle love og regler samt undgår fejl og mangler. Selv små fejl kan blive meget omkostningsfulde senere.
Vi giver herunder et ca. pris for et nyt badeværelse og renovering af badeværelse. Priserne tager udgangspunkt i, at det er professionelle håndværkere, der udfører alt arbejdet, da det er den sikreste løsning. Vær opmærksom på, at det er ca. priser, der kan variere en del. Det kan fx blive dyrere, hvis der er mangel på materialer og håndværkere, og billigere, hvis du finder materialer på tilbud eller får en rabat hos håndværkeren. Prisen kan også variere afhængigt af landsdel.
For et konkret overslag eller tilbud på badeværelset, skal du kontakte en håndværker eller firma. Eller få en arkitekt eller faglig byggerådgiver til at vurdere det for dig.
Pris for nyt badeværelse
Et gennemsnitsbadeværelse i en ny tilbygning kan koste i størrelsesordenen 25.000-30.000 kr. pr. kvadratmeter inklusive moms. Med en pris på 27.500 kroner per kvadratmeter, giver det en samlet pris på 165.000 kroner for et 6 kvadratmeter badeværelse. Men der kan være en forskel på mange tusinde kroner, fx afhængigt af hvilke materialer du vælger.
Kvadratmeterprisen skal lægges oveni den almindelige kvadratmeterpris for tilbygningen. Skal du for eksempel betale 18.000 kroner per kvadratmeter for en ny tilbygning på 30 kvadratmeter, vil tilbygningen koste 540.000 kroner.
Hvis du vil have et nyt badeværelse i dit hus - for eksempel ændre et værelse til et badeværelse - er prisen endnu højere end et badeværelse i en ny tilbygning. Her skal du regne med omkring 30.000 - 35.000 kroner pr. kvadratmeter. En af årsagerne er, at du skal trække installationer frem til det nye rum, igennem eksisterende rum eller via loftet. Har du kælder er prisen ikke nær så høj, så kan du trække isnatlattionerne i kælderen.
Pris for renovering af badeværelse
Vil du hellere renovere badeværelset, kan det gøres både billigere og dyrere afhængigt af omfanget.
Er renoveringen af så stor karakter, at du nærmest får et helt nyt badeværelse, kan det sagtens risikere at blive dyrere end 30.000 kr. pr. kvadratmeter. Det kommer bl.a. an på standen af dine eksisterende rør og om der skal ændres i placering af afløb.
Laver du en mindre renovering, fx udskifter armaturer og maler vægge og fliser, men undlader at fjerne opsatte fliser (og dermed vådrumssikringen) er det selvsagt væsentligt billigere.
Installationer i nyt badeværelse koster
Det er især installationerne, der koster. Et skøn er, at mindst halvdelen af udgifterne til et badeværelse går til afløb, vandinstallationer, elinstallationer og varme.
Vådrummet er husets mest velregulerede rum. Der er vand, der rammer direkte ned på gulve og vægge, og det giver stor fugtbelastning. Så der skal tætnes ekstra, og man skal være ekstra omhyggelig med udførslen, så konstruktionerne ikke skades.
Fordel med nyt badeværelse nær bryggers
Priserne kan igen variere meget alt efter hvilke materialer, du bruger, men også efter hvor i huset, det nye badeværelse skal ligge. Det koster nemlig mange penge at føre rør videre.
Det vil altid være en fordel at placere et badeværelse i nærheden af et bryggers, fordi alle installationer er samlet dér.
Derimod er det ikke nødvendigvis en fordel at placere et nyt badeværelse ved siden af et andet badeværelse, for installationerne skal på en eller anden måde trækkes ind i det nye badeværelse. Derfor skal man bryde dele af det andet badeværelse ned, og det koster.
Sådan kan du spare på badeværelsets pris
Hvis du overvejer at få et nyt eller renoveret badeværelse, men har svært ved at få pengene til at række, er der flere muligheder for at slippe lidt billigere. Installationerne udgør som nævnt en stor del af prisen, og dem kan og bør du ikke spare på. Så det er især fliserne, armaturer og andet inventar, der kan spares på.
Overvej om du kan genbruge materialer fra dit gamle badeværelse. Kan du bruge håndvasken eller toilettet igen, sparer du både penge og ressourcer. Hvis du vil skifte, kan du også overveje, om du kan finde noget af inventaret som genbrug.
Et badeværelse på seks kvadratmeter kan blive til mange kvadratmeter fliser, hvis de skal være overalt, så her hjælper det, hvis bare fliserne er en tier billigere pr. kvadratmeter. Vær opmærksom på, at dyre fliser ikke nødvendigvis er bedre end billige fliser. Vurder dine behov for design og rengøringsvenlighed. I flisecentre eller genbrugsbyggemarkeder kan du være heldig, at det er muligt, at købe selv store restpartier af fliser til en lavere pris.
Du kan også vælge kun at udføre fliser i vådrumszonerne - alså på hele gulvet og vægge ved bruseniche og badekar, mens væggene uden for vådzonen kan beklædes med glasvæv og males med vådrumsmaling.
Det kan i nogle tilfælde være billigere at vælge et fritstående toilet fremfor et væghængt, det afhænger af opbygningen af vægge og gulv.
Også på vasken og armaturer kan du spare mange penge, hvis du undgår de dyre designmærker.
Overvej også, hvor ekstraordinært dit nye badeværelse skal være. Selvom det igen er populært at have badekar eller sågar spabad, så kan det stryges. Brusekabinen, armaturer og skabe behøver heller ikke være i den eksklusive afdeling. Og du kan købe genbrugt inventar til fx skabe, håndklædeholder, opbevaring og dets lige. Vær dog opmærksom på, at det skal være godkendt til fugtige rum.
Vælger du den helt skrabede udgave, kan gulvvarmen også udelades.
Spar med gør-det-selv - men pas på
Du kan også vælge at lave en del af arbejdet selv. Blandt andet må du selv sætte fliser op, mens afløbs- og vandinstallationer samt el kræver autorisation.
Vær dog opmærksom på at laver du fejl, kan det risikere at gøre håndværkerens arbejde sværere og dermed dyrere - og selv små fejl kan være svære at rette efterfølgende.
Store badeværelser har lavere kvadratmeterpriser
Overordnet bliver kvadratmeterprisen lavere, jo større badeværelset er, men den er fortsat langt højere end prisen for et almindeligt værelse.
Men skal du lave et eksisterende badeværelse større, er det ikke nødvendigvis billigere, da det kræver arbejde i flere rum.
Håndværkere til badeværelset
Ved du hvilken håndværker du skal kontakte udførelse af de forskellige arbejder i badeværelset? Og hvilke arbejder du ikke selv må udføre? På det illustrerede badeværelse herunder kan du klikke på de forskellige punkter og udforske hvad du må gøre selv, hvad du skal have en håndværker til samt hvilken håndværker der skal bruges.
Må vi vise dig en interaktiv grafik?
Her plejer at ligge en interaktiv grafik. Vi kan desværre ikke vise dig elementet, på grund af dine cookie-indstillinger.