Én prik. Det var så mange resultater, der lyste op på skærmen, da Andreas Bødker havde tastet budgettet ind og foretaget en boligsøgning i Klampenborg.

Huset, som opfyldte kravene til både pris og beliggenhed, var fra 1990 og skilte sig ud imellem kvarterets øvrige villaer. Det havde en tidstypisk asymmetrisk facade med en mindre traditionel beklædning bestående af diagonale, rødmalede brædder hist og her brudt af eternitplader til ”pynt”.

Det er simpelthen for grimt, mente Andreas’ kæreste, Katrine Bødker, men Andreas så muligheder. 

– Da det desuden var et hus, der havde været til salg i lang tid, syntes jeg bare, det var endnu mere spændende, og tænkte: Okay, er der et potentiale? 

Boligen kort

  • Hvem bor her: Familie på fem bestående af Andreas Bødker, Katrine Bødker, børnene Franz, Felix og Frederik på hhv. 6, 8 og 10 foruden hunden Muffi.
  • Arkitekt: Daniel Nielsen, Holmbergs arkitektur og design.
  • Hvad er ændret: Villaen fra 1990 er blevet sikret et længere liv med efterisolering, lavenergivinduer, ny facade og nyt tag i stålfals. Indvendigt er villaen renoveret og moderniseret med fokus på funktionalitet, god akustik og æstetisk sammenhæng. Der er tilført nye hemse, vinduer i kip og masser af farver.
  • Økonomi: Samlet pris for rådgivning og projekt: 2,5-3 mio. kroner.
  • Hvor mange m2: 168.

Stilrent og minimalistisk med muligheder

Andreas viser rundt i haven, hvor han dengang var til fremvisning alene, inden han fik Katrine med på, at 90’er-villaen faktisk rummede gode muligheder.

– Vi havde muligheden for at gøre det til et mere stilrent og minimalistisk hus med de eksisterende ydre former, som egentlig var ret fede. Huset havde også en fornuftig planløsning, der var gulvvarme i dele af huset, og det var nogenlunde isoleret, troede vi. Det viste sig dog, at det var det overhovedet ikke, for der havde været mus i al isoleringen i mange år, fortæller han. 

Efterisolering blev derfor en del af den store renovering og modernisering, som parret kastede sig ud i. En renovering, som blandt andet har indbefattet en ny facade i stålfalsplader, nye døre og vinduer i egetræ og indvendigt en tilføjelse af tre hemse, som udnytter den gode lofthøjde med lofter til kip.

Farvemæssig point of no return

Og så en eksplosion af farver. Den begyndte, da de skulle vælge gulv til kælderen.  

Andreas havde set sig lun på et newyorker-gulv, som er et polyuretangulv, der minder om beton, men er blødere at gå på og giver en bedre akustik. Han og Katrine mente, at den type gulv ville passe bedre til det moderne hus end trægulve, men hvilken farve skulle gulvet have? Gråt var for kedeligt, var de enige om. 

– Jeg tror, vi brugte lang tid på at finde ud af, hvilken farve det skulle være, og endte med gult. Derfra var vi ligesom nødt til at fortsætte, fortæller han om deres farvemæssige point of no return.

Farverne greb om sig

Til husets øverste plan med stue, forældresoveværelse og -badeværelse valgte Katrine en lyserød farve, som ikke kun dækker gulvet, men også den smalle trappe op til hemsene samt væggene på badeværelset.

Farvevalgene til gulve, vægge og indbyggede møbler tegner i høj grad boligens indre og spiller en stor rolle i forvandlingen af villaen. For arkitekt Daniel Nielsen, som har rådgivet familien fra første skitse til endelig finish, har det været nyt at arbejde så gennemført med farver som en del af det arkitektoniske udtryk. 

– Det blev ligesom vildere og vildere, og i dag kan man næsten se, hvor det begyndte, siger han og refererer til kælderen med det gule gulv. 

Ud over det gule gulv er farverne nemlig her mere rolige og afstemte end andre steder i huset.

– Jeg ville nok selv have truffet nogle andre farvevalg, men jeg har virkelig købt ind på den gule farve, og jeg vil sige, at hvis man endelig skal bringe farver ind i boligen, så skal man også gøre det konsekvent for at skabe sammenhæng på tværs af rummene. Her ville det ikke give mening pludselig at have et hvidt værelse midt i det hele, uddyber han. 

En håndgranat af en farve

Med markante farver i to af boligens tre niveauer blev det en udfordring at vælge farven til det mellemste niveau. Fra trappen, som binder alle tre niveauer sammen i midten af huset, er der nemlig kig på tværs af etagerne, og her mødes de mange farver.

Udfordringen blev løst ved at toppe farvepaletten med en håndgranat af en grøn farve. 

– Vi kunne lige så godt sørge for, at man virkelig bliver budt velkommen med et brag, siger Andreas med et smil. 

Hvor nogle gæster synes, at den skarpe farve i entréen og køkkenet minder dem om en institution, synes andre – og det gør de fleste – at det er cool. 

– Enten siger folk, at det er fedt, eller også siger de ikke noget, og så ved man jo godt, hvad de synes, tilføjer han.

Et strejf af 80’erne

De modige valg gælder ikke kun farverne i boligen, men også detaljer i konstruktionen af rummene såsom placeringen af vinduer. I køkkenet har vinduerne over køkkenbordet for eksempel forskellige størrelser, og mens nogle sidder højt, går andre i ét med køkkenbordet, som dermed bliver udvidet.

For arkitekt Daniel Nielsen handler det igen om at være konsekvent, og når man er kreativ med farverne, må man også være kreativ på andre parametre. Det handler også om at tage udgangspunkt i den oprindelige arkitektur, forklarer han.

– Huset er meget moderne, faktisk forud for sin tid. Der blev ikke bygget så meget nyt i perioden, men i forhold til hvad der blev bygget, så skiller det sig ud og kan ikke puttes i en kasse. Det har en god grundplan fordelt på en spændende struktur med forskudte niveauer og skarpe linjer, så formen har vi arbejdet videre på i renoveringen.

Kreativt benspænd

Mens husets form var fremadskuende, pegede husets indre til gengæld tilbage til 80’erne med profilbrædder, savsmuldstapet og synlige træstolper med et uharmonisk udtryk til følge.

Som led i renoveringen blev de synlige bjælker derfor integreret i en indbygget skabsvæg fra gulv til kip, lofterne er blevet beklædt med sorte Troldtekt-plader, som giver et roligt og stemningsfuldt modspil til alle farverne, og væggene har fået glatte overflader.

Husets skarpe linjer bliver på førstesalen ydermere understreget af et bånd af nye, højtsiddende vinduer imellem de forskudte tagflader og af en sort trappe i perforeret metal.

Hvor nogle måske ville have jævnet huset med den attraktive beliggenhed i Klampenborg nær strand og skov med jorden, så var ejerne og arkitekten enige om at renovere. Det var en beslutning, der til dels handlede om at udnytte de forhåndenværende ressourcer frem for at producere nyt og skabe affald, men også en beslutning baseret på et kreativt benspænd med motivationsfaktor.

– Vi talte meget om, at der er nogle ydre rammer, som definerer spillepladen, og jeg ville slet ikke kunne være i mit eget hoved, hvis jeg skulle starte med et blankt papir, for så er alt muligt. Her har 60-70 procent af løsningen været givet på forhånd, og det, synes jeg, er sjovt at arbejde med, fortæller Andreas.

Fakta om Danske BoligArkitekter

Reportagen er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter, som er en sammenslutning af selvstændige arkitekter, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden,

Få mere inspiration her